Jottei unohtuisi 18.5.2018

Olen aikaisemminkin, itseasiassa hyvin moneen kertaan hieman oikaissut näkemyksiä mitkä liittyvät otsikointiin sähkötupakasta tai sen käytöstä. Kysehän on koko ajan siitä että "sähkötupakka" on aihealue ihan kaikkinen kokonaisuuksineen jota on pakonomaisesti mustamaalattava eräiden toimijoiden halusta.

Jos löytyy pieninkin aihe tai asia jonka voi liittää kyseiseen aihealueeseen tehdään siitä ensin kielteisen kannanoton mukainen artikkeli ja hyvinkin todennäköisesti samasta tai liki samasta aiheesta tehdään vastine aiheeseen. Media tietenkin kalastaa klikkauksia sekä lukukertoja. Tätä totuutta ei saa unohtaa. Otan esille nyt kaksi eri otsikkoa sekä artikkeli lyhennystä. (JK. Lisäsin vielä kolmannenkin artikkelin loppuun)

Ensin. Sähkötupakka räjähti ja henkilö kuoli.

Nimenomaan "sähkötupakka". Totta se on, sähkötupakka oli rähtänyt sitä en väitä vastaan. Mutta miksi sähkötupakka räjähti? Olisiko voinut olla virheellistä käyttöä? Väärin tehty vastuslanka? Väärin ladattu akku? ihan mikä vaan väärinkäyttö? Kyseessä on erittäin pitkälti kuitenkin ihan normaali sähkölaite kuten taskulamppu.

Porakonekin akkukäyttöisenä on liki samanlainen laite jossa vastuksen sijasta toimii oikosulkumoottori. Tässäkin tapauksessa ei ollut kuvien tai kirjoitetun kuvauksen mukainen Vape pen ts. sähkötupakka joka on kynän näköinen. Eikä ollut edes piirillinen modi vaan mekaaninen modi jossa ei ollut suojapiiriä, eikä käytetyissä akuissakaan niitä ollut.

Tässä eräs kommentikentän vastine aiheeseen jossa todetaan että kyseessä oli mekaaninen modi jonka käyttö vaatii kokemusta ja tietoa. "The Vanilla Mod from Smok-e-Mountain is pretty old by now. Came out in 2013 and I got mine early 2015. It's a pure mechanical mod, I.E. a tube with a switch on one and a connector for an attomizer on the other side. This shouldn't be used by unexperienced users! There's no protection whatsoever against abuse or misuse. Batteries which aren't capable of the current needed, batteries with torn cassings, too low resistance attomizers or a shortcut in an attomizer will put you in real danger. It is something totaly different to what you have in your picture. That Ego Batterie with an CE3 attomizer is probably as old as the Vanilla Mod was, but has some built in security and a built in batterie with all needed protection as well.

" Akku? Todennäköisesti normaalisti käytössä suojapiiritön litium akku 18650 . Luulisin niin. Käytetään kennoina mm. useassa läppärissä, porakoneessa, jne.. ( sen muovikotelon sisällä ) Näissä laitteissa suojaus hoidetaan laitteen omilla piireillä.

Niitä akkukäyttöisiä sähkölaitteita sekä latureita on räjähtänyt sekä palanut muitakin kuin sähkötupakoita. (oma huomautus ) Yleensä kyseessä on miltei aina väärin käyttö. tässä linkki juttuun: "Amerikkalaismies kuoli sähkötupakan räjähdettyä - sirpaleet tunkeutuivat kallon sisään" www.iltalehti.fi/ulkomaat/201805172200949011_ul.shtml Suosittelenkin että luet nämä linkit tunteaksesi asiaa lähemmin.

Akkujen turvallisuutta koskevia linkkejä: http://www.tiedetuubi.fi/tekniikka/ihanaa-akku-joka-ei-rajahda)">http://www.tiedetuubi.fi/tekniikka/ihanaa-akku-joka-ei-rajahda](http://www.tiedetuubi.fi/tekniikka/ihanaa-akku-joka-ei-rajahda)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku)">https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku](https://fi.wikipedia.org/wiki/Litiumioniakku)

https://www.tiede.fi/keskustelu/67086/li_ion_akku)">https://www.tiede.fi/keskustelu/67086/li_ion_akku](https://www.tiede.fi/keskustelu/67086/li_ion_akku)

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/17/lataa-akkusi-ilman-rajahdysta)">https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/17/lataa-akkusi-ilman-rajahdysta](https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/12/17/lataa-akkusi-ilman-rajahdysta)

https://www.trafi.fi/trafitalks/artikkelit/61/litium-akut_tulivat_olemmeko_valmiit/86)">https://www.trafi.fi/trafitalks/artikkelit/61/litium-akut_tulivat_olemmeko_valmiit/86](https://www.trafi.fi/trafitalks/artikkelit/61/litium-akut_tulivat_olemmeko_valmiit/86)

http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Koti-ja-kodin-tekniikka/Akut-ja-paristot/)">http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Koti-ja-kodin-tekniikka/Akut-ja-paristot/](http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Koti-ja-kodin-tekniikka/Akut-ja-paristot/)

Ja tässä alkuperäinen lähde iltalehden kirjoitukselle. kannattaa lukea kommentteineen. http://www.tampabay.com/news/publicsafety/accidents/Autopsy-Vape-pen-explosion-fatally-wounded-St-Petersburg-man_168257514)">http://www.tampabay.com/news/publicsafety/accidents/Autopsy-Vape-pen-explosion-fatally-wounded-St-Petersburg-man_168257514](http://www.tampabay.com/news/publicsafety/accidents/Autopsy-Vape-pen-explosion-fatally-wounded-St-Petersburg-man_168257514)

Ja sitten tämä myrkytys

Kyseessä on aito ja todellinen juttu. Mutta kaipaa hieman avaamista. Aloitan tämän näin: Viime vuoden kevät kesällä kun tupakkalain siirtymäaika alkoi lähennellä loppua, tapasin kaupassa (mainitsematon) maustehyllyn luona rouvan joka tutkiskeli maustepulloja. Hän mumisi itsekseen jotain josta kuulin sanat "kävisiköhän tämä?, ainakin tämä on saman kaltaista" Sitten hän soitti jollekin. Minä poistuin muualle.

Meni muutama hetki kun rouva meni ohitseni känny korvalla ja kuulin sanat "voi siis käyttää sähkötupakassa mausteena". Tämä tapaus ei ole ollut viimeinen. Olen tavannut muitakin kertoja ihan samoissa merkeissä olevia ihmisiä. Ja onpahan käynyt jopa niinkin että minulta on vieressä olevana kysytty ihan suoraan käykö nämä sähkötupakkaan?

Jätän tähän tällä kertaa näkyvästi vastaamatta. Mutta syy miksi avasin näin tämän jutun liittyy mahdollisesti jollakin osalla tai pienellä sivujuonteella asiaan. Nimittäin henkilö oli ilmeisesti saanut allergisen reagtion joka oli ilmeisesti ollut jossakin maustenesteessä. Esim pähkinä allergikko ei saa käyttää pähkinää missään muodossa. Ei saa, piste.

Nesteitä pitää myös säilyttää huolellisesti, eikä saa kaataa esim likaiseen astiaan jne.. Nesteet on syytä ostaa vain tunnettujen valmistajien tekeminä. Tässä tapauksessa epällään pilaantunutta, tai henkilölle sopimatonta nestettä. "Dr. Casey Sommerfeld, the patient's pediatrician and lead author of the study, said chemicals in the e-cigarettes led to lung damage and inflammation, which triggered the woman's body to mount an immune response." .... https://edition.cnn.com/2018/05/17/health/case-study-teen-vaping-wet-lung/index.html)">https://edition.cnn.com/2018/05/17/health/case-study-teen-vaping-wet-lung/index.html](https://edition.cnn.com/2018/05/17/health/case-study-teen-vaping-wet-lung/index.html)

Ja Iltalehden otsikko sekä linkki: "Nuori amerikkalaisnainen joutui tehohoitoon käytettyään sähkötupakkaa kolmen viikon ajan" https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201805172200951718_ul.shtml)">https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201805172200951718_ul.shtml](https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201805172200951718_ul.shtml)

Ja vielä se kolmas. "Syöpäjärjestöt paljastivat vaarallisen pelin: sähkötupakkaliikkeissä uhmataan lakia myymällä avoimesti makutiivisteitä"

Oikeasti ei uhmata mitään lakia. Mikään laki ei kiellä myymästä elintarvikemakuja. Tupakkalaki kieltää myymästä mitään nikotiinipitoista nestettä kuin tupakanmakuista tai maustamatonta. Elintarvikemaut ovat ensinnäkin tiivisteitä eivätkä sovellu sellaisenaan sähköhöyrystimeen käytettäväksi sekä eivät sisällä nikotiinia. Eli. Juttu oli tarkoitushakuisesti otsikoitu. Jutun sisältökin osoitti ettei lakia rikota koska myynnissä ei ole maustettuja nikotiininesteitä siis muita kuin tupakanmakuisia. Voi yökötys sentään miten asioita voidaankaan vääristellä. http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201805152200944034_we.shtml)">http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201805152200944034_we.shtml](http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201805152200944034_we.shtml)

lisätty 13.8.2018https://www.seiska.fi/Uutiset/Sahkotupakan-akku-rajahti-Jarin-51-taskussa-nailla-keinoilla-valtat-vastaavan-onnettomuuden

Uutta valikoitua juttua pukkaa 16.8.2018 Oli unohtunut tämä teksti huomiomatta: "However, Public Health England advises they are much less harmful than smoking and people should not hesitate to use them as an aid to giving up cigarettes." "An independent review of the latest evidence on e-cigarettes was published by Public Health England in February. The review concluded there was "overwhelming evidence" they were far safer than smoking and "of negligible risk to bystanders" and advised they should be available on prescription because of how successful they had been in helping people give up smoking." "Martin Dockrell, tobacco control lead at Public Health England, said: "E-cigarettes are not 100% risk-free but they are clearly much less harmful than smoking. "Any smoker considering e-cigarettes should switch completely without delay."

Kannattaa muutenkin lukea koko artikkeli. Otsikoita voisi olla muitakin. https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/tutkimus-sahkotupakointi-on-luultua-haitallisempaa-voi-tuhota-soluja-keuhkoissa/7029658#gs.FTO9bcE)">https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/tutkimus-sahkotupakointi-on-luultua-haitallisempaa-voi-tuhota-soluja-keuhkoissa/7029658#gs.FTO9bcE](https://www.mtv.fi/lifestyle/hyvinvointi/artikkeli/tutkimus-sahkotupakointi-on-luultua-haitallisempaa-voi-tuhota-soluja-keuhkoissa/7029658#gs.FTO9bcE)

Ja lisäys 7.11.2018

Sähkötupakasta yhä enemmän puheluita myrkytyskeskukselle!

Näyttäisi sille että sähkötupakkaan liittyvien soittojen määrä on kasvanut huolestuttavasti.... verrattuna siihen jos sähkötupakkaa ei käytettäisi lainkaan. Myrkytyskeskukseen tuli v. 2017 36 puhelua koskien sähkötupakkaa, 18 oli oireisia.

Sähkötupakkaan liittyvien puheluiden määrä kaikista puheluista oli 0,1%

Nikotiinikorvaustuotteiden osuus on myös kasvanut niiden käytön aloittamisesta lähtien valtavasti puheluita tuli v. 2017 138 kpl joista 35 oireisia. Korvaustuotteiden osuus puheluista 0,5%

Tupakka pitänee vielä pintansa 513 puhelulla joista oireisia 106. Tupakan osuus on 1,6% kaikista puheluista. http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Lisatietoa/Documents/Myrkytystietokeskuksen%20vuositilasto%202017.pdf?fbclid=IwAR1RyjD52xchVVzaYL9IvtnOxQTbyr9VR2L6QyoJGM9bl-3GzzdusCBzWC8)">http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Lisatietoa/Documents/Myrkytystietokeskuksen%20vuositilasto%202017.pdf?fbclid=IwAR1RyjD52xchVVzaYL9IvtnOxQTbyr9VR2L6QyoJGM9bl-3GzzdusCBzWC8](http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/myrkytystietokeskus/Lisatietoa/Documents/Myrkytystietokeskuksen%20vuositilasto%202017.pdf?fbclid=IwAR1RyjD52xchVVzaYL9IvtnOxQTbyr9VR2L6QyoJGM9bl-3GzzdusCBzWC8)

Ja miten asiasta kertoo Ilta-Lehti https://www.iltalehti.fi/elintavat/58e3490d-6d5b-4140-a123-0d95fdd5f0fa_el.shtml?fbclid=IwAR1HoNOc0ulTEgf368VheizpB2e2rJDQMgax1vbaYfri3KiUv7ssDNQLrgQ)">https://www.iltalehti.fi/elintavat/58e3490d-6d5b-4140-a123-0d95fdd5f0fa_el.shtml?fbclid=IwAR1HoNOc0ulTEgf368VheizpB2e2rJDQMgax1vbaYfri3KiUv7ssDNQLrgQ](https://www.iltalehti.fi/elintavat/58e3490d-6d5b-4140-a123-0d95fdd5f0fa_el.shtml?fbclid=IwAR1HoNOc0ulTEgf368VheizpB2e2rJDQMgax1vbaYfri3KiUv7ssDNQLrgQ)

2.1.2019 Ja taas mennään!

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/f297f001-532a-4615-a524-52c47204a5ab?fbclid=IwAR1Au_d1SVE83-bou7sm3BkTfy2l0jmDiDYuLF7w-xd2215K5je5p1h77IM)">https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/f297f001-532a-4615-a524-52c47204a5ab?fbclid=IwAR1Au_d1SVE83-bou7sm3BkTfy2l0jmDiDYuLF7w-xd2215K5je5p1h77IM](https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/f297f001-532a-4615-a524-52c47204a5ab?fbclid=IwAR1Au_d1SVE83-bou7sm3BkTfy2l0jmDiDYuLF7w-xd2215K5je5p1h77IM)

Ja löysinpähän tämän virkkeen joka selittää ainakin minulle aika paljon... ...."Tupakan ja muiden nikotiinituotteiden käytön lopettamiseksi Ruokolainen suosittelee käytettävän Käypä hoito -suosituksen mukaisia menetelmiä, kuten nikotiinikorvaushoitotuotteita, hän vinkkaa." ... niinpä niin...

mistähän arvasin .. purkkatupakka mainoshan tämä olikin. Suomessa ei ole myynnissä apppelsiinin makuisia sähkösavuke nesteitä, eikä mitään muitakaan erilaisia makuja kuin tupakan maku. Toisekseen kyseessä ei ole sellainen tutkimus joka yhdistäisi makunesteiden sekä keuhkosairauksien välin. Tutkimuksessa todetaan, että ne voivat ärsyttää keuhkoja ja mahdollsesti aiheuttaa astmaa. Mitään näyttöä ärsytyksen vaikutuksille ei ole löytynyt, koska sitä ei edes tutkittu.

Toimittaja voisi edes sen verran nähdä vaivaa, että googlaa alkuperäisen tutkimuksen ja lukee sen läpi. Daily Mailin artikkelin kääntäminen suomeksi ei ole mitään journalismia.

https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2?fbclid=IwAR01uPONJg6f0B_54LykTvar5scwrzE4FkMGfoo8eaLKcrqDvZi3C5_aEAA)">https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2?fbclid=IwAR01uPONJg6f0B_54LykTvar5scwrzE4FkMGfoo8eaLKcrqDvZi3C5_aEAA](https://www.nature.com/articles/s41598-017-14043-2?fbclid=IwAR01uPONJg6f0B_54LykTvar5scwrzE4FkMGfoo8eaLKcrqDvZi3C5_aEAA)

Ja tässä kyseinen tutkimus josta Daily Mail aloitti:

https://academic.oup.com/ntr/advance-article/doi/10.1093/ntr/nty192/5134068?searchresult=1&fbclid=IwAR096OlDXjVf5qJoEUPoB0tX2z4zfi89K222jcEIUXhwY-wt6wbwVuoq4tY)">https://academic.oup.com/ntr/advance-article/doi/10.1093/ntr/nty192/5134068?searchresult=1&fbclid=IwAR096OlDXjVf5qJoEUPoB0tX2z4zfi89K222jcEIUXhwY-wt6wbwVuoq4tY](https://academic.oup.com/ntr/advance-article/doi/10.1093/ntr/nty192/5134068?searchresult=1&fbclid=IwAR096OlDXjVf5qJoEUPoB0tX2z4zfi89K222jcEIUXhwY-wt6wbwVuoq4tY)

__________________________________________________________

6.1.2019 Satakunnan Kansa

( https://www.satakunnankansa.fi/a/201386787)">https://www.satakunnankansa.fi/a/201386787](https://www.satakunnankansa.fi/a/201386787) ) "Sähkötupakalla tarkoitetaan sähköllä toimivaa laitetta, joka annostelee käyttäjälleen maustettua höyryä. Usein laitteesta hengitettävä, kemikaalein maustettu höyry sisältää myös nikotiinia, joskaan kaikki eivät sitä sähkötupakkansa kanssa nauti. Sähkötupakan markkinoille tullessa moni saattoi mieltää sen ikään kuin normaalin savukkeen terveellisemmäksi sisareksi, vaikka haitattomia ne eivät siltikään ole. Sähkötupakan makuaineiden haittoja on myös tutkittu. Tutkimuksista viimeisin tehtiin hiljattain brittiläisessä Yalen yliopistossa, ja sen mukaan esimerkiksi appelsiinin sekä purukumin makuiset yhdisteet aiheuttivat keuhkoissa ärsytystä sekä tulehdusreaktioita. Ja tässä tutkimuksessa olevaa tekstiä: ( Voit lukea koko tekstin tästä https://academic.oup.com/ntr/advance-article/doi/10.1093/ntr/nty192/5134068?searchresult=1&fbclid=IwAR3JHznPf2O2wxawI_3cD_2pWLUVkw73oBI7eQ74wtFz_LVV3gCOpugWNkM)">https://academic.oup.com/ntr/advance-article/doi/10.1093/ntr/nty192/5134068?searchresult=1&fbclid=IwAR3JHznPf2O2wxawI_3cD_2pWLUVkw73oBI7eQ74wtFz_LVV3gCOpugWNkM](https://academic.oup.com/ntr/advance-article/doi/10.1093/ntr/nty192/5134068?searchresult=1&fbclid=IwAR3JHznPf2O2wxawI_3cD_2pWLUVkw73oBI7eQ74wtFz_LVV3gCOpugWNkM)

It should be noted that the first-generation devices used in this study are not typically recommended for use with e-liquids with high VG contents because of their limited power, and this is likely to impact carryover rates, especially at low PG/VG ratios. Newer generation devices are much more powerful and are likely more effective in delivering flavorants as well as the described acetals to the e-vapor, as has already been described for nicotine.

On huomattava, että tässä tutkimuksessa käytettyjä ensimmäisen sukupolven laitteita ei yleensä suositella käytettäväksi e-nesteiden kanssa, joilla on korkea VG-sisältö, koska niiden teho on rajallinen, ja tämä todennäköisesti vaikuttaa siirtotehoihin, erityisesti alhaisissa PG / VG-suhteissa . Uudemmat sukupolven laitteet ovat paljon tehokkaampia ja todennäköisemmin tehokkaampia annostelemaan makuaineita sekä kuvattuja asetaaleja e-höyryyn, kuten on jo kuvattu nikotiinille.

The formation of acetals from an aldehyde and PG is reversible, with hydrolysis favored at acidic pH in aqueous solutions35 (Figure 1). The airway lining fluid in which e-vapor is deposited is slightly alkaline,17,24 therefore, acetal hydrolysis is expected to occur at slower rates. Indeed, the half-lives of the acetals measured in aqueous solution exceeded 36 hours, sufficient for substantial amounts of acetals to be maintained in physiological fluids, potentially exerting direct effects on the airway lining fluids and underlying structures.

Asetaalien muodostuminen aldehydistä ja PG: stä on palautuva, kun hydrolyysi suosi happamassa pH: ssa vesiliuoksissa35 (kuvio 1). Hengitysteiden vuorausneste, jossa e-höyry on kerrostunut, on hieman emäksinen, 17,24, joten asetaalihydrolyysin odotetaan tapahtuvan hitaammin. Itse asiassa, vesipitoisessa liuoksessa mitattujen asetaalien puoliintumisajat ylittivät 36 tuntia, jotka olivat riittäviä, jotta huomattavia määriä asetaaleja pidettäisiin fysiologisissa nesteissä, ja ne voisivat mahdollisesti vaikuttaa suoraan hengitysteiden vuorausnesteisiin ja niiden rakenteisiin.

These observations suggest that the tested flavorant aldehyde PG acetals may produce stronger sensory irritation effects than the free aldehydes alone, by recruiting additional sensory irritant receptors such as TRPV1. It remains to be investigated whether these effects occur in vivo, for example, by examining the respiratory irritation response in rodents to e-vapors containing PG acetals, and by measuring inflammatory parameters.

Nämä havainnot viittaavat siihen, että testatut makuaineiden aldehydi-PG-asetaalit voivat tuottaa vahvempia aistinärsytysvaikutuksia kuin pelkästään vapailla aldehydeillä rekrytoimalla muita aistin ärsyttäviä reseptoreita, kuten TRPV1. On vielä tutkittava, ilmenevätkö nämä vaikutukset in vivo, esimerkiksi tutkimalla jyrsijöiden hengitysteiden ärsytysvasteita eG-höyryille, jotka sisältävät PG-asetaaleja, ja mittaamalla tulehdusparametreja.

To fully assess the risk potential of e-liquid use for regulatory purposes, it is imperative that the compounds that a user will actually be exposed to are reported and evaluated, and not only the initial ingredients combined during manufacturing.50 When selecting

Jotta e-nesteiden käytön sääntelyyn liittyvä riskipotentiaali voidaan arvioida täysimääräisesti, on välttämätöntä, että käyttäjät, joille todellisuudessa altistetaan, raportoidaan ja arvioidaan, eikä vain alkuperäisiä ainesosia yhdistettynä valmistuksen aikana. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------