Tarvittaisiin lisää keinoja tupakoinnin vähentämiseksi

 · 
Last updated 29.9.2020 - 11.18 Visible also to unregistered users

 

“TUPAKOINTI Aikuisväestön tupakointi ei enää vähentynyt vuonna 2018. Suomalaisista 20–64-vuotiaista miehistä tupakoi päivittäin 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia. Nuorten 14–20-vuotiaiden päivittäinen tupakointi sen sijaan on vähentynyt edelleen. Pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä kuusi prosenttia tupakoi päivittäin vuonna 2019.”

“Tupakoinnin vähenemisen pysähtyminen aikuisilla on huolestuttavaa. Tupakoinnin lopettamisen tukea tulisikin tehostaa, jotta yhä useampi lopettamista haluavista yrittäisi ja onnistuisi siinä, toteaa asiantuntija Otto RuokolainenTHL:stä.”

https://www.msn.com/fi-fi/terveysjafitness/hyvinvointi/nuorten-tupakointi-vähenee-edelleen-–-”vähenemisen-pysähtyminen-aikuisilla-on-huolestuttavaa”/ar-AAK2Jo9?ocid=spartanntp

Ja toinen linkki samasta asiasta.

…”Sen sijaan aikuisväestön tupakoinnin väheneminen näyttää THL:n tutkimuksen mukaan pysähtyneen viime vuonna.”…

https://yle.fi/uutiset/3-11112169?fbclid=IwAR3YWc99-WrroxfpyOK8KCAys41TARI2DZsc2o6sW9klqwGT5st8Skhk7aw&utm_campaign=yleuutiset&utm_medium=social&utm_source=facebook

Oma huomio tähän väliin!

Tupakkalaki joka kielsi sähkötupkoiden sekä niiden osien ja tarvikkeiden myynnin verkossa astui voimaan 1.7.2017. Kerkesin juuri huhtikuusta lähtien kyseisenä vuonna mukaan tähän touhuun. kerkesin siis ostaa laitteet ja sun muut pitkälle tulevaisuuteen.

Kivijalkakaupat ovat lisääntyneet hiljakseen sen jälkeen, ja oli todella pitkä aika kun ei oikein tiennyt mistä tuotteita voisi ostaa.

Samalla menivät erilaiset nikotiinilliset makunesteet kieltolistalle sekä nikotiini pohja-aine tupakkaverolliseksi. ( Minullapa on vieläkin ennen lain muutosta olevia nesteitä sekä laitteita läl läl lää… )

Wikipedia

..”Vuosina 2013–2015 Britanniassa ja Ranskassa tehdyt tutkimukset osoittavat, että poltettavaa tupakkaa korvaavien, turvallisempien vaihtoehtoja saatavuuden helpottaminen on kytköksissä vähentyneeseen tupakointiin ja tupakoinnin lopettamisen lisääntymiseen.” ..

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tupakan_haittojen_v%C3%A4hent%C3%A4minen

Tupakkateollisuus vastaa: Uudet keinot tarpeen tupakoinnin haittojen vähentämiseksi

…”Professori Heikki Hiilamo kritisoi haittojen vähentämistä osana tupakkapolitiikkaa mielipidekirjoituksessaan (ESS 6.1.2019). Hiilamo jättää mainitsematta, että tupakoinnin haittojen vähentäminen uusien, savuttomien nikotiinipitoisten tuotteiden avulla on myös jo yhä useampien terveysviranomaisten hyväksymä keino auttaa tupakoijia eroon savukkeista.

Euroopassa pisimmällä tässä suuntauksessa on Iso-Britannia, jossa terveydenhoitohenkilöstöä velvoitetaan suosittelemaan sähkötupakkaa vaihtoehdoksi sellaisille tupakoijille, jotka muutoin jatkaisivat savukkeiden polttamista.”…

https://www.ess.fi/Mielipide/art2510769

…”British Medical Journalissa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin yhdysvaltalaisten tupakointitottumuksia mittaavia kyselytutkimuksia viidentoista vuoden ajalta. Tutkimuksen keskeinen sanoma on selkeä: sähkösavukkeet voivat auttaa tupakoinnin lopettamisessa.”…

https://www.bmj.com/content/358/bmj.j3262

Tupakointi jatkaa vähenemistään Britanniassa

New official statistics show the positive news that smoking prevalence in England is continuing to fall. 14.4% of adults in England smoke, down from 14.9% the previous year – a drop of almost 175,000. There are almost two million fewer smokers now than in 2011.

https://publichealthmatters.blog.gov.uk/2018/07/03/turning-the-tide-on-tobacco-smoking-in-england-hits-a-new-low/

Vapers Finland ry:stä eurooppalaisen harm reduction -järjestö ETHRA:n jäsen

..”Tupakoinnin haittojen vähentäminen haitattomampien vaihtoehtojen avulla (tobacco harm reduction) on noussut yhä vahvemmin esiin ympäri maailmaa. Ajatusmalli on omaksuttu osaksi virallista tupakkapolitiikkaa muun muassa Britanniassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa. Käytännössä sitä toteutetaan lähes kaikissa länsimaissa kohdistamalla sähkösavukkeisiin poltettavia tupakkatuotteita kevyempää sääntelyä. Esimerkiksi EU-alueella makuaineiden käyttö sähkösavukkeissa on tupakkatuotteista poiketen yleisesti ottaen sallittua ja sähkösavukenesteitä verotetaan huomattavasti savukkeita kevyemmin, useimmiten ei lainkaan.”..

Sähkösavukkeiden pitkäaikainen käyttö on kuitenkin osoittautunut olevan tehokas keino tupakoinnista eroon pääsemisessä.

https://tobaccocontrol.bmj.com/content/25/Suppl_1/i90.full?fbclid=IwAR0j6Q_NaFNT1q4D4PnZvaXJoLnQX_FM69CXZxCwDjM3wLWrr_g5OxS2IgI

Lopuksi asiaa seksistä ja ehkäisystä:

https://youtu.be/hW3kx1k36V8"> 

n