Leif Kuismanen :n profiilikuva
 · 
Last updated 26.2.2019 - 9.00 Visible also to unregistered users

Loppuraportti! 230 päivää savuttomana. 11.12.2017


Tämän projektini ensimmäisessä tilapäivityksessä totesin hieman epäuskoisella tuntemuksella vain vuorokautta ennen viimeisen tupakan stumpaamista: 24.4.2017 kirjoitin: "Ilman tätä helkutinmoista motivaatiota sekä tahtotilaa tästä ei tulisi hevonpersettä. Ja voin sanoa todella syvältä sydämestäni että tämä höyryttelykone tulee vielä ansaitsemaan paikan sydämessäni mikäli se onnistuu joskus korvaamaan oikean tupakan."

Uskalsinkin todeta savuttomuuden alun tapahtuneeksi vasta vuorokauden kuluttua onnistuneesta tapahtuneesta

.................................................................................................

Tässä ( 11.12.2017 ) loppuraportti tekemästäni kokeesta ( tilapäivitykset 24.4. - 11.12.2017 )jossa otin tavoitteekseni päästä eroon tupakoinnista sähkö"tupakan" avulla. Olin aloittanut projektin jo noin viikkoa ennen ensimmäistä tilapäivitystä.

Olen siis kirjoittanut sekä tulen vielä jatkossakin kirjoittamaan uudessa "Tupakoinnin jälkeen" blogissani omien tuntemuksieni mukaisesti. Lähtökohtana projektille. Olen 1960 syntynyt mies henkilö. Aloittanut tupakanpolton jo yhdeksän vuoden ikäisenä (9v). Polttanut noin 48 vuotta tupakkaa. Välissä sain pidettyä taukoa liki pari vuotta ilman nikotiinipurkkaa, yms apuja. Silloisena lopetuskeinona oli ns. kevytsavukkeet sekä Sisu- karkit. Sen jälkeen myöhemmät sekä sitä ennen myös aiemmat lopetusyritykset kariutuneet useista uusimisista huolimatta.

Olen jostakin ennakkoluuloisesta syystä vastustanut aika vahvasti sähköröökin käyttöä edellisen lähes kymmenen vuotta. Nyt olen sähkö"tupakan" avulla päässyt eroon tupakasta ja polttanut viimeisen savukkeen 25.4.2017 .

"Takin kääntö". Nykyisin puolustan sähköhöyrystintä omien vahvojen sekä hyväksi koettujen kokemuksieni pohjalta sekä lisäksi myös saamieni tietojen pohjalta käytettäväksi tupakoinnin vähentämisen sekä lisäksi myös ihan lopettamisen apuvälineenä. Tulokset sekä tavoitteiden saavuttamisen helppous yllättivät minut täysin positiivisesti. Eritoten positiivisesti yllättävää oli miten sähkö"tupakan" eli höyrystimen käyttö motivoi vahvasti itse itseään onnistumisen tunteen kautta.

Kirjoitan sekä laitan tilapäivityksiä edelleen aiheeseen liittyen. Katson silti olevani pisteessä jossa voin tietyllä tavalla sulkea "projektini".

Projektini tulokset sekä kokemukset ovat kaikki nyt jo pääosin olemassa. Tilanne ei sinällään enää todennäköisesti kehity niin ratkaisevasti, eikä niin nopeasti että kehittymisen voisi olettaa enää olevan osa varsinaista "tupakasta eroon" projektia.

1. Savuttomuus on saavutettu

Aloitin höyryttelyn Ego tikulla ( Aspire K1 1,6ml 900 mah ) ( laite on (MTL, mouth-to-lung tyyppinen) aikomuksenani päästä tupakoinnista eroon. Nimesin 24.4.2017 mielessäni tapahtumassa olevan asian "Tupakasta eroon" projektiksi.

Tilapäivitysten aihealue ( on nyt poistettu ) on myös nimetty projektin nimen mukaan.Projekti kokonaisuudessaan oli mielekäs toteuttaa sekä on tulokseltaan100% onnistunut. Olen tällä hetkellä ollut 25.4.2017 lähtien 100% (¹) savuton. ¹) Jos laskentana käytetään että olen jättänyt projektin aikana polttamatta reilusti yli 4000 savuketta, mutta olen kahdet - kolmet savut eli kevyet henkoset kokeillut tässä välissä, jää prosenttiosuus silti täyteen 100% kohdalle

Huomasin projektin alussa että tupakoinnin vähentäminen eli satunnaisen tupakoinnin korvaaminen käyttäen sähköhöyrystintä on aivan tavattoman helppoa. Huomasin heti projektin alkuvaiheessa että 20 - jopa 30 savukkeen päiväannoksen pystyi erittäin vaivattomasti pudottamaan jopa 3 savukkeeseen per päivä. Jos tavoitetta hieman löyhentää tai asettaa hitaammalla aikavälillä toteutuvaksi, on sähkörööki eli sähköhöyrystin erinomainen apuväline tupakoinnin vähentämiseksi.

Kokonaan savuttomuuteen tähtäävä tarkoitusperä on myös kohtalaisen helppoa toteuttaa käyttäen sähköhöyrystintä apuvälineenä. Parasta koko projektissa oli ja on edelleen se ettei minun tarvinnut "lopettaa tupakointia" tapana, vaikka oikean tupakan polttamisen lopetinkin. Onnistuin projektissani kokonaan savuttomaksi hyvin nopealla aikavälillä. Totean näin kiteytettynä että tupakoinnin vähentäminen on lähes "naurettavan" helppoa ja kokonaan savuttomuuteen pääseminen kohtalaisen helpohkoa, mikä riippuu tietenkin siitä mihin vertaa ja kuinka nopeasti tuloksia haluaa tavoitella.

Kuten kaikessa, motivaato sekä tahtotila tai kokeilunhalua kuitenkin täytyy molempiin vaihtoehtoihin olla. Mainitsematta ei silti voi jättää sähköhöyrystimen käytön tuomaa sisäistä intohimoa voittaa riippuvuus tupakointiin.

Savuttomuudessa pysyminen toisin sanoen savuttomuuden ylläpitäminen.

Savuttomuuden saavuttaminen käyttäen sähköhöyrytintä oli sellainen "mielenkiintoinen siirtymä" sillä sähköhöyrystin pystyy melko helposti mielikuvaltaan korvaamaan tavallisen tupakan. Mikäli tavoitteen täyteen savuttomuuteen asettaa juuri oikealle aikavälille ja oikelle nopeudelle, ei ongelmia juurikaan ole, mikäli motivaatio tupakoinnin lopettamiselle on tosiaankin todellinen.

Savuttomuudessa pysyminen on oikeastaan hieman toinen juttu. Tupakkkariippuvuutta on monenlaista ja väittäisin että hyvinkin yksilöllisin piirtein olevaa. Minulle tuntui monesti kynnyskysymykseksi asti nousevan se "oikean tyyppinen maku, ja oikean tyyppinen haju". Jollekin toiselle nämä on ehkä kaikkein vähiten merkitseviä asioita. Toinen höyryttelijä saattaa onnistua tavoitteessaan paremmin kokonaan toisentyyppisellä maulla, kuten vaikkapa mangon makuisella höyryllä. Nämä maku ja haju seikat nousivat esille erityisesti silloin kun ensimmäisen kerran jo kauan ennen tätä "tupakasta eroon" projektia kokeilin "Raikas sähkösavuketta" (Cigalikes) Tuo onneton laite sisälsi jotain mausteputkiloita joilla ei ollut mitään tekemistä "tupakan" kanssa. Putkilot eli atomisaattorit sisälsivät jotain maustemakua (yäk) jossa ei ollut edes nikotiinia, joten olin menettää hermot jo siinä aloitusvaiheessa. Onneksi tämän tämänkertaisen (230pv) projektin aikana käyttämilläni laitteilla sekä oikeanmakuisella sekä vahvuisella makunesteellä sain "huijattua" itseäni niin että kuvittelin polttavani tupakkaa silloin kun oikeasti höyryttelinkin sähköhöyrystimellä.

Minulle oli hyvintärkeätä nimenomaan korvata tupakointia höyryttelemällä. En vain tuosta noin vaan lopettanut tupakointia, vaan aloin korvata yksi tupakka kerrallaan. Käytin siihen tietoista menetelmää. Maku sinällään voi olla ratkaisevassa asemassa myös toisellakin tavalla. Lukuisien keskustelujen sekä luettujen kokemusten pohjalta löytyy makuseikoille myös toisenlainen hyväksi keinoksi todettu asia. Nimittäin joku raikas tai vähemmän raikas makuneste voi olla innostava keino päästä tupakan mausta sekä tottumuksesta eroon. Minulle se toimi toisin, jollekin muulle toisin. Maku on silti molemmissa vaihtoehdoissa ratkaisevassa roolissa. Savuttomuuden ensi askel muodostui useiden höyryttelykertojen eli lukemattomien toistojen jälkeen luontevaksi korvaavaksi tilaksi johon alkoi luottamaan samaa vertaavalla tavalla kuin aikaisemmin tupakointiin. Tämän voitetun ensi askeleen jälkeen uskalsin jo sanoa varvempana totuutena etten enää polta aktiivisesti tupakkaa, sekä tupakanpolton mieliteon yhteydessä voin turvautua sähkö"tupakkaan" ilman että jäisi tyhjä tunne. Savuttomuuden ensimmäinen kivijalka oli siis rakennettu.

"Se tunne". En pysty pukemaan sanoiksi sitä tunnetta jonka koin huomatessani että en jää höyryteltyäni kaipaamaan mitään lisää. Tämän uskalsin todeta kun olin ollut tupakoimatta reilut 100 päivää. Kirjasin sen ylös muistaakseni 105 päivän tilpäivityksessä. Tämän savuttoman 230 päivän aikana olen edennyt savuttomuuden ensi askeleesta jo aimo harppauksen eteenpäin kohti todella vahvaa savuttomuutta, eli tupakasta eroon pääsemistä.

2. Nikotiiniriippuvuus selätetty

Nikotiinin käytön vähentäminen oma-aloitteisesti onnistui huomattavasti helpommin ja kivuttomammin kuin aluksi luulin. Onnistuminen nikotiinittomuudessa yllätti minut lopulta todellakin täysin positiivisesti. Tavoitteeni oli alunperin alkaa vähentämään nikotiinia höyryttelyssä vasta 8kk jälkeen. Ajattelin tuolloin nikotiinin käytön vähentämisen kohti lopullista kokonaisvaltaista eroon pääsemistä olevan voimakkaasta nikotiiniriippuvuudesta johtuen ajakohtaista vasta vuoden tai puolentoistavuoden jälkeen.

Sain kuitenkin sattumalta kimmokkeen nikotiinin vähentämiseksi samalla kun nikotiinin ostaminen netistä eli verkkokaupasta muuttui 1.7.2017 alkaen lain vastaiseksi. Olin toki edeltäkäsin varautunut todella pitkäänkin ajanjaksoon tulevan varalle ( minulla on noin vuoden tai jopa puolentoista vuoden tarpeet valmiiksi ostettuna, vaikka käyttäisin maksimivahvuista nestettä ), mutta kuitenkin epävarmuus paikallisten kivijalkamyymälien aloittamisesta alkoi painaa päälle. Kuvittelin etten tule selviämään ilman nikotiinia.

Suurin motivaattori nikotiinista luopumiselle oli ehdottomasti kuitenkin se valtava iloinen onnistumisen tunne jonka olin saavuttanut siirtymisestäni savuttomaksi. Ajattelin siinä samalla sitä tunnetta hyödyntäen kokeilla rajoja myös nikotiinista luopumisen suhteen. Tottakai aloitin nikotiinin vähentämisen aluksi tohkeissani liian voimakkaasti. Olin vajaassa kuukaudessa puolittanut nikotiinimäärän. Minun oli pakko lopulta myöntyä hitaammalle aikataululle vähentämisen suhteen kuin olisin tohkeissani halunnut edetä. Parin takaiskun jälkeen tilanne alkoi nopeasti tasaantua.

Aluksi projektin aloitusvaiheessa huhtikuussa käytin ostamaani valmista tupakan makua jäljittelevää nestettä jonka nikotiinipitoisuus oli 18mg/ml. Aika pian opin valmistamaan makutiivisteellä sekä nikotiinittomilla pohjanesteillä sekoituksia joiden nikotiinipitoisuus väheni asteittain kohti tämän hetken nolla tasoa. Oikealla vähentämistavalla nikotiini jäi lopulta pois todellakin lähes huomaamatta.

Huomasin nikotiiniriippuvuuden olevan enemmän tuntemuskohtainen mielleyhtymä oikeaan tupakkaan kuin fyysistä riippuvuutta. Paljon voimakkaampi riippuvuussuhde liittyi kuitenkin muihin tupakointiin liittyviin asioihin kuten makuun, tapaan, ajankohtiin, sosiaalisuuteen, tuntemukseen ja jopa visuaalisuuteen. Aloin panostamaan enemmän visuaalisuuteen. Lisäsin sähköhöyrystimen tuotamaa näkyvää höyryä vaikka muita ainesosia kuten nikotiinia vähensinkin. Se tuntui tehoavan erittäin hyvin. Lopputulemana voin todeta nikotiinin käytön vähentämisen ja sitä kautta jopa kokonaan nikotiinin käytön lopettamisen olevan sähkö"tupakan" kanssa mahdollista sekä kokemallani hyvällä motivaatiolla jopa yllättävän helppoa. Tänään (11.12.2017) on jo takana 230 päivää savuttomana joista on jo yli 100 päivää nikotiinittomana.

3. Tapa on osittain jäljellä.

Alkuperäinen tarkoitukseni oli siirtää paha epäterveellinen tupakointitapa riippuvuuksineen toiseen tutkitusti vähemmän haitalliseen tapaan. Onnistuin tässä tavoitteessani n. 100 höyryttely päivän jälkeen reilusti yli odotusten. Pelkkä tupakointi tavan siirtäminen tupakoimattomuuteen tavoitteenani sain lisäksi "kaupantekijäisenä" itseni vieroitettua jopa nikotiinista vaivattomasti. Tästä olen todella tyytyväinen.

Tupakointi on tapa joka muodostuu monesta ja monista riippuvuuksista. On "kahvitupakkaa", "ruokasavuja" yms. On myös isompiin tapahtumiin liittyviä riippuvuuksia jne. Maku, tuntemus jne jättävät omat jälkensä aivojen muistoihin. Sähköhöyrystimen avulla tavoista sekä muista riippuvuuksista on kokemukseni mukaan helppo irtaantua nimenomaan omalla vauhdilla, ei väkisin, eikä pakonomaisesti. Lisäksi verraten muihin nautintoaineisiin kuten kahviin, alkoholiin tms karkkeihin, suklaaseen, on sähkötupakka yhtälailla sopiva haitattomampi täydennys sekä sijaistoiminto tupakoinnin sijaan kuin perinteinen tupakka tervoineen sekä haitallisine aineineen.

Huomasin myös että kyse nikotiiniriippuvuudesta aiheutuneesta nikkiksestä josta yleisesti puhutaan, on vain lopettamisen tai nikotiininannoksen vähentämisen alun muutaman viikon aikana ja silloinkin vain mikäli nikotiiniannosta vähennetään liian nopealla tahdilla. Nikkikset eli välitön nikotiinin kaipuu onkin vain yksi pieni osanen suuremmasta kokonaisuudesta jota yleisesti kutsutaan tupakkariippuvaisuudeksi.

Tupakkariippuvuus sekä myös erikseen vielä mainittava tupakointiriippuvuus onkin oman kokemukseni mukaan täysin kokonaan eri asia kuin välittömät "Nikkikset" eli välitön aamuinen nikotiinikrapula. Nikotiini poistuu elimistöstä muutamien päivien aikana. Silti vieläkin vaikka viimeisimmästä nikotiiniannoksesta on kulunut jo yli 100 päivää, voi varsinainen tupakoinnin ( ei siis pelkkä tupakan tai nikotiinin ) himo yllättää vahvana jossain tilanteissa. Muistan kuinka tavallista eli analogista tupakkaa säännöllisesti polttaessani minulla oli aamuisin aikamoiset "nikkikset". Aamukahvin yhteydessä saatoin polttaa 4 - 5 savuketta tai joskus jopa enemmän korvatakseni yön aikana elimistöstä poistuneen nikotiinin. Nyt kokonaan nikotiinittoman höyryttelyn aikana on jopa nuo aamuiset höyryttelyhetket jääneet lähinnä hyvinkin satunnaisiksi harvinaisuuksiksi. "Ei vaan kertakaikkiaan viitsi" . Höyryttelen sitten mielummin hetken mielijohteesta tai muuten vain nauttiakseni, en enää niinkään pakonomaisen tarpeen mukaisesti. Joskus tällainen tapauskohtainen halu voi edelleenkin tulla kuten poikani jääkiekkoturnauksissa.

Tupakoidessani olin hyvin riippuvainen tupakasta. Varmistin esimerkiksi kauppaan lähtiessäni että tupakoita oli varmasti riittävästi kauppareissua varten. Hyvin usein palasin jopa takaisin noutamaan vara-askin jottei varmasti jää ilman tupakkaa. Yhtäkään kertaa en lähtenyt ilman tupakkaa. Tämänlainen riippuvuus on sähköhöyrystimen käytön myötä jäänyt jo miltei kokonaan histoariaan. Toki haluan ottaa höyrystimen mukaan kauppareissulle, mutta en kyllä käänny takaisin sitä hakemaan mikäli se unohtuu. En myöskään läheskään joka kerta edes käytä höyrystintä vaikka kauppareissu kestäisi pidempäänkin. Samalla tavalla "pakonomainen tupakalla käynti" erilaisissa tilaisuuksissa tai työnlomassa on jäänyt hyvinkin vähäiseksi. Höyryttelen ennemmin omasta tahdostani ja nautiskellen kuin entisajan pakonomaisia "nikkiksiä" hoitaen.

Uskon silti että olen ja tulen olemaan jollakin tavalla tai asteella aina tupakoitsija. Joko "entinen" tai nykyinen, mieluiten tietenkin entinen. Jo aikaisemman tätä projektia ennen olevan pitkän tupakoimattomuusjakson aikana jolloin ei ollut vielä olemassakaan sähköhöyrystimiä tähän tarkoitukseen, huomasin että siirtyminen takaisin aktiivitupakoitsijaksi on erittäin helposti mahdollista. En edelleenkään usko että siirtyminen takaisin tupakoimiseen olisi vaikeampaa tälläkään kertaa. Sillä ei ole omien kokemukseni mukaan tässä asiassa "hevonpaskan" merkitystä millä keinoin olen savuttomuuteen päätynyt. Taisteluni tulee jatkumaan siis vielä pitkään.

Uskon projektini tuomien kokemuksieni mukaan silti keksineeni keinon jolla voin kokonaan välttyä analogisen tupakan poltosta "hamaan tappiin asti". En pidä kovinkaan vakavana asiana enää seikkaa että olen nykyisin höyryttelijä. Monen lukijan luuloihin on saattanut jäädä kytemään ajatus että olisin tähän yhtä koukussa kuin olin ennen tupakkaan. Ei pidä alkuunkaan paikkansa. Nikkikset ovat takanapäin. Vain tapa sekä nautinnon halu ovat korvautuneet tupakoinnista tähän tapaan.

4. Olen huomannut savuttomuuden tuomia positiivisia tuntemuksia fyysisellä puolella sekä henkisellä puolella.

Todellakin. Olo on terveempi, jaksaminen parempaa. Hengittäminen helpompaa ja kevyttä. Makuaisti on parantunut sekä voimistunut voimakkaasti, erityisesti hajuaisti on erityisen herkkä. Aamuinen tupakkayskä jäi parissa päivässä. Limayskää oli sitten pari viikkoa mutta hengityksen vinkuminen sekä tupakkayskä jäivät kokonaan pois. Nenä aukesi nuhaisuudesta. Uni muuttui virkistävämmäksi. Nukahtaminen helpottui. Ruoka maistuu enemmän ja paremmalle. Toki herkistymisestä johtuen jotkut ruoat maistuvat nyt oudoille. Kehon sekä mielen paraneminen on vieläkin kesken, mutta edennyt reippaasti.

Lähes joka viikko huomaan jonkun asian muuttuneen terveempään sekä parempaan suuntaan. Kaikkein iloisimmin olen ottanut vastaan olon sekä tuntemuksen joka vastaa nuorentumisen tunnetta. Henkisellä puolella eräs vahva tunne on vapaus. On todella iloinen olo olla vapaa tupakasta. Ei enää pakonomaista tunnetta.

5. Pystyn toteamaan menetelmäni heikkouksia sekä vahvuuksia.

Todellakin. Päätös, päätöksen tapa, sekä motivaatio. Ensin on oltava päätös tehdä jotakin. Päätös pitää olla tarpeeksi vahva sekä hyvin valmisteltu jotta se on mahdollista totetuttaa. Jos päätettävä asia ei ole niin vaikea kuin se joissakin tapauksissa voisi olla, on päätöksen toteuttaminen helpompaa.

Höyryttelyyn siirtymisen päätös voi olla helpompi toteuttaa kuin suoraan tupakoimattomuuteen siirtyminen ilman siirtymän helpottavaa menetelmää. Joillekin "päätös" höyryttelyyn siirtymisestä on vain lähtöisin kokeilunhalusta, mutta silti johtaa hyviin tuloksiin. Pitää siis olla motivaatiota jatkaa jo aloitetun päätöksen mukaisesti. On siten oltava motivaatio joka ylläpitää "toimintaa". Tässä tapauksessa toiminta on savuttomuus. Oman terveydentilan seuraaminen, tilapäivityspäiväkirja, blogi, jne.. Höyryttelyssä se voi olla eri makujen testaaminen, erilaisen nikotiinivahvuuden kokeileminen, yleensäkin ns uutuuden viehätys.

Useimmille höyryttelyn motivaation luo välitön tulosten tuntuminen sekä havaitseminen ja silti höyryttelyn samankaltaisuus tupakoinnin kanssa. "Tupakointia" ei ikään kuin tarvitse jättää vaikka se jääkin pois. On aivan selvää ettei tämäkään menetelmä ole aukottomasti kaikille sopiva. On jopa selvää että itse päälaite eli "sähkötupakka" antaa lukemattomia eri menetelmän variaatioita että niissäkin on runsaasti valinnanvaraa. Itse käytin hivuttautumismenetelmää joka suhteessa niin että aloitin tupakanmausta sekä vahvuudesta. Monet haluavat siirtyä heti johonkin muuhun makuun sekä jopa nikotiinittomuuteen ensi höyryistä lähtien.

Yhtenä erityisenä vahvuutena voin omassa menetelmässäni pitää tunnetilan sekä mielleyhtymien helppoa "huijaamista" savuttomuuteen. Sähkö"tupakan" ominaisuus muistuttaa tavallista tupakointia riittävästi vaikkei sitä oikeasti olekaan. Toiselle sopii äkkijyrkkä ts kertalopetus menetelmä, toisille ei. Minulla oli tämä ja voin käsi sydämellä vakuuttaa etten olisi löytänyt itselleni ainakaan helposti toista yhtä tehokasta sekä mielekästä menetelmää. Pystyn toteamaan kokonaan täysin tyhjiksi paskapuheiksi omalla osallanii sellaiset väitteet ettei tällä tavalla mukamas käyttämällä sähköhöyrystintä tupakoinnin lopetus onnistu. Tällä kertaa epäilevät väitteet osoittautuivat minun kohdallani täysin ennakkoasenteelliseksi huuhaaksi ja sitä kautta täysin virheellisiksi. Tupakoinnin lopetus onnistui paljon nopeammin sekä vaivattomammin kuin olin etukäteen asiaan varautunut.

Yhtenä vähemmän vakavana heikkoutena menetelmälle voisi sanoa yhden sen parhaista vahvuuksista. Pahan tavan siirtäminen vähemmän haitalliseen voi aiheuttaa koukutusta jopa ilman nikotiiniakin. Niin kuin tällä hetkellä minulle osittain on käynyt. En pidä asiaa kuitenkaan kovinkaan vakavana, ja edelleenkin uskon että vahvuudet tavasta omaehtoiseen irtautumiseen ovat vahvemmat kuin varsinaisesta tupakoinnista suoraan käyttämättä tätä menetelmää olisivat. Yksi näistä merkeistä jotka vahvistavat uskoani että sähköhöyrystimestä on vertaavasti helpompi luopua kuin sitä ennen pitkäkestoisesta tupakoinnista on seikka että esim minulla ei ole mitään sellaista "pakko saada sähköröökii" tunnetta. Esim aamutupakka joka oli ennen ihan pakko, on jäänyt tuon korvausvaiheen jälkeen jo kokonaan pois. Eikä muutenkaan viitsi koko ajan alkaa "tupakoimaan" siis korvaustupakoimaan koska ei ole nikkiksiä. Vetelen siis tätä sähköhöyrystintä enää vähemmän henkisen pakon alla kuin ennen vetelin tupakkaa. Kyse alkaa olemaan vertaavasti enemmän "karkin syömisestä" sillä mitään välitöntä juuri nyt on pakkoa saada pakkoa en enää koe.

6. Tietoa sähkö"tupakoinnista" on saatavilla oikeastaan aika paljon.

Ainoa ongelma on se että suurin osa julkisesti esitetystä tiedosta on **MuTu** eli musta tuntuu juttuja. Sellaisiakin olen nähnyt joissa on ihan ala-arvoista panettelua tai ihan kokonaan ilman perusteita olevia omituisia väitteitä. Väitteet eivät siis perustu mihinkään olemassaolevaan tietoon, tai ovat auttamattomasti vanhentuneita. " Siinä sitä vasta myrkkyä onkin" jne.. Siis joissakin tapauksissa suoraa paskapuhetta ja panettelua. Uskon että joillakin panettelijoilla saattaa taustalla piillä myös kateuden siemen. "Jos tuo henkilö pääsee tolla tavalla eroon tupakasta ja minä kun en sitä periaatteessakaan kokeile, niin paskahan sen menetelmän täytyy olla" Aika useat väiitteet perustuvat ihmisten henkilökohtaisiin tuntemuksiin ja perusteettomiin ennakkoasenteisiin. Tiedän tämän ja uskon sen helposti. Olenhan itsekin kuulunut niihin vastaanpanijoihin ja vieläpä aika väkevällä tavalla.

Näitä väkevöitsijöitä eli "kaiken tietäviä" vastustajia tapaa lähes 100% varmuudella erilaisissa tupakoinnin lopettamisen keskustelupalstoilla. Lisäksi useasti näiden väitteiden takana puhuu myös raha. Voisi helposti kuvitella että lääkeyhtiöt mustamaalaavat sähkö"tupakointia" koska menettävät suuren määrän purkkatupakan eli nikotiinipurkan käyttäjistä sähkötupakan käyttäjiksi. Saman kuvitelman voi helposti kuvitella tupakkateollisuuden suhteen. Sähkö"tupakat" kun eivät ole tupakkateollisuuden ainaansaannosta. Kuvitelmissani voi olla enemmänkin totta. Nämä edellä mainitut epämääräiset tiedot sekä ennakkoasenteet eivät ole millään tavoin edesauttaneet oikean tiedon löytymistä.

Oikean tiedon joutuu edelleenkin itse valitsemaan lukemalla tutkimuksia ja niiden tuloksia sekä keskustelemalla ihmisten kanssa joilla on oikeasti henkilökohtaisia pitkäaikaisiakin kokemuksia käytöstä. Yhtenä hyvänä tiedon lähteenä pidän Vapers Finland ry:n sivuja joissa on kerättynä eri tutkimustuloksia. Sivuilla on myös kirjoitettuja vastineita joissa vastaväitteet on perusteltu viittaamalla alkuperäisiin tutkimuksiin sekä väitöskirjoihin. Suosittelen vilkaisemaan epätietoisuuden poistamiseksi. Olen itsekin hakenut Vapers Finland ry:n jäsenyyttä. http://www.vapers.fi https://vapers.fi/tutkimuksia/

Sitten varsinkin on olemassa "se yleisin tieto, jota kaikki ihmiset yleisellä tasolla tietävät " eli lähestulkoon suurimmalta osaltaan ihan täyttä **MuTu** huuhaata. Kuulopuheisiin sekä panetteluihin perustuneita väittämiä, tai lehtien artikkeleita joissa joku yleislääkäri kertoo mielipiteitään tutkittuina totuuksina, muttei sitten kuitenkaan viittaa mihinkään tutkimukseen. Liikkellä on huhuja kaikenlaisista popcorn keuhkoista, vesipöhöön saakka. Onneksi näihin huhuihin löytyy kunnollista lääketieteellistä vastinetta sillä suurimpaan osaan jutuista löytyy ihan tutkittua tietoa johon voi turvautua höyryttelyä jatkaakseen. Uusia lentäviä juttuja toki tulee esiintymään aina lisää. Niitä on todella helppo keksiä.

7. Miten jatkossa?

230 päivää savuttomana sekä tupakoimattomana tarinana sinällään jo kertoo myös jatkon tarinalleni. Matkaan on mahtunut monia käännekohtia. Joskus joinain päivinä tekee tupakkaa mieli paljon, joskus tekee mieli vähemmän. Yhtä kaikki, sillä mieleni tekee tupakkaa kuitenkin joskus.

230 päivän aikana ei vielä kuitenkaan ole ollut yhtäkään päivää jolloin ei olisi vaikka vain kerran tai edes pikkuriikkisen vähän tehnyt mieli tupakkaa. Enkä aikaisemmista kokemuksestani päätellen ihan äkkiä usko että sellaista päivää on vielä lähiaikoina näköpiirissäkään. Jatko projektille perustuu siis edelleen samoihin asioihin kuin projektin alkuvaiheessakin, mutta ehkä sekä toivottavasti helpompana. Jos joku nyt luulee että tuo mainitsemani "tekee mieli tupakkaa vieläkin" johtuisi, tai liittyisi jotenkin käyttämääni sähköhöyrystimeen, on sinänsä väärässä. Vertaan väittämääni sitä aikaisempaan sekä aikaisempiin pitkiinkin jopa kahden vuoden "tupakkalakkoihin" ilman sähköhöyrystintä joiden aikana olen kokenut oloni aivan kokonaan samanlaiseksi.

Nyt tällä kertaa polttamattomuuden halu on selkeästi suurempi. Toivon sekä uskon että haluni olla tupakoimatta voittaa taisteluni jatkossakin yhä helpommin ja helpommin. Minulla on todella hyvä toimiva keino sekä sähkötupakka keinoni vuoksi vahva motivaatio jotka ovat vahvasti läsnä tavoitteeni toteuttamisessa. Olen jo heti projektin alussa sanonut ja todennut että tällä kertaa ei yksi tupakka saa nujertaa projektiani. Edellisen kerran se yksi tupakka kaatoi sekä nujersi kaiken n 2 vuoden tupakoimattomuuden jälkeen, nyt ei saa niin tapahtua. Yhtäkään en ole vielä polttanut koska olen voinut turvautua sähköhöyrystimeen, mutta vastaisuuden varalle. Toteutan tekemääni suunnitelmaa.

...................................................................................................................

Omasuunnitelma

1. Siirrän vähitellen tupakointini analogisesta tupakasta sähkötupakkaan jatkaen kohtaan 2.
2. Käytän sähkötupakkaa korvatakseni analogisen tupakan polton / siirtyminen kohtaan 3.
3. Vähennän sähkötupakan liuoksessa nikotiinin määrää asteittain /siirtyminen kohtaan 4.
4. Laimennan sähkötupakan liuoksen makuaineita asteittain /siirtyen kohtaan 5.
5. Vähennän sähkötupakoinnin määrää /siirtyen kohtaan 6.
6. Lopetan sähkötupakan käytön / siirtyen kohtaan 7.
7. Jatkan käyttämättä analogista ja/tai sähkötupakkaa. Mikäli en onnistu pysyttelemään kohdassa 7, siirryn kohtaan 8 tai 9.
8. Jos retkahdan analogiseen tupakkaan takaisin, siirryn kohtaan 1 - 2
9. Jos en pysty kokonaan lopettamaan sähkötupakointia, jatkan kohdasta 2. 10. Game Over!

savuttomuus saavutettu

....................................................................................................................................

Väärin sammutettu tupakointi

Huomio keskusteluryhmissä tai keskustelupalstoilla joissa tupakoinnin lopettamisesta keskustellaan. On enemmän sääntö kuin poikkeus että ryhmässä on lähes aina joku jolla on ehdoton ja sitä kautta ainut oikea tapa lopettaa tupakanpoltto. Yllättävää kyllä miltei eniten kommentointiin liittyy ilmaus ettei lopettamiseen missään tapauksessa tarvita muuta kuin päätös lopettamisesta. Näin olllen apuvälineiden tai apumenetelmien käyttö osoittaa liian heikkoa mieltä tupakoinnin lopettamiseksi.

On yleistä mainita purkkatupakasta ja nikotiinikoukusta, samoin kuin inhalaattoristakin vaikkei jälkimmäistä "parjata" niinkään usein. Mutta kun ja jos joku uskaltaa mainita ihan vaikka sanana "Sähkötupakka", on palstalla kommenttikentät välittömästi täynnä. Aluksi kommentoimaan yleensä ryhtyvät ne uskaliaat joilla on positiivista kerrottavaa asiasta. Ja sitten se oikein alkaa. Sitten tuleen kentät täyteen "faktoja" että tätä ei sitten suvaita oikeana tapana. Ajatusta sähköhöyryttämisestä vellotaan milloin se ei olisi tupakoinnin lopettamista koska siinä on tupakkaa. Tai jos siinä ei ole tupakkaa niin sitä kuitenkin “poltetaan”. Tämä seikka tosin on tässä mainitsemassani muodossa koko ajan lievenemään päin. Kiitos tiedon vapaasta saatavuudesta.

Hölynpölyä silti kaikki tyynni! Nikotiini on (VG/PG) höyrystimessä ainut ainesosa joka saattaa viitata tupakointiin. Siitäkään ei voi olla varma sillä se voi olla munakoisosta, perunasta tai ilmeisesti myös teollisesti synteettistä ties mitä.. Ja höyrystimessä sitä ei ole pakko edes käyttää. Sitten jos siinä ei sitte olekaan sitä “tupakkaa”, niin sitä sitten "poltetaan" kuitenkin. Huoh! Pahasti on asiat jos sähköhöyristintä pitää polttaa. En ainakaan henkeen sellaista savua vetäisi. Kommentoidessa unohtuu helposti se ihminen joka taistelee tupakoinnin lopetustuskien kanssa. Häntä ei todellakaan auta pätkänkään vertaa se ällöttävä alhainen loanheitto joka usein juuri hänen aloittamasaan viestiketjussa tapahtuu. Tupakointi tulee lopettaa "kituen" sillä siisti. Muuten emme tue sinua!

http://www.vimeo.com/251485124

Tässä 23.1.2018 julkaistua tutkimustulosta http://www.washingtonexaminer.com/landmark-e-cigarette-report-explodes-myth-that-vaping-is-as-toxic-as-smoking/article/2646804 Yle documentti

Totuus sähkötupakasta https://areena.yle.fi/1-3496489