Hivuttautumismenetelmä


 

414 NULL

7.12.2017

Hivuttautumismenetelmä

JK 18.1.2018 ( alkuperäinen ilmoitus on siirretty tämän tilapäivityksen loppuun)

Lisäsin tähän alkuun lähinnä ajatuksena tällaisen "Hivuttautumismenetelmän" . En ole sitä ihan tuollaisena edes itse sitä kokeillut, koska olin nopeampi ja hätäisempi. Mutta hivuttautumismenetelmää silti käytin. .....................................................................................................................................

Tupakointi kuuluu riippuusoireyhtymään johon kuuluu nikotiiniriippuvuuden, tupakkaan lisättyjen vahvistus sekä puudutusaineiden riippuvuuden lisäksi myös muita vahvoja tai joskus jopa vahvempia riippuvuuksia kuten yhtenä niistä tapariippuvuus.

Vain hyvin harva lopettaja onnistuu tupakoinnin lopettamisessa ilman apukeinoja. ( vain 3 - 4% )

Sähköhöyryttimellä tehdyssä "hivuttautumis" menetelmässä tupakointi lopetetaan asteittain viimeistään 90 päivässä höyryttimen avulla. Näin vieroitusoireisiin ja muihin haasteisiin voi totutella vähitellen oma asettamien rajojen mukaisesti.

Tupakoija polttaa keskimäärin noin 20 - 30 savuketta päivässä. Toisin sanoen päivän aikana tulee lukuisia tilanteita, joissa tupakoinnin korvaaminen höyryttimellä on mahdollista. Minulle itse tupakoinnin tavan lopettaminen ei sinällään ollut ensisijainen päämäärä. Halusin vain eroon tupakan polttamisesta. Oikeastaan kaikki muu mitä tupakointiin liittyy on ollut minulle niin merkitsevää, etten ole halunnut niistä asioista vielä luopua.

Silti olen aina tiedostanut tupakoinnin epäterveellisyyden sekä tietenkin kalleuden. Vaikka olen tiennyt miten epäterveellinen sekä kallis harrastus tupakointi on, ei tupakoinnin lopettaminen ole onnistunut.

Mikään aikaisemmista apukeinoista ei kuitenkaan koskaan eikä mitenkään tuntunut korvaavaan tupakointia niiltä osin joilla minulle oli suuri merkitys. Aamuiset kahvihetket rauhassa tupakoiden olivat minulle mielenrauhan aatelia.

Sähköhöyryttimen eli kansankiellellä "Sähkötupakan" käyttö tupakoinnin sijasta sopii erityisen hyvin sellaiselle, jolle omista tavoista luopuminen tuntuu erityisen haastavalta. Sähköhöyryttimien käyttö on jo itsestään sellaista hivuttautumisteksiinkan käyttöä. Erittäin moni on päässyt tupakoinnista eroon ihan vahingossa aloitettuaan sähköhöyrystimen käytön.

Hivuttautumismenetelmän eli asteittaisen tupakoinnin korvausmenetelmän avulla tupakointia ei tarvitse lopettaa kerralla, eikä tapoja, eikä päivittäisiä rituaaleja tarvitse muuttaa. 90 päivän ohjelman aikana valmistaudutaan henkisesti vanhasta tavasta irtaantumiseen ja fyysisesti nikotiinin sekä muiden tupakkatervan sisältämien aineiden vähenemiseen veressä. Näin vieroitusoireet eivät kasva liian hallitseviksi.

Miten hivuttautumismenetelmä toimii?

Sähkötupakka eli sähkösavuke tai sähköhöyrystin on sähköllä toimiva laite, jota käytetään vetämällä henkeen höyryksi kuumentunutta nestettä. Tältä osin sähkösavukkeiden käyttö imitoi vahvasti tupakointia. Sähkösavukkeissa käytetään aluksi nikotiinia sisältäviä nesteitä ja loppua kohden vähemmän nikotiinia sisältävää nestettä. Näin ollen sähköhöyrystimen käyttö tupakan sijaan vähentää elimistöön pääsevän savun ja etenkin tervan määrää.

Nikotiinin määrää voi vähentää vaihtamalla höyrystettävän nesteen nikotiinimäärää suunnitelman tai omien rajojen mukaisesti pienemmäksi. Aluksi paneudutaan pelkästään tupakoinnin asteittaiseen vähentämiseen.

Aseta mieleesi päivämäärä jolloin menetelmän aloituksesta on kulunut 90 päivää. menetelmässä ensimmäiset viisi (5) päivää käytät aikaa laitteeseen tutustumiseen. Voit kokeilla laitetta korvataksesi tupakoinnin tai kokeilla tupakoinnin välissä kerätäksesi tuntemuksia. VÄLTÄ liiallista käyttöä tupakoinnin välissä. Korvaa mielummin satuunaisessa järjestyksessä normaalisti polttamasi tupakka. Suosittelen jättämään kaiken muun kuin varsinaista tupakointia korvaavan höyryttelyn.

Höyryttele siis vain silloin kun normaalisti tupakoisit. Voit myös perehtyä erilaisiin myytäviin makunesteisiin joita lain mukaan on vain erilaisia tupakan makuja. Muista vertailla erilaisia nikotiinivahvuuksia.

Aloita siten varsinainen menetelmän toteutus.

7.12.2017
Kaikkein tärkeintä menetelmässä on idean toteuttaminen. Ei ole merkitsevää kuinka monta tupakkaa, tai mihin kellonaikoihin toteutat menetelmää. Tärkeintä on siis tupakoinnin korvaaminen hivuttamalla tupakan sijaan höyryttimen käytön.

Pyri välttämään höyryttelyä tupakointikertojen välissä. Yritä höyrytellä vain jos muutenkin tupakoisit. Jaa päiväsi kellon aikoihin jolloin yleensä tupakoit.

Älä tee mitään minuutti aikataulua vaan vaikka aamu klo 8 - 9 välinen aika jos heräät tai poltat aamuisin yleensä klo 8 aikoihin ensimmäisen tupakan. jne.. Voita jakaa oman mieltymyksesi mukaan mutta **älä jaa yli kahden tunnin pituisiin osiin.**

Jos mahdolista paina mieleesi ne kelloajat jolloin yleensä tupakoit, ja montako tupakkaa poltat esim klo 11 - 12 välisenä aikana, tai 9 - 10 jne.. Korvaa sitten vaikka aamun ensimmäinen tupakka tai viimeinen, ihan miten haluat. Suosittelen aamun ensimmäistä tupakkaa.

Eli siis ensimmäiseltä jaetulta kellonosuudelta yksi tupakka korvataan sähköhöyryttimen käytöllä. Toista tämä nyt vähennetty määrä seuraavina kahtena päivänä. Neljäntenä päivänä korvaa aikaisemman lisäksi joltakin toiselta kelloajalliselta jaksolta toinen tupakka. Mielummin niin että ei peräkkäiseltä ajanjaksolta. Toista nyt tämä kahden tupakan vähennetty määrä samalla tavalla kahtena seuraavana päivänä.

Seitsemäntenä päivänä korvaa taas yksi tupakka lisää (yht siis 3 ) joltakin ajanjaksolta. Toista samalla tavalla kahtena seuraavana päivänä. JNE.. jatka näin aina joka 3 päivä korvaten yhden poltetun tupakan lisää. Kahden viikon jälkeen vähennä nikotiinin määrää puolella. ja taas kahden viikon jälkeen puolella jne.. Tai vähennä lievemmin, sillä ei ole niin suurta merkitystä. Vähentäminen sinänsä on hyödyllistä tulosten vahvistamiseksi.

**HUOM!** Voit edetä myös nopeammin jos haluat. Mutta huomioi menetelmän idea. Korvaa aina joku sellainen tupakka jonka olisit varmasti muutenkin polttanut. **Älä höyryttele muuten vain.** Jos olet käynyt ennen pihalla tupakalla, käy nytkin sähköhöyryttelemässä samassa paikassa ja yhtä pitkän aikaa. ( tai vähemmän, ei enemmän)

Jos alat höyryttelemään muuten vain, on vaarana ettet saa siirrettyä mieltäsi tupakoinnista höyryttelyyn. Näin ollen höyryttelystä muodostuu vain joku muu tapa jolla ei ole varsinaisesti tarkoitusperää tupakoinnin lopetukselle. VAIKKA se voi toki toimia sitenkin. Mitä tietoisemmin korvaat höyryttelyllä tupakointia, sitä varmemmin saavutat tavoitteesi.

Loppujen lopuksi kunhan muistat: Jokainen, joka ikinen tupakka jonka voit jättää tupakoimatta, on jo sinällään yksi voitettu tavoite. **Miksi ja miten aiot lopettaa?** Oma motivaatio lopettamiseen on välttämätöntä.

Muista että jokainen kerta kun onnistut korvaamaan tupakoinnin höyryttelemällä on voitettu saavutus josta voit iloita. Tee itsellesi selväksi miksi haluat lopettaa. Kirjoita vaikka lista kaikista niistä syistä, joiden takia lopettaminen kannattaa juuri sinun elämäntilanteessasi.

Vastaukset tulevat auttamaan sinua silloin, kun tuntuu siltä ettei lopettaminen höyryttelemälläkään suju. Lisäksi kun sinulla on valmis suunnitelma, vaikkapa tuo hivuttautumissuunnitelma miten aiot lopettaa, olet jo pitkällä ja onnistuminen on paljon todennäköisempää koska sinulla on päämäärä.

#Miten pääsen eroon sähköröökistä, sähköhöyryttimestä? Ensimmäiseksi sanoisin, älä hätäile! Ensinnäkin mikäli olet toiminut hivuttaumismenetelmän mukaan siten ettei sinulla enää ole käytössä nikotiinia. -höyryttelet täysin omien tapojesi mukaisesti koska "koukuttavia" kemikaaleja tuskin on enää käytössäsi. Käytön hallinta on siis enää omassa tahdossasi.

Luulen että se on siinä. Vastaus syntyy itsestään. Ps. lisäykseksi . Kunhan joskus itse kokeilen sitä asiaa. kerron sitten. Tällä hetkellä olen niin tyytyväinen tupakoimattomuuteeni, savuttomuuteeni etten kiirehdi sähköröökin lopettamisen suhteen ollenkaan.

**.........................................................................................................................**

#Tulossa tänään. Ihmiskoe purkkatupakalla! Tulen suorittamaan kokeen käyttämällä yhden 2mg purkkatupakan.

#**.........................................................................................................................** NULL 2017-12-07 12:02:13 5