Kenen lauluja laulat, sen leipää syöt.

Tai. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Kuka enää voi epäillä etteikö rahan alkuperällä ole väliä?

Nikotiinikorvaus tuotteissa on selkeästi nähtävillä tuotteen alkuperän merkitys. Varsinaisen nikotiinin alkuperällä ei niinkään ole väliä. Ainakaan silloin jos “oikea” valmistaja tekee siitä korvaustuotetta.

Sekä Nicoretten että Nicotinellin juuret johtavat samaan osoitteeseen eli lääkejätti GlaxoSmithKlineen. Zonnic on puolestaan tupakkateollisuuden tuote. Sen omistaja on British American Tobacco.

… Zonnic sai myyntiluvan Ruotsissa lääkkeeksi, minkä jälkeen se tunnustettiin lääkkeeksi EU:ssa. Näin tuote on Suomessakin lääkelain alainen tuote.

… Ruotsissa kehitetyn Zonnicin annospusseja käytetään kuten nuuskaa. Pussi pistetään huulen alle, josta nikotiini imeytyy elimistöön.

– Uskallan sanoa, että se on minusta huolestuttava tuote, koska siinä koukuttavuus voi olla aikamoista, Kurko arvioi. IS.fi terveys

Puhumattakin on selvää ettei Suomessa voi edellä mainittua tällaista hyväksyä.

Savukkeiden polttamisessa on paljon aistinvaraisia, rituaalisia ja sosiaalisia aspekteja, jotka liittyvät tapariippuvuuteen. Toisessa ääripäässä on nikotiinilaastari, jonka käyttöön ei liity mitään em. seikkoja. Miten Zonnic annospuseihin tulisi suurempi riippuvuussuhde kuin purukumiin?

(Dependence on tobacco and nicotine, Fagerström, Nicotine Science and Policy 2013)

Entäs… unohtuiko jokin?

…Tupakasta vieroittamiseen tarkoitettuja nikotiinikorvauslääkkeitä ovat laastareiden ohella nikotiinipurukumit, suihkeet ja tabletit. …

Puhumattakin on selvää ettei sähkösavuketta Suomessa hyväksytä tupakasta vieroittamiseen. Syykin on jo lähtökohtaisesti selvä. nehän luokitellaan Suomessa savukkeiksi. Huomioitavaa on kuitenkin etteivät sähkösavukkeet lähtökohtaisesti edes ole tupakkateollisuuden tuotteita kuten esm. HNB tuotteet ovat ( Lämmitys ilman polttamista (HeatNotBurn) - parempi vaihtoehto ). HNB tuotteiden idea on myös aineiden palamattomuus.

Eli kaikki muut vaihtoehdot kuin GlaxoSmithKlinesta lähtöisin ovat “vääriä” sekä koukuttavia menetelmiä.

Menetelmän tehokkuudella, tai myös kansanterveyttä edistävällä näkemyksellä ei näytä olevan niin suurta merkitystä

*COPD smokers who switched to e-cigarettes: health outcomes at 5-year follow up" (Polosa et al, 2020)

*Electronic cigarettes for smoking cessation" (Hartmann-Boyce et al, 2020) DOI: 10.1002/14651858.CD010216.pub4

Miten se menikään…? kenen leipää syöt….

.