· 
Last updated 11.7.2019 - 13.02 Visible also to unregistered users
 

Pieni mutta oleellinen asiavirhe!

Alempana lyhyt lainaus artikkelista jonka on kirjoittanut Rauli Jokelin.

Alkuperäisen artikkelin linkki on tässä: https://www.aamulehti.fi/a/91aa3b29-1f29-4577-b351-00af1a320578

“Suomi on turhaan yrittänyt vähentää makuliuoksilla höystettyjen nikotiinivalmisteiden, eli sähkötupakoiden myyntiä ja kulutusta. Kauppiaat ovat vastustaneet tätä.

Tuntuu siltä, että mitä tahansa myydään, jos siitä saadaan voittoa. Ei ole väliä ovatko tuotteet vahingollisia terveydelle, kunhan kauppa käy. Huuhaatuotteita eli uskomuslääkkeitä myydään samalla logiikalla: rahat pois ihmisiltä. Vastuu siirretään ostajille.

Entä kauppiaan oma moraali? Eikö ole mitään rajaa ahneudelle? Asuuko kauppiaan omatunto lompakossa?

Samaan aikaan veroja on nostettava, koska kansalaisten terveys horjuu ja se maksaa. Sitten valitetaan korkeasta verotuksesta! Hölmöläisten hommaa, mutta vaarallista sellaista.”

Virhe on sinänsä pieni muotoseikka. Mutta tällä muotoseikan väärin ymmärtämisellä on moninainen merkitys lukijalle.

Ensinnäkin se kuvastaa nykytilannetta monella asian saralla. Politiikassa sen voisi verrata tällä hetkellä möyryävään “kutistuiko vappusatanen …jne.” vaikka puhe olikin alunperin että vuosien kuluessa…

Eli tarkoitan että kansalle on annettu mielipide jota pidetään oikeana ja todellisena faktana vaikka se on vain osa siitä… vanha laulun sanojen vertaus vielä tähän. “ Rappiolla on hyvä olla” no niin on siis hyvä olla rappiolla. .. ai niin sehän jatkuu .. “jos rappio on sitä että rakastaa” ..

Mennäänpä alkuperäiseen takaisin.

Asiavirhe. Väte: “Suomi on turhaan yrittänyt vähentää makuliuoksilla höystettyjen nikotiinivalmisteiden, eli sähkötupakoiden myyntiä ja kulutusta. Kauppiaat ovat vastustaneet tätä

Virhe on siinä koska suomalaisissa sähkösavukeliikkeissä EI MYYDÄ nikotiinillisia makunesteitä sähkösavukkeisiin. Ei myydä niin ei myydä vaikka pyytäsi. Ei myydä koska se on kielletty lailla.

Kyseessä on Valviran pyrkimys estää muissa kaupoissa yleisten elintarvikearomien myynti sähkösavukeliikkeissä. No jos tässä valvira tulee onnistumaan, osta omani sitten muusta kaupasta, tai tilaan leipomoliikkeistä muualta maailmasta.

Näkemys siitä että nyt halutaan markkinoilta pois sellainen tuoteryhmä joka on tutkitusti erittäin tehokas tupakoinnin vähentämisessä, ei näytä olevan yleisessä tiedossa.

Nimittäin lääkefirmat tai jopa tupakasta runsaasti verotuloja saava valtio ei ole niin mielissään jos tupakointi oikeasti vähenisi sähkösavukkeiden avulla.

Keinot joilla lääkefirmojen maustetut “terveysnikotiinit” ovat parempi vaihtoehto ovat minunkin blogissani monesti esille tuodut. Aina löydetään jokin “tutkimustulos” tai vaikkapa kansalaiskysely joidenka mukaan joissakin tapauksissa tupakointiakin pahempi vaihtoehto on sähkösavukkeen käyttö.

Näistä lääkefirmojen keinoista on onnistuttu saamaan yleinen hyväksytty näkemys joka on oikeasti vain sen koko totuuden alkuosa.. “rappiolla on hyvä olla”… jätetään se loppuosa pois. Olen ne “loppuosat” näistä pyrkinyt tuomaan esille omassa blogissani. ( Vaatii lukemista : http://www.leksanet.com/index.php?r=content%2Fperma&id=67 )

Kauppiasta on turha syyttää siitä että hän yrittää myydä vaihdannaisvarastonsa tuotteita, jos kyse on laillisista tuotteista sekä kaupankäynnistä. Todennäköisesti olisi helpompaa alkaa myymään laillisestikin hyväksyttyä tupakkaa joka on tutkitusti terveydelle vahingollista, kuin elintarvikemakuja.

Lopuksi löydetään se fraasiksikin muuttunut lause ettei sähkötupakan vaaroja ole vielä tutkittu tarpeeksi. Uskon sekä haluan että tutkimuksia on jatkettava, ja saatu tieto on jaettava.

Mutta tutkittu on jo aika paljonkin. ja tutkitaan lisää koko ajan.

No.

Kirjoitellahan saa. Tiedon oikeellisuus pitää osata itse selvittää. Niin se on tämän minunkin kirjoittamani tekstin kanssa. Kirjoitan siis siksi koska tuntuu sille.

Minun näkemykseni ei ole ainoa oikea, eikä aina oikeakaan. Siksi lukijalla on vastuu. Samoin vastuu on käyttäjäjällä sähkösavukkeen liemien kanssakin.

Dieselöljyäkin saa polttoaineasemalta litratolkulla, mutta en suosittele sen käyttöä sähkösavukkeen makunesteenä. En kyllä uskokaan kenenkään haluavan edes kokeilla. Mutta tiedän sähkösavukkeen nesteeksi kokeillun monia siihen sopimattomia nesteitä. Olisikin järkevää että esim elintarvikemaut olisivat yleisesti hyväksytyssä sekä laillisessa käytössä sähkösavukkeissa niin että asiantunteva myyjä osaa opastaa mikä neste on soveliasta käytettäväksi. Muualla maailmassahan näin onkin, mutta meillä Suomessa se juuri on kiellettyä.

Aloittaa voit tutustumalla vaikka tutkimuksiin joita on tehty 1.6.2019 - 10.7.2019

Mene https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/ ja kopioi tuo alla oleva rimpsu hakukenttään. Voit muuttaa rimpsun lopussa olevia päivämääriä.

Best matches for ( ((Nicotine[Title]) OR (Electronic cigarette[Title/Abstract]) OR (E-cigarette[Title/Abstract]) OR (Electronic cigarettes[Title/Abstract]) OR (E-cigarettes[Title/Abstract]) OR (Electronic Nicotine Delivery System[Title/Abstract]) OR (Electronic Nicotine Delivery Systems[Title/Abstract]) OR (Alternative Nicotine Delivery System[Title/Abstract]) OR (Alternative Nicotine Delivery Systems[Title/Abstract]) OR (personal vaporizer[Title/Abstract]) OR (Vaping[Title/Abstract]) OR (vapers[Title/Abstract]) OR (heated tobacco[Title/Abstract]) OR (heat-not-burn tobacco[Title/Abstract]) OR (reduced risk tobacco product[Title/Abstract]) OR (modified risk tobacco product[Title/Abstract]) OR (reduced risk tobacco products[Title/Abstract]) OR (modified risk tobacco products[Title/Abstract]) OR (snus[Title]) OR (smokeless tobacco[Title]) OR (toombak[Title]) OR (spit tobacco[Title]) OR (waterpipe[Title]) OR (hookah[Title]) OR (shisha[Title]) OR (narguile[Title]) OR (e-hookah[Title/Abstract]) OR (e-shisha[Title/Abstract])) AND "2019/06/01 15.00"[EDAT]:"2019/07/10 15.00"[EDAT]):

b