Rauhallisin mielin 

11.9.2018 504 päivää savuttomana sekä tupakoimattomana.
8009 - 9984 tupakkaa polttamatta. ( n 3000 - 3300€ )

Voisinko enää olla tyytyväisempi? En voisi olla onnellisempi tupakoinnin ts tupakoimattomuuden suhteen. En todellakaan tarvitse tupakkaa.

Mutta ehkä olisin lopettamisessa tehnyt jotain toisin. Olisin lopettamisessa ollut paljon maltillisempi. En puhu nyt tupakoimattomuudesta. Siihen riitti hienosti se pari viikkoa, allekin sen. Ja noin sadan päivän päästä olin ollut jo kauan ( n. 60pv) kokonaan nikotiiniton sekä mieletäni jo ensimmäisessä tavoitteessani. En ehkä tällä kokemuksellani olisi vähentänyt nikotiinia tosiaankaan niin nopeasti.

Jos nyt olisin aloittamistilanteessa pitäisin kiinni alkuperäisestä 8kk -12kk ajanjaksosta jolloin vasta aloittaisin nikotiinista hiljalleen lopullista luopumista. Olin todellakin niin innoissani höyryttelyn helppoudesta ja siitä miten höyryttely helpotti päätöstäni kohti tupakoimattomuutta.

Vähensin innoissani nikotiinia jo heti alussa aivan liian hätäisesti josta johtuen jouduin hetkeksi nostamaan nikotiinia takaisin nikkisten yllättäessä. Ja loppujen lopuksikin luovuin nikotiinista ihan nollille asti liian nopeasti vain parissa tai vajaassa kolmessa kuukaudessa.

Huomasin toki ettei tupakoinnin lopettamisessa ole kyse pelkästään nikotiinista. Nikotiinilla on todella merkittävä rooli silloin kun puhutaan lopettamisen alkuhetkistä. Alkuhetkiksi luen parista viikosta kolmeen kuukauteen olevan ajanjakson.

Ensin ne nikkikset eli hetki kun nikotiinin vaje tuntuu niksa krapulana, sitten se aika jolloin on nikotiinin jälkeen "tyhjä olo". Tupakoimattomuuteen pelkästään nikotiinin osalta pääsee helpommin kuin niiden muiden riippuvuuksien kanssa.

Miksi nyt näin jälkeenpäin ajattelin näin? Siksi että elimistöni reagoi muutokseen vatsani osalta liian voimakkaasti. Aineenvaihdunta sun muut jutut hidastuivat sekä reagoivat tuntuvasti nikotiinin sekä myös muiden tupakkassa olevien aineiden puutokseen voimakkaasti. Ehkä... siis ehkä, näin luulen, nikotiinin käyttäminen pienimuotoisesti pidemmällä ajalla olisi todennäköisesti lieventänyt muutosta.

Nikotiinin vähentäminenhän on höyryttelyssä houkuttelevaa koska se on todella helppoa sekä yksinkertaista. Jouduin vuodenvaihteessa vatsaongelmien vuoksi siirtymään kokonaan gluteenittomaan rukavalioon. IBS kirjainyhdistelmänä saattaa olla jollekin tuttu.

Minulla on tällä viikolla peräsuolen tähystys, valmistaudun siihen tällä hetkellä pelkällä nestemäisellä ruoalla. On toinenkin hyvin vahva syy. Oma mieli sekä yleinen innostuminen asioista. Nikotiinittomuus yht äkkiä muutti luonnetta "hitaammalle", sekä hieman tukkoiseksi. Muutos tapahtui hiljaa lähes huomaamatta. Huomasin sen vasta kuukausien jälkeen.

Tekemieni niksakokeiden ( 1,2,3 ) aikana mieli on ollut paljon kirkkaampi. Olisin todellakin vähentänyt nikotiinia paljon hitaammalla ajalla jos tekisin sen nyt. Sekoitin itsekin aluksi nikotiinin riippuvuuden suhteen kaksi aivan eri asiaa. Nikkikset eli välittömän nikotiinikrapulan sekä tupakoinnin pitkäaikaiset vaikutukset.

Se että pääsee nikkiksistä eroon muutamassa viikossa tarkoittaa vain nikotiinitason laskusta elimistössä sekä sen tilanteen välittömästä korvauksesta joko tupakoimalla tai purkkatupakalla tms kuten höyryttelemällä. Mutta ne tupakoinnin pitkäaikaiset vaikutukset, tuntemukset, niin fyysisesti sekä henkisesti muodostavat paljon suuremman kokonaisuuden.

Tätä en heti käsittänyt vaikka siitä kirjoitinkin "muka tietäväni" asiasta. Näihin kuuluu myös pieneltä mutta vaikuttavalta osaltaan pitkäaikainen nikotiinitottumus. Se yleinen väite jonka "Tupakasta eroon" blogissani totesin täydeksi huuhaaksi sekä paskanjauhamiseksi, jossa sanotaan että "parin kolmen viikon jälkeen sinun ei enää tee edes mieli tupakkaa" , on siis nikkitsen loppumisen aikataulu.

On siinä se osa totta. Mutta itse riippuvuuksiin se väite ei minun osaltani päde lainkaan. Olen joskus sairastuttuanikin ollut pidempään nikotiinittomalla, tai mitenkä se aikaisempi tupakoimattomuus kaksi vuotta Sisu karkkien voimalla.. ?? Tupakointia ja tupakkaa minä kaipasin silloinkin.

Silti olen nyt rauhallisin mielin. Tupakasta olen päässyt eroon. Tämä juttu on hieno. Tällä hetkellä olen myös täysin nikotiiniton. Viimeisen niksakoneen jälkeen ( Niksakoe3: 24.7 - 6.8.2018 ) en ole käyttänyt nikotiinia. Luulen kuitenkin että palaan jossain vaiheessa hyvin miedolle ts hienovaraiselle ja vähäiselle nikotiinilinjalle takaisin. Sen näkee sitten, se on kokonaan tunne asia.

Olin sekä olen edelleenkin silti onnekas. Minun ei tarvitse enää "säätää" tupakoinnin suhteen ( Lue tupakasta eroon projektin esipuhe jossa puhun "säätämisestä" ). Olen vakaalla polulla sekä todella levollisin mielin. Kippis jälleen! Elän taas yhtä elämäni loistopäivistä.

#-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Osallistuin parin linkin verran kommentoimaankin. https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/201805252200959622_we.shtml

Sekä tämä: https://www.lapinkansa.fi/uusirovaniemi/lks-hakee-tupakkatutkimukseen-pitkaan-tupakoineita-lopettamiseen-avuksi-vieroitushoitajan-tuki-laakkeet-ja-sahkosavuke-1640733/

1 2018-09-11 07:47:22 5