Mielen suggerointi


 

515 NULL

Itse suggerointi, itse suggestio, itsehypnoosi

22.4.2018 su

Pohdiskeluni tavasta, suggestiosta ja suggeroinnista alkoi tavallisesta kahvitteluhetkestä. Kävimme erään porukan kanssa kahvilassa kahvilla ja istuuduimme saman pöydän äärelle. Istuutuessamme nostin taskusta kännykän sekä sähköhöyryttimeni pöydälle siihen kahvikupin viereen.

Hetken aikaa haasteltuamme sitä asiantynkää jonka vuoksi olimme kahville käyneetkin, eräs kaveri kysäisi ohimennen "Vieläkö noita saa jostain laillisesti" osoittaen sormella pöydällä olevaa sähköhöyrystintäni.

Vastattuani mistä kyseisiä laitteita voi ostaa laillisesti, hän sanoi että ei hänellä ole muuta ongelmaa kuin opittu tupakointitapa, eikä hän pysty lopettamaan tupakointia koska hän on jäänyt siihen tapaan koukkuun ja siksi hän tarvitsisi juuri tuollaisen laitteen.

Juttumme lähtikin sitten käsittelemään tupakointia tapana. Eräs pöydän äärellä olijoista sanoi että hän on nyt ollut liki viitisen vuotta polttamatta tupakkaa josta kohta pari vuotta syömättä purkkatupakkaa. Hänellekin jäi se tapa niin päälle, ettei heti päässyt eroon nikotiinipurkasta, näin hän totesi. Sitten tämä samainen henkilö lisäten jatkoi että tekeehän sitä tupakkaa mieli pirusti vieläkin välillä, mutta se menee ohi kun ajattelee muuta ja kovettaa mielensä pois tupakasta.

Mitä se tupakointi sitten oikein on?, jos nyt ajatellaan vain sitä mihin siinä jää koukkuun?

Ensinnäkin ensin pitää kaivaa esille fyysiset faktat.

Tupakka sisältää monia ainesosia jotka aiheuttavat riippuvuutta. Mutta etenkin nikotiinia joka tunnetaan yleisimpänä riippuvuuden aiheuttajana. Puhutaan nikkiksistä eli nikotiini krapulasta joka on aika samanlainen puutostila, kuin mikä tahansa minkä ymmärämme krapulana. Krapula paranee tai siis oikeammin sanottuna helpottuu kun ottaa lisää sitä mistä se on tullutkin, eli nikotiinia. Mutta jos ei ota lisää nikotiinia krapula lopulta paranee kun elimistö tottuu olemaan ilman krapulaa aiheuttavaa ainetta.

Me tupakoitsijat olemme vahvasti ottaneet opituksi tavaksi korjata nikotiinivajeen tunteen polttamalla tupakka. Nikotiinikrapula korjautuu nopeiten sekä opitulla tupakoimisen tavalla helpoiten polttamalla tupakka. Kyllä siitä tapa muodostuu. Voi siis puhua todellakin opitusta tavasta.

Tupakassa on myös satoja ellei tuhansia muita ainesosia joita emme edes kaikkia tiedä ja tunne niiden yhteisvaikutusten osalta. Myös kaikki ne aineet joita on lisätty nikotiinin imeytymisen tehostamiseksi jne.. Voi olla että monista myös niistä kaikista muistakin aineista kuin nikotiini, aiheutuu ihan samanlainen krapula eli vieroitusoire.

Sitten lisäksi on nämä assosaatiot eli vahvat mielikuvayhteydet asioiden välillä. Jotkin asiat ovat mielessä ankkuroituneet yhdistyen toisiinsa. Ensin ankkuroituu tupakoinnin tapa korjata nikotiinin vaje ja sitten ankkuroituu tilanne sen opitun tavan toteuttamiseen. Tupakoitsijan esimerkiksi ei ole vaikea kuvitella kaunista kesäpäivää aamukahvineen hyvällä mielellä tukuisia tupakan savuja vedellen ulkoterassilla auringon lämmittäessä kehoa sekä mieltä.

Tupakoitsijalla on olemassa "miljoonia" eri asiayhteyksiä joita voi todella helposti yhdistää toisiinsa niin että niihin liittyy tupakka. Yksi niistä on sosiaalinen tapahtuma eli tupakoiminen yhdessä.

Huom... muistan ajan kun saimme polttaa tupakkaa autokorjaamolla töissä ollessamme ilman mitään tupakointipaikkaa. Tulipahan poltettua ihan itsekseen, eikä sellaisesta sosiaalisesta yhdessä olemisen tunteesta. Mutta illalla töiden jälkeen asia oli toisin, tai siis yleensä vapaa-aikana koska silloin oli yleensä aina joku kenen kanssa voi tupakoida sekä viettää yhdessä olemisen aikaa.

Nyt on sitten vuoro miettiä ensin noita asioita aikamääreen kautta. Kuinka kauan nikkikset kestävät? Päivän, viikon, kuukauden, vuoden ?? On tutkittu että nikotiini poistuu elimistöstä viimeistään muutamassa päivässä, maksimissaan parissa kolmessa viikossa. Sen jälkeen nikkikset alkavat laantua pikkuhiljaa kun elimistö tottuu olemaan ilman krapulaa aiheuttavaa nikotiinia.

On tutkittu myös sekä todeksi väitetään että aiemmin nikotiiniriippuvaisille jää nikotiinista pysyviä muutoksia jotka herkistävät uudelleen nikotiiniriippuvaiseksi herkemmin, kuin ne joilla ei ole aiemmin ollut nikkiksiä. Tätä yhteyttä on opittu jopa virheellisesti tulkitemaan niin että jos elimistö saa jostain nikotiinia tottuen siihen, nikotiini toimisi sitten suorana porttina tupakoimiseen.

Tämän näkemyksen pohjalta on helppo ajatella että jos henkilö joka on ollut pitkään ilman nikotiinia, saa jostain nikotiinia, altistuu tupakoinnin himolle. Tätä teoriaa ei tosin ole pystytty todistamaan nimenomaan tupakoinnin kohdalle, ellei sitten polttele juuri tupakkaa uusiakseen nikotiinikrapulaa.

Entä niiden tupakan sisältämien muiden ainesosien krapula?? Ei ole varsinaisesti tutkittu eikä tiedetä ainakaan yleisellä tasolla. Kiistaton totuus on kuitenkin että jonkinasteinen krapula tulee kaikesta mihin elimistö ensin tottuu ja sitten jää sitä puuttuvaa ainesosaa ilman.

Kuinka kauan siis voimme potea tupakasta aiheutuvia fyysisiä vieroitusoireita ?? Kukapa tietää. Nikotiinin poistumisen jälkeen oleva fyysinen vieroitustila voi olla hyvinkin yksilöllinen.

Usein fyysinen puutostila on huomattavasti lyhyempikestoinen kuin mieleen ankkuroitunut "henkinen puutostila". Ja vastaavasti "henkinen puutostila" voi tuntua fyysisenä puutostilana, tai jopa muuttua fyysiseksi tilaksi.

Tupakoinnin himo on siis paljon laajempi kokonaisuus kuin pelkkä nikotiiniriippuvuus. Tupakoinnin riippuvuus on jopa eri asia kuin tupakka riippuvuus.

Entä ne mielikuvayhteydet ja niihin liittyvä tapa tupakoida??

Aamukahvi -> tupakka. Kumpaa niistä kaipaat ja miksi?? Minä kaipasin aamukahvia siksi kun... ... ... ... no teki mieli Minä kaipasin tupakkaa siksi kun... ... ... ... .. teki mieli. Miksi saatat kaivata niitä molempia samanaikaisesti? Taitaa olla niin että molempia kohtaan pätee monta yhdenmukaista riippuvuutta.

Kummassakin on ainesosia ( kofeiini ja nikotiini ) joiden määrä elimistössä on vähentynyt nukutun yön aikana. Molempien kohdalla pätee myös sama tunne kun elimistö "helpottuu" kun niiden ainesosien taso palautuu ennalleen. Lisäksi niiden molempien yhteiseen nautintotilanteeseen liittyy ankkuroituna tunne. Miten voisin assosioida asian toisin?

Kofeiinin voi saada apteekista ostetuilla tabletteina samoin kuin nikotiininkin. Otan molempia tablettaja ja jätän aamukahvit ja tupakat väliin?? ?? Vai?? No eihän se tunnu miltään?!! Ainakin kaikki kahvittelun sekä tupakoinnin tuntemukset jäävät pois!!!

Mikä sitten voisi enää puuttua?, kun molempien nautintoaineiden koukuttava osa tabletteina on jo kitusissa??? Miksi ja miten kummassa nikotiini sekä kofeiini yhdistelmäpilleri ei muka riittäisi korvaushoidoksi kun kerran ne riippuvuutta aiheuttaneet aineet voi saada pillerinä?

Entä miten voin siirtyä henkisesti tilanteeseen jossa en enää kaipaa itse tapahtumaan enkä kumpaakaan ainesosaa edes tablettina?? Kyse onkin siitä kuinka parannetaan kehon krapulan lisäksi mielen krapula. Mieli, mielikuva, mielleyhtymä, tunne, halu, tavoite, tulos jne.. Mukaan tulee aina oma mieli sekä tunne, halusi sitä tai ei. On alettava haluamaan toisin.

En enää paneudu tässä tilapäivityksessä siihen kahvikupposeen koska minä pidän kahvista, enkä koe sitä kovinkaan epäterveelliseksi. En siis ota tavoitteekseni päästä kahvin nautiskelutavasta. Nautin siis aamukahvini tästä eteenpäinkin nautinnolla ilman että aion siirtää tottumukseni ensin pilleriin ja sitten lumetablettiin ja sitten vähitellen pelkkään kupposilliseen vettä tai peräti ei mitään... jne.. ei ei ei. NAUTIN siis aamukahvini. Piste.

Haluan siis edelleenkin nauttia kahvin mausta sekä aamun tunnelmasta kahvikupin äärellä.

Tupakointi siis tutkitusti aiheuttaa nikotiinikrapulan sekä henkisen krapulan.

Mutta se tupakointi.

Paneudun tässä tilapäivityksessä tupakointiin koska minä todella edelleenkin pidän tupakasta varsinkin sen mausta, mutta koen sen epäterveelliseksi sekä kalliiksi tavaksi. Siksi olen täysin tietoisella tasolla päättänyt olla tupakoimatta.

Kokeilin kerran kauan sitten muuntaa mieleni tupakoinnin vastaiseksi. Olin ollut tupakoimatta ilman apukeinoja päivän tai korkeintaan kaksi. Ajattelin tupakanhimoissani että en sytytä tupakkaa ennen kuin minulla on tarpeeksi väkevä syy tupakoida. Mitä teki mieli, ??

En millään keinoa pystynyt keksimään yhtäkään riittävän pätevää syytä miksi en sytyttäisi tupakkaa. Mieli kertakaikkiaan kumosi jopa terveydelliset perusteet. Pistin niin sanotusti "kaikki peliin". Ajatuksen tietoisella tasolla yritin kääntää ajatustani tupakanhimosta kaikilla termeillä joita olin lukenut tai kuullut. Kuten "Et tarvitse tupakkaa mihinkään", "Tupakka maistuu pahalle", "Tupakka on epäterveellistä" "Tupakointi on kallista" , ja paljon muita juttuja.

Tietoinen ajattelu ei silti saanut mieltäni lainkaan käännettyä. En siis yhtään onnistunut itsehypnoosissani toteuttamaan tupakoimattomuutta.

Tahdon tupakoinnista luopumiseen silti säilytin tietoisella tasolla voimakkaana. Halusin omaehtoisesti puuttua tupakointiini yhä uudelleen ja minuna itsenäni. Tupakointiini olen siis lopulta puuttunut oman tahtoni mukaisesti ja vielä onnistuen siinä.

Tahdoin itse lopulta siirtyä tupakointitavasta höyryttelytapaan. Ja onnistuin päättäväisesti hivuttelemalla. Siirsin siis miellyttävän entisen aamukahvi -> aamutupakka tavan aamukahvi -> sähköhöyryttely tavaksi. Ja todellakin ihan omasta voimakkaasta tahdosta sekä halusta.

Luulen että ilman minun omaa vahvaa tahtoa sekä päättäväisyyttä en olisi onnistunut tässäkään asiassa. Lukuisat yritykset jotka liittyivät purkkatupakoihin, siis nikotiineihin pelkästään, eivät olleet henkisesti riittävän tukevia minulle oman tahtoni tueksi, jotta niiden avulla olisin päässyt tupakoinnista.

On toki totta että höyryttely muistuttaa läheisesti niin paljon tupakointia että siirtyminen höyryttelyyn olisi voinut tapahtua ulkoisesta määräysvallastakin, eli jonkun käskystä, mutta siltikin vain sillä ehdolla että olisin alistunut ulkoisen tahdon alle, jolloin se olisi ollut vähintään joiltakin osin omaa tahtoani.

"Suomennnan" hieman. Siis jos joku voimakas taho (puoliso, kaverit jne jne.. ) olisi käskenyt minua aloittamaan sähköhöyryttelyn tupakoinnin sijasta, olisin sen todennäköisesti tehnyt, eli suostunut tekemään ainakin kokeillakseni.Ulkoista tahoa en kuitenkaan tällä kertaan tarvinnut koska halusin kokeilla sähköhöyrystintin tupakoinnin sijaan ihan itse.

Minulla oli ja on yhä edelleen se suuri sekä vahva motivaatio toteuttaa jatkossakin valitsemallani höyryttely keinolla tupakoimattomuutta. Olenkin omasta vakaasta sekä voimakkaasta tahdostani höyryttelijä, en enää tupakoitsija.

Toteutin oman haluni voimalla projektissani useita kymmeniä ellei jopa satoja toistoja tupakointitilanteen kohdalla höyryttelemällä jättäen tupakoimatta. Toistot toisensa perään vahvistivat siirtymän tavoitetta ja heikensivät entistä muistijälkeä. Se todellakin toimi. Tapa muuttui hiljalleen kokonaan toiseksi.

Joillain ihmisillä toistojen määrän höyryttelemällä tupakoinnin sijaan ei tarvitse olla kuin yksi tai vain muutama. Minulla toistoja piti olla noin 100 päivän ajan ilman tupakkaa että alkoi tuntua sille että homma on myös mielen tasolla voitettu. Kun vertaa asiaa toisen näkemyksen voimin. "Kun tunnet että kaipaat tupakkaa niin kyse on todennäköisesti vain mielesi aiheuttama tunne jonka pystyt tahdonvoimallasi muuttamaan niin että kaipaatkin vain raitista ilmaa keuhkoihisi." Näin usein sanotaan ja uskon sen osaksi tai kokonaan olevankin totta. Tuokin lainattu tekstin pätkä löytyy ainakin liki samantapaisena usealtakin nettisivulta.

Monelta meiltä puuttuu oikeasti vain se jumalattoman kova tahdonvoima sekä usko siihen että kaipaan niin perskuleesti raitista ilmaa keuhkoihini ... ... ... ... että "tapan kohta jonkun ellen saa tupakkaa"

Uskon toki kuitenkin sekä silti oman mielen vahvaan voimaan. Uskon hypnoosiin sekä itse suggestioihin apuna oman mielihalun toteuttamiselle. Uskon niihin kovasti kuin vain omasta halustani voin ja mikäli tietenkin haluan uskoa.

En taatusti toimi minkään ulkoisen "tuputtamisen" voimin. Ongelma on vain siinä ettei minulla ole sisäistä voimaa toteuttaa noin syvällistä itse suggestiota jonka voimalla kerta kaikkiaan olisin kerralla suggeroinut itseni uskomaan etten enää polta, koska en kaipaa tupakkaa ja kaipaankin vain raitista ilmaa keuhkoihini. Tuollaiseen noin voimakkaaseen itsehypnoosiin ja "aivopesuun" ei riitä oma tahtotila ja sillä siisti.

Olen yrittänyt suggeroida itseäni lukemalla, kuuntelemalla voimakkaita aivopesuja, ( stumppikirja, hypnoosi jne) syömällä purkkatupakkaa, siirtämällä ajatuksia jne. huh. Ja kuinka sen päälle lopulta onkaan tupakka maistunut pitkään ja mojevasti.

Asia on usein kaatunut liialliseen yleistämiseen kuten tämäkin : ... minulle aletaan väittää "et ole koskaan pitänyt tupakasta" tai "et oikeasti ole kokenut nautintoa polttaessasi", "piippu maistuu kamalalle" jne..Paskanmarjat!

Kun ei pidä paikkansa moinen soopa niin ei pidä, siihen piste!. Miten joku oikeasti voisi väittää minulle etten koskaan ole pitänyt tupakasta, kun olen aina pitänyt sen mausta.

Tartun siis silloin aina liiaksi yksityiskohtiin mikäli minuun yritetään vaikuttaa ulkoa päin. Minun onnekseni voin kuitenkin toteuttaa sen kaiken mielen muutoksen helpommin pieninä palasina sähköhöyryttimen avulla ilman suuria ponnisteluja tuntien samalla voimakasta onnistumisen riemua ilman että olisin joutunut vielä turvautumaan tupakkaan.

Suggestuo tapahtuu tällä tavalla kuin "varkain". Opetin mieltäni ja onnistuin siinä niin että tapa muuttui. Oma mielen muokkautumiseni alkoi osoittaa ensimmäisiä selkeitä syvenemisen merkkejä ollessani 70 päivää savuttomana saavuttaen n. 100 päivän kohdalla tason jonka koen mielen kääntymiseksi.


Mielen suggestio voi olla voimakas apu jopa fyysisiin vaivoihin.

Tiedän että mielen voimalla voi onnistua siirtyminen tupakoimattomuuteen. Yksi osoitus on esimerkiksi "Stumppaa tähän" kirjan lukeneiden omakohtaiset onnistumiset. On olemassa monia ihmisiä joilla oma mieli on vahvistunut käsittämään etteivät he kaipaa tupakkaa vaan vapautuvat siitä, sekä lisäksi he eivät ole tunteneet minkäänlaisia vieroitusoireita vaikka lopettivat kuin seinään isonkin nikotiinimäärän jatkuvan käytön.

Samanlaisia kokemuksia voi saada myös "ulkoisen lukijan avulla" eli vertaan tarkoituksella hieman karrikoidusti asiaa hypnoterapeuttiin eli siis hypnotisoijan tekemään hypnoosin. Kyseessä on lähestulkoon sama asia mutta toisen henkilön auttavana koettu suggeksio.

Kirjaa lukiessa se taas tapahtuu omin voimin. Kyse on aina tietyllä tavalla oman mielen sekä oman tahdon voimistamisesta haluttuun suuntaan. Kynnys oman mielen käsittelylle ulkopuolisin voimin on jokaisella yksilöllinen. Minä esimerkiksi takerrun aina suoriin väitteisiin jotka heitetään kuin yhtenä ainoana totuutena vailla muuta vertaavaa tietoa. Esimerkkinä tilanteeseen täysin absurdi vertaus. "Olet aina inhonnut vasenta jalkaasi..." ... Miten niin? Tartun asiaan. Väittämän minulle voi esittää kirja tai ulkoinen lukija, molemmista minulla on kokemusta.

Oma kokemukseni ulkoisesta mielen kääntämisestä ei ole ollut lainkaan kielteinen mutta ... omaa tahtoa vastaan ei helpolla omaa mieltäänkään voi suunnata. Ensin pitää olla oma tahto. "Olen aina inhonnut tupakan makua ja hajua" Sanoi Allen kirjassaan. Minä en ole inhonnut koskaan.

Muuan mielenkiintoinen näkökulma Stumppaa tähän kirjan kirjoittajaan. Allen Carr itseasiassa lopetti tupakanpolton kokemansa hypnoosin jälkeen. Sen hän itse kertookin kirjassaan. Hän alkaakin sen jälkeen pohtimaan juuri sitä, miten se on mahdollista. Hän itseasiassa avaa oman kokemuksensa omalta kohdaltaan ohjeeksi muille. Monelle se on toiminut. ( Olen itsekin tutustunut kirjan sisältöön ja niin hän tosiaan sanoi. ) Vaikka hän sanookin myöhemmin aika hauskasti päässeensä tupakasta eroon hypnoosista huolimatta ei sen voimalla. https://keskustelu.suomi24.fi/t/3232584/allen-carr-quotstumppaa-tahanquot#comment-93026848

Miten piimä voi olla maitoa?

Itse suggestio voi olla todella voimakas kokemus. Minulle kävi vuosia sitten hassuhko juttu. Olin kaatanut ruokailun yhteydessä piimää omaan juomalasiini. Olin tottunut siihen aikoihin juomaan aina kevytmaitoa ruokailujuomana. Kuvittelin mielessäni raikkaan kylmän maidon maun ennenkuin maistoin lasistani.

Kuvittelin sen jo piimää lasiin kaataessani koska tosissani luulin katavani maitoa piimän sijaan. Jostain syystä maistaminen viivästyi pariinkin otteeseen mutta mielessäni kuvittelin uudelleen maidon maun. Kun sitten koitti se aika ja otin lasistani kulauksen en huomannut maussa mitään erikoista mutta ihmettelin maidon koostumusta.

Maistoin lasista uudelleen ja sama juttu. Sitten vasta katsoin lasin reunaa jossa piimä valui hiljalleen... "Miten paksua maitoa, ajattelin." Äsh tämähän on piimää hoksasin yhtäkkiä!!! ja heti maistoin piimän maun suussani. Samanlainen mielen voima voi muuttaa omaa tuntemustasi voimakkaastikin.

Voit esimerkiksi voimaannuttaa itsesi tuntemaan iloa tai hyvää oloa jostakin mikä muutoin tuntuisi sinusta ikävälle. Monet erilaiset kirjat laihduttamisesta tai muutoin terveellisistä elämäntavoista lähtevät samalla tavalla vääjäämättömällä tavalla yhä syvemmälle ja syvemmälle mielen syöverehin. Lopulta lukija toteaa olleensa koko ajan samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Ja lopulla oikein tohkeissaain juuri opitusta asiasta lukija itsekin alkaa julistamaan sitä yhtä totuutta kuin saarnamies aikoinaan.

Kirja on siis toiminut mielen muokkaamisessa loistavasti. Yksi näistä voi olla kokonaisuutena vaikka.... ... ... Lue se Stumppaa tähän kirja niin tiedät mistä puhun. Vaikka vertaankin juuri tähän kirjaan, se johtuu aihealueesta. Kyseessä ei ole negatiivinen asia kirjaa kohtaan vaan päinvastoin. Mieleni mukaan ei edelleenkään ole väärää tapaa sammuttaa tupakointi.

https://katisar.wordpress.com/2015/01/06/itsehypnoosi-tietoisuustaitoina-apu-laaketieteellisiin-toimenpiteisiin/ "Jos pelkäät hammaslääkärin poran tuottamaa kipua, kannattaa ottaa usein, varsinkin tietoisuustaitoharjoitusten alussa puudutus, jotta et opi ankkuroimaan kipua ja poranääntä toisiinsa. Tunnettuahan on, että kehomme on erinomainen oppija, se oppii nopeasti, että kipu ja poranääni kuuluvat yhteen. Tämän jälkeen kehosi reagoi poran vinkumisesta jännityksellä jo odotushuoneessa. Paikallispuudutus antaa sinulle tarvittavaa tilaa harjoittaa mieltäsi. Voit puudutuksen jälkeen tehdä mielessäsi rentoutusharjoituksia itsellesi sopivilla suggestioilla. ”Poran ääni vie minut yhä rennompaan ja mukavampaan olotilaan.” Usko tai älä, se toimii."

Lääketeollisuuden mielestä hypnoosi ei auta vieroituksessa ( kuten ei sähkötupakkakaan koska siinä ei ole "terveysnikotiinia" kts aiempi tilapäivitykseni ) www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi40020 #................................................................................................................................... http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=nix01827&suositusid=hoi40020 "Naiset, valkoihoiset, iältään vanhemmat, korkeammin koulutetut, hyvätuloisemmat ja nikotiinista voimakkaasti riippuvaiset hyödyntävät muita todennäköisemmin vieroitusohjausta"

http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=nix01827&suositusid=hoi40020

“Onnistuneen muutoksen edellytykset Yksilön käyttäytymistä selitetään useissa sosiaalis-kognitiivisissa teorioissa. Niille on yhteistä näkemys siitä, että yksilöllä on mahdollisuus omaksua uudenlainen käyttäytymistapa silloin, kun hänellä on vahva aikomus (intentio) uuden tavan omaksumiseen tai vanhasta luopumiseen, tarpeelliset taidot uuden tavan toteuttamiseen tai vanhasta luopumiseen, käsitys siitä, ettei uudelle tavalle ole ympäristössä ylitsepääsemättömiä rajoittavia tekijöitä

Vahva aikomus puolestaan muodostuu todennäköisesti, kun yksilö näkee käyttäytymisen hyödyt suurempina kuin sen haitat (tulosodotukset), yksilö näkee sosiaalisen (normatiivisen) paineen käyttäytymiseen olevan suurempi kuin sen tekemättä jättämiseen, yksilö uskoo, että uudenlainen käyttäytyminen sopii yhteen hänen minäkuvansa kanssa, yksilö odottaa käyttäytymisen muutosta seuraavan emotionaalisen reaktion olevan ennemmin positiivinen kuin negatiivinen, yksilöllä on voimakas pystyvyyden tunne eli luottamus omiin kykyihinsä muutoksen toteuttamisessa

Onnistuneen käyttäytymismuutoksen taustalla on aikomuksen pysyminen vakaana pitkällä aikavälillä, yksityiskohtainen toimintasuunnittelu aikomuksen toteuttamiseksi (implementaatiointentiot) sekä suunnitelmat niiden tilanteiden varalle, kun aiempi suunnitelma ei voi syystä tai toisesta toteutua (varmistussuunnittelu). Yksityiskohtainen toimintasuunnittelu tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tupakointia lopettava suunnittelee etukäteen, miten kieltäytyä, kun ystävät pyytävät ravintolassa tupakalle. Varmistussuunnittelu tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tupakointia lopettavalla on suunnitelma sen varalle, miten toimia, kun joku ystävistä ei hyväksy kieltäytymistä vaan jatkaa houkuttelua

Yksityiskohtainen toiminta- ja varmistussuunnittelu on tärkeä osa oman toiminnan säätelyä ja tuo siihen tavoitteellisuutta. Tavoitteellisen toiminnan lisäksi itsesäätelyyn kuuluu kyky hallita impulsseja. Hyvä itsesäätely on erityisen tärkeää luovuttaessa sellaisista elintavoista, jotka ovat haitallisia, mutta tuottavat nautinnollisia tunteita. Itsesäätelykykyä on verrattu lihakseen, joka harjoittamisen myötä kasvaa ja vahvistuu, mutta toisaalta myös väsyy käytössä

Tupakoinnin lopettaja kohtaa jatkuvasti houkutuksia, joiden taustalla ovat sekä fyysiset vieroitusoireet että ympäristöstä tulevat uudet tai jo ennestään tutut ärsykkeet - yllättävä tauko, jolloin ei ole mitään tekemistä tai työkavereiden meno tupakkatauolle. Impulssin tunnistaminen ja tietoinen huomion kääntäminen muualle (”kylläpä tekee mieli polttaa, mutta käyn ensin kävelyllä”) johtavat yleensä impulssin heikentymiseen ja sammumiseen

Tietyt olosuhteet saavat lähes jokaisen itsesäätelykyvyn heikkenemään. Näitä ovat fyysinen tai psyykkinen uupuminen, stressi sekä alkoholin käyttö 6."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Itsesuggestio

Aivopesu!

Varsinaisesti tarkoitan yleistä näkemyksellistä aivopesua. tarkoitan siis ikäänkuin trendeinä ilmaantuvaa ajttelumallia. Allen Carr puhui kirjassaan hyvin usein aivopesusta. Hän tarkoitti esim sellaista aivopesu ajatusmallia ettei tupakointi olisi niin vaarallista vaan pelkästään epätoivottavaa. Hän esitti että yleisellä tasolla on yleistä tälläinen näkemys.

Kirjassaan on otti monia kertoja esille sanan "aivopesu" tarkoittaen juuri yleisesti vallalla olevia käsitteitä tupakoinnista sekä tupakoinnista luopumisesta. Aivopesu on juuri sitä. Aivoista eli ajatusmaailmastamme luodaan toisenlainen antaen sille usealta eri vaikuttimelta yhden suuntaisia vaikutteita. Kirjaa lukiessa jollekin lukijalle alkaa muodostumaan vastakkainen ajatusmalli.

Siis uudelleen ohjelmoitu aivopesu kaikesta entisestä.

Onko leveät lahkeet kauniimmat kuin pillipuntit? Karrikoitu kysymys mutta kuvaa asiaa jollain tavalla. Kun kysytään eri ikäryhmiltä, eri sukupolelta, eri yhteiskuntaluokalta jne.. vastaus saattaa vaihdella.

Kirjan avulla tai ilman kirjaa, tai pelkästään tekemällä itselleen tietoisen näkemyksen ympärillä olevasta todellisuudesta, voimme pesaista aivomme uskomaan miltei mitä tahansa ... .. ja me lopulta väitämme että muiden aivot ovat pesty. ?

Minulle riitti koko hommassa se että pääsin itselleni todella helpolla keinolla eroon tupakasta. Loppujen lopuksi sillä ei ole mitään väliä miten se tapahtui.

Mitä opituille tavoille voi tapahtua?

Tavat muuttuvat sekä kehittyvät jalostuen lopulta kokonaan toisiksi, mikäli niin haluamme. Tavan voi jättää pois, mikäli tuntuu sille ettei sitä kannata jatkaa, tai sen voi korvata jollakin toisella tavalla.

Mielen voimaa lumelääkityksellä:

https://yle.fi/uutiset/3-10668550?utm_source=facebook-share&utm_medium=social&fbclid=IwAR0Pf3oNWd8lnls_5dVjYaskAJrapiENwNoiq8qJ8uFH5PeYve8hIkYTquI

1 2018-04-22 06:52:32 5 2018-09-24 07:27:35 5