Ei mitään ysäriä, kasarilla mennään.

 · 
Last updated 23.10.2019 - 11.01 Visible also to unregistered users

 

Luulinpa taas jälleen kerran että nämä jutut joissa mustamaalataan sähkösavukkeiden käyttöä tupakoinnin lopettamisen tueksi, olisivat jotenkin saavuttaneet huippunsa.

No eipä vielä ollut huippukohta, eikä taida olla vielä pitkään aikaan. Uusia otsikoita, lentäviä lausahduksia, esimerkki henkilöitä, ilmoituksia, yms yms löytynee vielä pitkäksi aikaa. Ja jos ei löydy .. .. onhan noita liki keksittykin tarpeen niin vaatiessa.

Nyt tällä kertaa mennäänkin siis oikein kasari hengessä. Oikein sellaisella 80-luvun valistus menetelmällä. No eipä se informaation tyyli minua häiritse niinkään kuin sisältö. Kannattaa lukea tyylisuunta:

https://yle.fi/uutiset/3-11014316?fbclid=IwAR24tSD6_jv_wpAdKkt0LDGB7EmTLObAfaVEUtBsA2MR1Fv8-cP7zEKgAto

Ristiriitaista “soopaa” on vaan aivan liian paljon ollakseen vakavasti osoitettua informaatiota. Siis heittoja summamutikassa.
Alla hiukan lainauksia.


Nikotiinin käytön lopettaminen.

Laki on Euroopan tiukin. Sen tavoitteena on suojata nuoria ja lopettaa kaikkien nikotiinituotteiden käyttö vuoteen 2030 mennessä.

Riippuvuutta aiheuttava nikotiini vaikuttaa ihmisen aivoihin ja sairauksien kehittymiseen muun muassa nostamalla sykettä ja verenpainetta.

Ennen uutta tupakkalakia nikotiinia sisältäviä nesteitä ei voinut ostaa Suomesta ollenkaan. Nikotiinittomia makunesteitä myytiin ilman ikärajaa ja niitä sai pitää esillä ja markkinoida.

Nyt tilanne on päinvastainen.

Onkohan siinä huhupuheessa mitään perää, että nikotiinikorvaustuotteet olivat viime vuonna Euroopan unionissa ja Suomessa lääkeyhtiöiden suurin yksittäinen voiton lähde, jolla ansaittiin miljardeja euroja?

Sen nikotiinin lääkeyhtiöille toimittavat nikotiinikasveja viljelevät tupakkayhtiöt.

Kukapa nyt haluaisi muita toimijoita voittoa jakamaan näinkin tuottoisille markkinoille?
Sehän on yleistä tietoa, että lobbaamalla eivät lääke-ja tupakkayhtiöiden rahat lopu.

Ei tietenkään olisi lääkeyhtiön etu, että ihmiset oikeasti pääsisivät nikotiinista eroon, sillä kuka sitten ostaisi heidän nikotiinikorvaustuotteitaan?


Entäs kikkailu? Ihan kannattaa miettimällä lukea seuraava lainaus

On kyse on kikkailusta, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila. Hänen mielestään suomalaisilla sähkötupakkakaupoilla on käytössään sama kaava, jota tupakkateollisuus on noudattanut vuosikymmeniä. Sen tarkoituksena oli torjua yritykset vähentää tupakointia.


Onko sekin sitten tätä “kikkailua” että kielletään kaikki tupakoinnin haittojen vähentämisyritykset?..kun katsotaan työryhmän kannanottojen silmiinpistävin piirre: jyrkän kielteinen kanta tupakoinnin haittojen vähentämiseen haitattomampien vaihtoehtojen avulla (ns. harm reduction -malli).

eli tästä:

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/160888/STM_rap_21_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y


93% siis mitä, mikä tutkimus ?? hieman jäi minulle auki tuo heitto.

– Onhan se hienoa, jos joku ketjupolttaja pääsee eroon tupakasta. Ikävä kyllä 93 prosenttia sähkötupakoitsijoista edelleen myös tupakoi, ja terveyden kannalta se on pahin mahdollinen yhdistelmä, kertoo Eeva Ollila ja viittaa tuoreeseen kansainväliseen tutkimukseen.

? Olisiko sittenkin vahingossa mennyt muistelmat väärin päin. Jospa se olisikin vaikka niin että 93% tupakoitsijoista nykyisistä ja entisistä on joskus kokeillut sähkötupakkaa ?? Ei ehkä totta tämäkään väite mutta ainakin lähempänä totuutta kuin tuo edellinen.

Väite on yllättävä myös siksi, että eri maiden (esimerkiksi Ison-Britannian, Yhdysvaltojen ja Kanadan) viranomaistietojen mukaan savukkeiden ja sähkösavukkeiden rinnakkaiskäyttö liikkuu tyypillisesti noin 40-60 prosentin välillä.

Ei ainakaan tähän tutkimukseen voi viitata:

Vuoden päästä 18 prosenttia tupakoinnin lopettamista sähkösavukkeilla yrittäneistä oli pysynyt savuttomana. Nikotiinivieroitustuotteilla onnistumisaste jäi noin kymmeneen prosenttiin.

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1808779


On sinänsä outoa että vastustetaan vähemmän haitallisia keinoja. Suomessa kuolee noin 5000 suomalaista vuosittain tupakkaan.

….“Suomessa tupakka aiheuttaa joka viidennen kuoleman aikuisiällä, eli vuosittain noin 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta. Tupakointi on monien sairauksien riskitekijä ja pahentaa jo todettuja sairauksia. Vuodessa tupakkasairauksien hoitoon käytetään vähintään yhden keskussairaalan työpanos. “ …

https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk01066


Suomessa ei myydä sähkösavukkeita, eikä niiden osia alle 18-vuotiaille. Sähkösavukeliikkeiden asiakaat ovat enimmäkseen tupakoinnista eroon pyrkiviä tupakoitsijoita tai nyttemmin jo entisiä tupakoitsijoita. Suomessa ei ole tällä hetkellä myynnissä yhtäkään tupakkayhtiöiden sähkösavuketta tai muutakaan vastaavaa tuotetta. 93% väite on ihan huuhaata ilman esille tuotua viitettä. Mutta esim Iso-Britannissa 54.1% sähkösavukkeen käyttäjistä on ex-tupakoitsijoita ja 39.8% sekä tupakoi ja käyttää sähkösavuketta (noin puolet tästä ryhmästä pyrkii lopettamaan tupakoinnin). 6.1% sähkösavukkeen käyttäjistä ei ole tupakoinut aiemmin.

https://ash.org.uk/wp-content/uploads/2019/09/Use-of-e-cigarettes-among-adults-2019.pdf?fbclid=IwAR3pKPoSEZvnInDfKGtf25RFX7RK_n_IBWUdeaPCkJgDynHucRT2_iUPT5Q


Ja vielä tästä nikotiinin maustamisesta. Miten suhtaudutaan lakritsin makuiseen tupakkapurkkaan (nikotiinipurkka)? Eikö se ole suunnattu juuri lapsen suun makuiseksi? Miten sitä nyt raavas tupakoiva mies suuhunsa laittaisi? Ihan vaan verratakseni sanoin.

Arvossa pidetty lääkreiden järjestö Royal College of Physicians suhtautuu sähkösavukkeisiin hyvinkin eri tavalla. He pitävät tärkeämpänä sitä, että tupakoitsija onnistuu lopettamaan tupakoinnin, vaikka käyttäisi siihen sitten kuluttajatuotetta, joka ei ole lääkeyhtiöiltä peräisin (eli sähkösavuketta).

https://www.rcplondon.ac.uk/news/promote-e-cigarettes-widely-substitute-smoking-says-new-rcp-report?fbclid=IwAR3yK2qwxW4y_5Ui1BuZFTcZDqFYPPl--rf6Y92hJficz08geZVd4f_7f3gSekä tavallista että sähkötupakkaa käyttäville tulee enemmän terveyshaittoja kuin vain toista suosiville

https://yle.fi/uutiset/3-11028997?fbclid=IwAR1c94gkXjPMa5k7gMkOZ_GNoi_JfN65wtSGqtG59fca1pWQxKhpUzfA1OU

Niille jotka ihmettelevät näitä ristiriitaisuuksia joita esitän. Hengitysliitto tekee yhteistyötä GSK:n, Pfizerin ja Nicoretten kanssa. Toisin sanoen yhteistyötä tehdään tahojen kanssa, joille sähkösavuke on kilpaileva tuote.

Muutamia seikkoja:

Maija Kolstela väittää sähkötupakan olevan haitallista mikäli käyttää samaan aikaa myös tavallista tupakkaa. Eikö tavallisen tupakan poltto sitten ole haitallista? Väite sinänsä voi pitää paikkansa vain jos yhteiskäyttö ei vähennä tavallista tupakointia. Kuten itselleni, yhteiskäyttö oli välivaihe siirtymisessä tupakoinnista höyryttelyyn.

Sellaisten monien haitallisten aineiden joita tupakassa ei ole väittämälle olisi uskottavuuden tueksi syytä esittää myös lähdetieto. Sen sijaan tupakassa on monia haitallisia aineita joita sähkösavukkeessa ei ole, ja jos on, määrät ovat hyvin pieniä verrattuna tavalliseen tupakan savuun.

Eeva Ollilan mukaan erittäin runsaasti tupakoivat henkilöt tuovat poikkeuksen.

Mihin nämä tuovat poikkeuksen? Yhteiskäytön suurempaan haitallisuuteenko?

"Jos he eivät halua päästä nikotiinista eroon, pelkästään sähkötupakkaan siirtyminen voi olla vähemmän haitallista kuin tupakoinnin jatkaminen."

Ei. Ei ole todennäköisesti olemassa tilannetta jossa tupakoinnin jatkaminen olisi parempi vaihtoehto kuin sähkösavukkeeseen kokonaan vaihtaminen.

Väitse antaa väärän kuvan, että vähäinen ja jopa normaali tupakointi olisi sen verran haitatonta puuhaa, ettei siirtyminen sähkösavukkeeseen kannata.

Tämän lisäksi terveyden kannalta on paljon tärkeämpää päästä eroon savusta kuin nikotiinista.

Nikotiinin ottaminen väitteeseen mukaan on myös omituista. Itse pääsin sähkötupakalla helpoiten eroon nikotiinista, koska niin halusin.

"Erityisen vaarallista sähkötupakka on Kolstelan mukaan nuorille, sillä se vaikuttaa aivojen kehitykseen ja voi haitata esimerkiksi oppimista. Aivot kehittyvät 25 ikävuoteen asti."

Mielenkiintoista, että tätä väitettä ei ole koskaan nostettu esiin tupakoinnin suhteen.

"Viranomaiset epäilevät, että vaurioista merkittävä osa liittyy laittomien kannabisnesteiden käyttöön sähkötupakassa. Varmuutta asiasta ei kuitenkaan ole."

Tai sitten tiedonsaannissa on ollut katkoksia. Epäilen jopa että tietoa on etsitty viimeaikaisista kotimaista lehtiartikkeleista ja etenkin niiden otsikoista. (Eli sitä omaa itse tuottamaansa tekstiä joissa tietoa ei ole julkaistu sille kuuluvalla tavalla). Koska ainakin FDA:lla ja CDC:llä on melko suuri varmuus kun varoittavat nimenomaan laittomien kannabisnesteiden höyryttämisestä. Potilaista 90% on kertonut käyttäneensä näitä THC-tuotteita. Tutkijat ovat harmitelleet sitä, että kannabiksen laittomuuden takia jotkut potilaista eivät uskalla myöntää kannabiksen käyttöä ja väittää käyttäneensä "vain nikotiinia". Moni näistä tapauksista on paljastunut valheeksi.

"Tämän takia on melkoisen huolestuttavaa, mikäli vahvistuu, että nimenomaan sähkösavukkeet ovat nuorten keuhko-ongelmien taustalla. Tämä tarkoittaisi, että kyseessä on vaarallisempi tuote kuin mitä on ajateltu."

Ollillalla ei taida löytyä selitystä sille, miksi tavallisia sähkösavukkeita on käytetty ilman ongelmia miljoonien ihmisten toimesta 12 vuotta ja nyt yhtäkkiä ne alkaisivat aiheuttaa akuutteja keuhkovaivoja lyhyen käytön jälkeen maantieteellisissä ryppäissä vain USA:ssa.

On ilmiselvää, että nämä tapaukset eivät liity jo kauan markkinoilla olleisiin ja säänneltyihin nikotiinisähkösavukkeisiin. Jos liittyisivät, niin näitä akuutteja tapauksia olisi nähty aikoja sitten ja myös muualla kuin USA:ssa.

"Ollilan mukaan sähkösavukkeet lisäävät etenkin nuorilla riskiä myös tupakoinnin aloittamiseen."

Kyseessä on henkilön taipumus riskinottoon. Ne nuoret, jotka ovat taipuvaisia sähkösavukkeen käyttöön ovat myös taipuvaisia tupakointiin ja päinvastoin. Toisin sanoen asiaa ei voi päätellä tästä. Kuten Ruokolainenkin mainitsikin, suurin osa nuorista sähkösavukkeen käyttäjistä on säännöllisesti tupakoitsevia.

"Kysymys kuuluu, että kuka ottaa vastuun siinä vaiheessa, kun kuluttajat ovat vetäneet niitä keuhkoihin ja saaneet vakavia terveyshaittoja, Ollila pohtii."

Tällaisessa skenaariossa vastuu kuuluisi niille, jotka ovat päättäneet, että Suomessa ei saa myydä muun kuin tupakan makuisia e-nesteitä. Tämähän ajaa kuluttajat maustamaan nesteensä itse ja huonoimmassa tapauksessa siihen käytetään jotain aineita, jotka eivät sovellu höyrytettäväksi (esim. öljypohjaiset makuaineet). Olisi paljon parempi jos käyttäjien sallittaisi ostaa tuotteita, jotka ovat säänneltyjä EU:n tupakkadirektiivin alla ja joiden ainesosat ovat siten tiedossa ja valvonnan piirissä.

Olen tavannut tavaratalon elintarvikehyllyllä henkilön katsemassa makutiivisteitä tarkoitusperänään käyttää niitä sähkösavukkeen makuaineena.

"Ollilan mukaan sähkötupakka nähdään helposti vähemmän haitallisena tupakkana. Ajattelu perustuu hänen mielestään siihen, että kun uusi tuote tulee markkinoille nopeasti, ei sen haittavaikutuksia vielä tunneta."

Niin nähdään koska sitähän se on. Ei tarvitse kuin esimerkiksi katsoa biomarkkeri-tutkimuksia tämän havaitakseen. Myös muutokset keuhkojen toiminnassa parempaan ovat selviä kun tupakoitsija vaihtaa kokonaan sähkösavukkeeseen.

"Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että tupakoinnin lopettaminen onnistuu huonommin niiltä, jotka käyttävät tupakan ohella sähkösavuketta."

Väite, joka tarvitsisi tuekseen edes jonkun näköisen lähteen. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että sähkösavuke auttaa lopettamisessa. Tietenkin tupakoitsija, jolla ei ole aikomustakaan lopettaa, vaan ottaa sähkösavukkeen käyttöön niihin tilanteisiin, joissa ei voi tupakoida, on varmasti keskivertotupakoitsijaa riippuvaisempi ja näin ollen lopettaa tupakoinnin pienemmällä todennäköisyydellä keskivertotupakoitsijaan nähden. Sama pätee nikotiinikorvaushoitotuotteisiin.

"Kolstelan mukaan 54 prosenttia sähkötupakan käyttäjistä haluaa lopettaa tupakoinnin, ja lähes 80 prosenttia on huolissaan tupakoinnin terveyshaitoista."

Positiivisia lukuja (yli puolet yhteiskäyttäjistä haluaa lopettaa) ja varmasti syy siihen miksi sähkösavukkeen käyttö on aloitettukin.

"Erityisesti makeat ja hedelmältä maistuvat aineet on todettu haitallisiksi. Eniten riskejä liittyy siihen, jos eri aineita sekoitetaan keskenään, Ollila kertoo."

Väite, joka kaipaisi taas jonkun lähteen. Tietyt makuaineista löytyvät kemikaalit ovat solukokeissa osoittautuneet soluille haitallisemmiksi, mutta se mitä relevanssia tällä on ihmisen terveydelle normaali käytössä onkin jo eri asia. Ihmiskeholla on puolustuskeinoja, joita ei solumaljoissa olevilla soluilla ole.

"Yhdysvalloista kuitenkin tiedetään, että monilla käy myös juuri päinvastoin, eli höyrytettävä nikotiinimäärä kasvaa ajan myötä."

Taas kerran väite, jolle olisi syytä esittää lähde. Myös tämän merkityksellisyyttä olisi syytä pohtia. Käyttäjät säätävät käyttönsä heille sopivalle tasolle. Samaa tapahtuu myös nikotiinikorvaushoitotuotteiden kanssa. Enimmäissuositus esimerkiksi nikotiinipurukumille on jopa 24 kpl 4mg:n purukumia päivässä.

n

Lopuksi laitan Vapers ry:n kolumnin aiheesta. Kolumniin on kerätty linkkejä eri maiden tutkimuksista.

https://vapers.fi/2019/10/ylen-a-studiossa-keskusteltiin-sahkosavukkeiden-makuainekiellosta/?fbclid=IwAR1I42897dkvQdFDQTzyzkwVqx_SScxEBI3sOY_-zy1penG4LMYnOucCgRg


Vapers Finland ry:stä eurooppalaisen harm reduction -järjestö ETHRA:n jäsen

https://vapers.fi/2019/10/vapers-finland-rysta-eurooppalaisen-harm-reduction-jarjesto-ethran-jasen/

n

.