Luulo ei ole tiedon väärti, omasuunnitelma


 

Luulo ei ole tiedon väärti

18.7.2017

Olen tehnyt omaa tupakoimattomuus projektiani varten omasuunnitelman. Pyrin ottamaan kaikista sähkötupakointiin liittyvistä asioista selvyyden jotten toteuta projektiani kokonaan väärän tietämyksen valossa. Aivan kaikkea tietoa en ole löytänyt, enkä usko että löydänkään. Toteutan samalla omasuunnitelmaani.

Tässä omasuunnitelmani:

Tavoitteeni on päästä tupakoinnista asteittain kokonaan eroon. Keinoksi olen valinnut nikotiinikorvaushoidoksi sopivan sähkötupakan. Kaikkein helpoimmaksi saavutukseksi olen päätellyt varsinaisen nikotiinin käytön vähentämisen. Vaikeimpana asiana suunnitelman totettamisessa pidän lopullista tavoista luopumista.

  1. Siirrän vähitellen tupakointini analogisesta tupakasta sähkötupakkaan jatkaen kohtaan 2.
  2. Käytän sähkötupakkaa korvatakseni analogisen tupakan polton / siirtyminen kohtaan 3.
  3. Vähennän sähkötupakan liuoksessa nikotiinin määrää asteittain /siirtyminen kohtaan 4.
  4. Laimennan sähkötupakan liuoksen makuaineita asteittain /siirtyen kohtaan 5.
  5. Vähennän sähkötupakoinnin määrää /siirtyen kohtaan 6.
  6. Lopetan sähkötupakan käytön / siirtyen kohtaan 7.
  7. Jatkan käyttämättä analogista ja/tai sähkötupakkaa. Mikäli en onnistu pysyttelemään kohdassa 7, siirryn kohtaan 8 tai 9.
  8. Jos retkahdan analogiseen tupakkaan takaisin, siirryn kohtaan 1 - 2
  9. Jos en pysty kokonaan lopettamaan sähkötupakointia, jatkan kohdasta 2.
  10. Game Over!

faktoja:

Olen tupakoitsija.

Muuksi en todennäköisesti tule muuttumaan enää ikinä. Uskon vahvasti että voin edetä kokonaan tupakoimattomuuteen asti.

Mutta tiedän jo vanhasta kokemuksesta että yksikin analoginen tupakka voi resetoida projektini alkuasteelle takaisin. Halu tupakoimattomuuden suhteen on häilyvä, siksi on oltava myös päätös.

Suunnitelmani perustuukin ajatukselle jossa jokaikinen tilanne jossa vältyn polttamasta oikean savukkeen, on henkilökohtainen saavutus ja voitto.

Lopullinen kunnianhimoinen tavoite on kokonaan 100% tupakasta riippumattomuus. _Nikotiiniriippuvuus muodostuu jo tupakoidessa, joten uutta riippuvuutta nikotiinivalmisteen käytöstä ei synny.

Nikotiinivalmisteita käytettäessäkin nikotiinitaso jää selvästi pienemmäksi kuin tupakoidessa. Niiden tarkoitus on vähentää vieroitusoireita ja ehkäistä tupakoinnin uudelleen aloittamista. Samalla on tarkoitus vähentää nikotiiniin tarvetta pienentämällä annostusta asteittain. Nikotiinikorvaushoito on aina terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen.

Tupakoija altistaa itsensä noin 4000 kemialliselle yhdisteelle joista 50 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinilääkkeet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, joka ei aiheuta syöpää._ ... ... _Fyysinen nikotiiniriippuvuus ei koskaan aivan täysin häviä.

Tupakoidessa aivojen ns. nikotiinireseptorit tottuvat saamaan nikotiinia säännöllisin väliajoin. Tupakoitsija tarvitsee tämän annoksen, jotta olotila pysyisi normaalina. Kun tupakointi lopetetaan, aluksi voi ilmetä eriasteisia vieroitusoireita. Ajan myötä reseptorit "hiljenevät", ja olotila normalisoituu. Kuitenkaan fyysinen nikotiiniriippuvuus ei koskaan aivan täysin häviä. Kun reseptorit saavat taas nikotiinia, ne heräävät uudelleen aktiiviseksi._ ... ... http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/kysy_asiantuntijalta/usein_kysytyt_kysymykset/

Sähkötupakkaan voi jäädä koukkuun

Ihan varmasti. Saamalla tavalla sähkötupakoinnissa olevaan nikotiiniin voi jäädä koukkuun. Jos sähkötupakassa käyttää mukana nikotiinia, voi jäädä myös nikotiinin vuoksi samanlaiseen koukkuun kuin tavallisessa tupakoinnissakin. Ihan samalla tavalla kuin nikotiinipurukumillakin.

Sähkötupakan vaaroja ei tunneta

Totta sekin. Pitkäaikaisen käytön vaaroista ei vielä tiedetä oikeastaan mitään koska sähkötupakkaa on käytetty vasta niin lyhyen aikaa. ( n. 10 - 13 vuotta). Lyhytaikaiset kokemukset, sekä nykyiset tutkimukset osoittavat kuitenkin sähkötupakoinnin olevan kiistatta huomattavasti vaarattomampaa kuin analoginen tupakointi.

Sähkötupakka on ainoa toimiva keino tupakoinnin lopettamiseksi

No ei todellakaan ole. Ihan varmaa on ettei sähkötupakointi ole ainoa toimiva keino tupakoinnin lopettamiseksi, mutta toisille se jää ainoksi toimivaksi vaihtoehdoksi. Se on kuin "Uuno elokuvat" . Kriitikot tyrmäsivät Uuno elokuvat ihan täysin, mutta yleisö tykkäsi. Ei voi siltikään puhua että kaikki pitää Uuno elokuvista mutta aika suuri joukko katsoo niitä mielellään vielä uudelleenkin.

Samalla tavalla sähkötupakkakin on tyrmätty ettei se voi toimia tupakoinnin lopettamisen apuna, mutta yleisön mielestä voi hyvinkin.

Haen tietoa pelkästään tukeakseni omaa näkemystäni sähkötupakasta

Aivan totta. Mitään muuta syytä en tiedon hankintaani ole löytänyt enkä edes etsinyt.

Puolustan vain sähkötupakointia

Tottakai ja kyllä, koska en tällä palstalla käsittele mitään muuta keinoa oman kokemukseni pohjalta. Muuten en puolusta vain yhtä keinoa.

Paras keino lopettaa tupakointi on olla polttamatta

Juuri niin. Toiset tarvitsevat siihen apuvälineitä tai muita apuja kuten hypnoosia, nikotiinipurkkaa, inhalaattoreita, sähkötupakoita, jne... .. Paras tapa on ehdottomasti lopettaminen.

Jään kuitenkin koukkuun sähkötupakkaan

Lainaus nikotiinipurkan vieroitusohjeesta: Koukussa Nikotiinipurkkaan Kysymys: Lopetin tupakoinnin, mutta en pääse eroon nikotiinipurkasta, mitä teen? Vastaus: Tupakointi on huomattavasti vaarallisempaa kuin nikotiinikorvaustuotteet. Yleensä, jos nikotiinikorvaushoidon käyttö jatkuu yli 6 kuukautta, kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, miten nikotiinista pystyisi irrottautumaan. _Voit tehdä itsellesi suunnitelman, miten ja millaisella aikataululla alat vähentelemään päivittäistä korvaushoitotuotteen määrää. Nikotiinipurukuminkäyttöä voit vähentää esimerkikisi korvaamalla ensin yhden sitten useamman nikotiinipurukumi tavallisella ksylitol-purukumilla.

Voit myös halutessasi ottaa yhteyttä maksuttomaan Stumppi neuvontapuhelimeen tai kysyä neuvoa apteekista._ http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/kysy_asiantuntijalta/usein_kysytyt_kysymykset/

Auttaisikohan sähkötupakan nikotiinivieroitukseen nikotiinin osuuden vähentäminen nesteestä? Voisi auttaa, luulen niin. ................................................

Elimistö alkaa puhdistua ja toipua takaisin normaalitilaan heti viimeisen tupakan jälkeen. Esimerkiksi häkä häviää elimistöstä ensimmäisen vuorokauden aikana, nikotiini poistuu kahden vuorokauden kuluessa lopettamisesta.

Keuhkot aloittavat puhdistumisen jo ensimmäisen vuorokauden aikana. Keuhkoputkien värekarvat uudistuvat ensimmäisten viikkojen aikana, mikä edelleen vauhdittaa keuhkojen puhdistumista.

Verenkierto paranee ensimmäisten viikkojen aikana. Haju- ja makuaisti paranevat jo muutamassa vuorokaudessa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, niin moneen asiaan tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa suotuisasti.

Lisää lopettamisen hyödyistä voi lukea esimerkiksi Stumppi.fi-sivujen Lopettamisen vaiheet - osiosta. Lopettaminen kannattaa aina!_ http://www.stumppi.fi/portal/stumppi/kysy_asiantuntijalta/usein_kysytyt_kysymykset/ 1 2017-07-18 08:22:52 5