· 
Last updated 13.5.2020 - 14.03 Visible to all Space members
 

Vielä kerran Terveysnikotiini

Alkup 13.10.2019 Alla lisätty kommentti 13.5.2020

Olen jo kauan aikaa sitten ääneen ihmetellyt näitä nikotiini juttuja. Olen myös pohtinut sitäkin vaihtoehtoa että nikotiinin asemaa koko tupakoinnin riippuvuus käsitteessä on liioiteltu unohtaen silloin ne kaikki muut seikat.

Kovasti olen sitäkin ihmetellyt kuinka nikotiiniriippuvaisuudeta varoitetaan vain silloin kun kyse on sähkösavukkeen ( e-cigarette) eli sähköhöyrystimen käytöstä. Niksapurkat ja muut laastarit sisältävät ilmeisesti “terveysnikotiinia”. Ainakin näiden Pfizer ja GSK nikotiinikorvaustuotteiden “edustajat” ovat sitä mieltä.

Minä pääsin noista riippuvuussuhteista yllätyksekseni kuitenkin helpoiten juuri nikotiinista, toki määrätietoisella tavoitteella.

Ensin hiukan valtioneuvoston näkemyksiä.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Documents/he_107+2005.pdf
s 5 - 6:

…”HE107/2005 Riippuvuuden syntyminen nikotiinivalmisteisiin on mahdollista, mutta harvinaista, sillä nikotiinin annostelumuotona valmisteet ovat hitaita ja niiden nikotiinipitoisuudet ovat tupakkatuotteita huomattavasti matalampia. Jotkut tupakoitsijat käyttävät valmistetta ohjeiden vastaisesti pitkäaikaisesti, mikä on kuitenkin tupakoinnin jatkamista parempi vaihtoehto. Tupakoinnin terveyshaitat aiheutuvat muista aineista kuin nikotiinista eikä kliinisissä kokeissa nikotiinikorvaushoidon ole havaittu aiheuttavan merkittäviä haittavaikutuksia. Lasten nikotiinivalmisteista johtuvat myrkytykset ovat harvinaisia ja valtaosa lasten nikotiinimyrkytyksistä syntyy lapsen syötyä tupakkatuotteita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa nikotiinivalmisteiden siirto vapaaseen myyntiin ei ole johtanut väärinkäyttöön, turvallisuusongelmiin tai valmisteen käyttöön muiden kuin tupakoitsijoiden keskuudessa. Valmisteet ovat Käypä hoito -suosituksen mukaan turvallisia myös sepelvaltimotautia sairastavilla. Lisäksi raskaana oleville, imettäville ja vaikeita sydänsairauksia sairastaville on nikotiinivalmiste turvallisempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen. Lasten ja nuorten tupakoinnin estäminen on erityisen tärkeää. Nikotiiniriippuvuus kehittyy jo nuorille varsin pian ja siksi lääkärin tulee harkita korvaushoitoa myös nuorelle, ellei lopettaminen onnistu muuten.”…

Ja tämä:
https://www.eduskunta.fi/FI/Vaski/sivut/trip.aspx?triptype=ValtiopaivaAsiakirjat&docid=stvm%2032%2F2005&fbclid=IwAR1NhsX7DGl7jtx9L09jPKbkxyu5j3iF_i4aWV4kdK5wvBMsN7jxdNe711g

..."Nikotiinikorvauslääkkeiden käyttäminen on parempi vaihtoehto kuin tupakointi, mutta huonompi kuin oleminen kokonaan ilman nikotiinia. Maissa, joissa nikotiinivalmisteiden myynti on vapautettu, nikotiinivalmisteiden myynti on lisääntynyt merkittävästi, mutta tupakoinnin vähenemistä ei ole pysytty luotettavasti havaitsemaan. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan nuorista nikotiinikorvauslääkkeiden käyttäjistä 18 prosenttia ei ole koskaan tupakoinut. Nuoret urheilijat käyttävät nyt nuuskaa dopingaineena. Voi olla, että nikotiinipurukumin käyttö vastaavaan tarkoitukseen yleistyy.
Nikotiinivalmisteiden siirryttyä itsehoitoon vuonna 1998, niiden myynti on 300-kertaistunut, kun samaan aikaan väestön tupakointi on vähentynyt vain 5 prosenttia.
Nikotiinivalmisteet aiheuttavat riippuvuutta täsmälleen samalla mekanismilla kuin tupakka. Nikotiinikorvausvalmisteiden käyttäjistä 12 prosenttia on tutkimusten mukaan niistä riippuvaisia. Valmisteita käytetään samaan aikaan kuin tupakoidaan, tai niitä alkavat jopa käyttää henkilöt, jotka eivät tupakoi.
Tupakoinnin terveyshaitat aiheutuvat kuitenkin tuhansista muista aineista kuin nikotiinista, ja nikotiinivalmisteiden haittavaikutukset ovat yleensä lieviä. Nikotiinivalmisteiden käyttöä voidaankin perustellusti pitää parempana vaihtoehtona kuin tupakoinnin jatkamista. Esityksen perustelujen mukaan kaikki nikotiinikorvaushoidon eri antomuodot ovat toimivia ja lisäävät mahdolllisuuksia lopettaa tupakointi."...

JK 13.5.2020

Videon teon jälkeen on näihin pahoihin sekä koukuttaviin nikotiineihin lisätty Zonnic: ( Joka itseasiassa oli radiossa noihin aikoihin kuuluneiden mainosten yksi mainostaja )

Zonnic-kauppanimellä myytävät nikotiinipussit tulivat Suomeen loppuvuodesta 2016. Ruotsalaisyritys Niconovumin kehittämän tuotteen omistaa British American Tobacco.

Näin nikotiinista tuli Suomen suosituin itsehoitolääke – Ei tämä ollut tarkoitus, sanoo entinen terveysministeri Mönkäre

Vaikka nikotiinia myydään korvaustuotteena, sen käyttö ei ole vähentänyt tupakointia.

Yle uutiset 13.5.2020

Luulen että “kuherruskuukausi” on nyt jäänyt taakse. Purkkatupakoiden markkina-asema ei ole enää niin tukevasti ykkönen.

Sen tähden …

Ei kukaan silloin arvannut, että nikotiininkorvaustuotteista tulisi sellainen myrkky, johon jää kiinni. Tupakkateollisuus on fiksu, Laisaari sanoo nyt.

n