· 
Last updated 30.6.2020 - 13.09 Visible also to unregistered users
 

Kiusaa se on pienikin kiusa

Klikkijuttujen yksi olennainen piirre on koko ajan ollut se että jätetään osa kertomatta, tai kerrotaan niin että asiasta saa toisenlaisen käsityksen kuin jutun ydin oikeasti onkaan.

…..Korkein hallinto-oikeus kumosi sähkösavukkeiden erikoisliikkeelle asetetun myyntikiellon…..

….Vuonna 2017 voimaan tullut tupakkalaki kieltää elintarvikemakutiivisteiden myymisen sähkösavukkeella höyrystettäväksi. Muutoksella haluttiin vähentää sähkötupakan houkuttelevuutta lapsille ja nuorille sekä ehkäistä nikotiinimyrkytyksiä ja terveysriskejä. …

….Yhdysvalloissa raportoitiin viime vuonna useita sähkötupakkaan liittyviä kuolin- ja sairastumistapauksia. Yhdysvallat on kieltänyt useimmat maustetut sähkösavukkeet, mutta sähkötupakanvalmistajat ovat onnistuneet estämään tuotteidensa täyskiellon. ….

Iltalehti

Yhdysvalloissa tapahtuneet kuolemantapaukset liittyivät sähkötupakkaan välillisesti. Niin, että ihmiset olivat ostaneet laittomasta katukaupasta kannabisöljyjä käyttäessään kannabista nämä aineet sisälsivät myrkyllisiä ainesosia joiden tarkoitus oli lantata kannabisöljyä halvemmalla tuotteella. Ja on todettava jopa että ne “sähkötupakkalaitteetkaan” eivät monissa tapauksissa useinkaan olleet niitä samoja joita käytetään ns. normaalisti, vaan ihan kannabisöljylle tarkoitettuja laitteita.

Toisekseen ja edelleenkin. Nikotiini ei ole kaikille höyryttelijöille sähkötupakoinnissa välttämätön lisäaine, eikä elintarvike makutiivisteet edes sisällä nikotiinia. Nikotiini myydään näihin laitteisiin edelleenkin erikseen max 10ml vahvuudeltaan max 20mg/ml vahvuisena mauttomana tai tupakanmakuisena nesteenä. Näin ollen mansikanmakuinen elintarviketiiviste ei lisää kenenkään pullapitkossa tai muussakaan kohteessa käyttäjän nikotiiniannosta.

Eli tämäkin sinänsä tervetullut artikkeli sisälsi uutisen sekä pienen kiusan. Sähkösavukkeiden mustamaalaamiseen on käytetty kohta enemmän mediatilaa kuin mihinkään muuhun yksittäiseen terveydenalan tiedottamiseen. Nyt sähkösavukkeiden rinnalle on vedetty myös Zonnic nikotiinityynyt. MIKSIKÖHÄN??

Tulee aina vaan ja uudestaan mieleen mikä on motiivi?? !! Miksi lääkeyhtiöiden nikotiinituotteet eivät ole “vaarallisia” mutta ihan kenen muun tahansa ovat vaaraksi?? Mietippä sitä.

Ja mistä tulee väite että tupakkayhtiöt olisivat olleet edes luopumassa niktiinituotteista. Juuri nikotiinituotteet ovat korvanneet oikeaa tupakointia voimakkaasti.

Ja väitetään ettei sähkösavukkeiden ole osoitettu todistettavasti vähentävän tupakointia. Tämä on ihan skeidaa koko väite. Esimerkiksi Englannissa sähkösavukkeen avulla tupakoinnin lopettaa joka vuosi n. 70,000 sellaista tupakoitsijaa, jotka eivät olisi lopettaneet muilla keinoin. Kaiken kaikkiaan Briteissä on n. 3 miljoonaa ja USA:ssa noin 5 miljoonaa sähkösavukkeen avulla lopettanutta tupakoitsijaa. Sähkösavukkeet on todettu vertailututkimuksissa jopa kaksi kertaa tehokkaammaksi keinoksi lopettaa tupakointi.

ps. Lukaiseppa kirjoittamiani muita julkaisuja. Olen silloin tällöin poiminut muutamia vastaavanlaisia uutisia muistoksi. Tee omat johtopäätöksesi, IHAN ITSE. Minua ei tarvitse kuunnella.

n.