Luin sattumalta "Tohtorille töitä" nimisen artikkelin aamulla. ( 13.6.2016 )

En voinut olla miettimättä yhtäläisyyksiä omalta kohdaltani, enkä myöskään yhteisön tasolla. Tuplaamon Pasi Rautio puhui asiasta jo vuonna 2010 ja yhä edelleen se on meille suomalaisille kovin outo käsite. Nimittäin aineettoman pääoman vaihtokauppa.

Markkinointioppaita on netti pullollaan ja vähän enemmänkin. Oppaat eivät sinällään ole tarpeettomia vaikka sisällöltään toistavatkin toinen toistaan. On agressiivista toimintaa, sissimarkkinointia yms eri nimikkeistä ja tyylistä markkinointia joista tulisi valita tilanteeseen sopiva vaihtoehto.

Mutta mitäpä niiden eri nimikkeisten markkinointi mallien kokeilusta. Ei mitään. Ne ovat meille suomalaisille yhä sitä perinteistä pakkopullaa jota tehdään koska se on välttämätöntä. Mielummin sen tekee joku muu ja mieluiten ihan alan ammattilainen ettei asia vaan kosketa minua ( ja etten nolaa itseäni ).

Miten tuosta ajatusmallista oikeasti pästään ulos ja pois?

facebook ja Twitter ja ne kaikki muut sosiaaliset mediat sisältävä suuren mahdollisuuden markkinointiin. Nimenomaan sisältävät. FB tekeekin suurta markkinointia itse itselleen. Myy "mainostilaa" ja säännöstelee sekä rajoittaa meidän tilapäivityksiä sitä vastaan että ostaisimme näkyyyttä kun ensin olemme ostaneet jonkun tekemään "hyvän" tilapäivityksen eli mainoksen.

Tuubaa! Sanotaan ettei ilmaista mainosta ole! Osittain totta koska mitään ilmaista ei ole olemassa, mutta täyttä tuubaa koska jokainen osaa markkinoida ihan itse ilman toisten apua.

Jos ja kun. Kun henkilöllä on se naamakirja omalla nimellään olemassa. Ihan varmasti naamakirjaa selaillessa tulee nähdyksi tilapäivitys joka sisältää positiivisen kuvan / kuvauksen jonkun tekemisestä. Sitä on helppo tykätä ja sitten on oma osa tehty sen tekemisen tukemiseksi. Ja taas väärin. Se tykkääminen ei tarkoita yhtään mitään, ei mitään. Jos siitä tilapäivityksen tekijälle tulee hyvä mieli että onhan sen joku nähnyt, ei riitä taloudellisen edun puolesta yhtään mihinkään.

Jakaminen , "Tulirinki" auttaminen.

Ei varmaan kovin kaukaa kristillisestä kasvatuksestamme ( ainakin) haettu että toista auttamalla saat apua itsekin. Kun jaat tilapäivityksen omalle sivullesi saa tilapäivityksen tekijä näkyvyyttä myös sinun kauttasi. Samalla toimit suosittelijana ja näytät mistä oikeasti välität.

Ei tarvitse pitäytyä pelkästään naamakirjassa. On olemassa muitakin keinoja pitää tulirinkiä yllä. Itse toimin ja olen aina toiminut niin. Kun käyn jossain mieluissa liikkeessä asioimassa pyydän usein käyntikortteja jotta saan jakaa niitä muille. Tätä olen tehnyt joskus enemmän, joskus vähemmän. Ei ole minua ikinä mitenkään rasittanut, enkä usko että käy rasittamaankaan. Huomioitavaa on että moni ottaa käyntikortteja jakaakseen mutta pihtaa niitä sitten jossain pöydän kulmalla että joku siitä ottaisi. Tämäkin on ihan yhtä tyhjän kanssa. Käyntikortteja pitää oikeasti jakaa.  Muunlaisista vaihtokaupoista mieleeni tulee nyt keväällä tekemäni ehdotus eräälle kotipalveluita ja remppoja välittävälle nettisaitille. Soitin ja kysyin vaihtokauppaa linkistä. Jos he laittavat linkin Innetin sivuista, me laitamme vastaavasti heidän sivuistaan. Heillä kuulemma on oma markkinointia hoitava alihankintayritys joka ei moiseen ala... No ei sitten.

Näin me muutkin toimitaan liiankin usein. Meillä Innetissä on yhteiset esitesivut, yhteinen Facebook, ja muita sisäisiä sekä ulkoisia kanavia paljon. Liekö kukaan huomannut video kanavaamme youtubessa, ei ainakaan tunnuksia ole kukaan kysynyt. No näitä jos käyttäisi ja näitä kun jakaisi, olisi markkinointitilamme isolla askeleella tehokkaampi.

Toisen auttaminen pyyteettömästi ei ole arvotonta. Arvo mitataan vastapalveluiden tuottamalla arvolla. Voidaan ihan suoraan laskea taloudellinen tulos hyvin toimineelle aktiivisuudelle.

https://tohtorilletoita.wordpress.com/2016/06/07/ilmainen-niksi-tapahtumajarjestajille-joilta-puuttuu-rahaa/

Ilmainen niksi tapahtumajärjestäjille, joilta puuttuu rahaa

Saan harva se viikko kutsuja tulla puhujavieraaksi erilaisiin tilaisuuksiin. Aiheet liittyvät ammatillisiin vahvuusalueisiini: tietojohtamiseen, yhteisömanagerointiin, sosiaalisen median työkäyttöön, verkkokurssien rakentamiseen ja yhteisöllisen oppimisen tukemiseen, sittemmin myös korkeakoulutettujen työuriin ja uusien mahdollisuuksien luomiseen esimerkiksi perustamani Tohtoriverkoston kautta.

Toisinaan vierailuista maksetaan, toisinaan ei. Puutun nyt vain jälkimmäiseen tapaukseen.

En ole rahaohjautuva eli sisältö ratkaisee. Kaikkea asiantuntijoiden osaamista ei saa ilmaiseksi, mutta kaikesta ei myöskään tarvitse maksaa.

Oppiminen on sisäisistä motivaattoreista vahvimpia. Moni näistä tilaisuuksista on äärimmäisen mielenkiintoinen tematiikaltaan, sisällöltään ja kanssapuhujiltaan. Haluaisin olla mukana, mutta ei ole hyvää itsensäjohtamista suostua kaikkeen. Siksi joudun tekemään valintoja. Valinnat eivät ole helppoja – pätkätyökeikkakiertolaisprojektijyyrä kun ei koskaan voi olla varma, mikä vierailuista osoittautuu myöhemmin sateenkaaren pääksi, josta löytyy kulta-aarre uraauurtavan hankkeen tai uuden työn muodossa.


Niinpä te, hyvät tapahtumajärjestäjät, voitte osaltaan helpottaa kutsumienne puhujien valintoja. Tehkää vaihtokauppa. Kun ette voi maksaa rahaa, tarjotkaa palkkioksi jotain aineetonta: ammattimaisesti tuotettua sisältöä, näkyvyyttä ja mainetta.

Suomalaiset eivät ole vielä kovin hyviä aineettoman pääoman merkityksen ymmärtämisessä, mutta viimeistään tällä vuosikymmenellä on hyvä aloittaa.

Myös käsitys näkyvyydestä ja maineesta on syytä päivittää kiireesti nykyaikaan (tämä vinkkinä erityisesti tiedeväelle!). Jos katsotte ylempänä luettelemaani listaa ammatillisista vahvuusalueista, arvatkaapa, kuinka motivoinut kyseinen henkilö on esitelmöimään tilaisuuksissa, jotka jäävät tietyn sisäpiirin keskinäiseksi jupinaksi neljän seinän sisälle ja joista – tadaa – syntyy pari kuukautta myöhemmin artikkeli ihan vallan paperiseen lehteen, jota saatetaan joskus selailla kyseisen sisäpiirin taukotilassa, ennen kuin joku vahingossa kaataa sille kahvinsa?

Ja niinpä mikään ei todellisuudessa muutu – eli tiedolla ei ole vaikuttavuutta – mutta onpahan taas päästy jupisemaan.

Valistunut tapahtumanjärjestäjä huolehtii striimauksesta eli siitä, että tilaisuus on olemassa myös heille, jotka eivät pääse kyseisten neljän seinän sisälle juuri kyseisenä ajankohtana. Varmistu myös näistä:
•Videoi puheenvuoro ja anna siten osallistujalle mahdollisuus hyödyntää sitä myös jälkeenpäin esimerkiksi jakamalla videota eteenpäin omissa somekanavissaan.
•Luo tapahtumalle oma tunniste. Hashtag ei ole mitään nuorison joutavanpäiväistä nettislangia, vaan kovaa aineetonta valuuttaa. Sen avulla luot keskustelua tapahtuman ympärille ennen tilaisuutta, sen aikana ja sen jälkeen.
•Tuo myös tapahtuman jälkilöylyt ja syvemmät analyysit sosiaaliseen mediaan. Perinteisillä artikkeleilla on paikkansa, mutta ne ovat – anteeksi vain – auttamattoman hitaita, tavoittavat vain suppean kohdejoukon eivätkä ole koskaan käden ulottuvilla silloin kun niitä tarvittaisiin.

Jos järjestäjien rahat ovat äärimmäisen tiukalla eikä striimausmahdollisuutta ole, huolehdi ainakin kohdasta 2) eli aihetunnisteesta. Sen tekeminen ei maksa sinulle mitään.

Älä toimi kuten ne koulutuspäivän järjestäjät, jotka ryhtyivät ajattelemaan sopivaa tunnistetta vasta tervetuliaispuheenvuorossaan ja päätyivät ehdottamaan lyhennettä, joka sattui olemaan sama kuin suositulla korealaisella rap-artistilla.

Ja puhujavieraasi kiittää! Saattaapa vaikka tulla toistekin.

Ja Tuplaamon tulirinki:

http://www.tuplaamo.fi

Tulirinki.
Resurssipula on pienen yrittäjän pahin vihollinen. Toinen on ei tartte auttaa mentaliteetti.

Rakentamalla ympärilleen Tuliringin, yrittäjä menestyy taatusti paremmin. Yhteistyö muiden kanssa saattaa olla avain menestykseen.

Video TEDx puheesta viimeisen sliden jälkeen.

Voit katsoa sen myös tästä http://www.youtube.com/watch?v=Bwr5LGDIiSM

Download Pasi Rautio TEDxTurku 4.12.2013

Ja sama asia toiselta kantilta. Nykyisin on ihan mielettömät mahdollisuudet saada asioita esille ja asioista selvää Jos yhteisön jäsenet ovat "pelissä mukana". Meidän totutut menetelmät ovat monessa kohdin ihan historiallista touhua. Mitään opittua menetelmää ei silti pidä väheksyä, mutta uusien keinojen käyttö on silti sallittua.

Löysin 100% sopivan yhtäläisyyden näiden kahden asian välille. Markkinointi ja työnhaku.

Helena Salakka 

Polta ne hakemuksesi ja puhu hississä

Luen innolla monenlaisia lehtijuttuja, mutta yhdenlaisista jutuista vihastun. En pysty lukemaan harmistumatta juttuja, joissa kerrotaan siitä, miten joku Mikko on lähettänyt vuodessa sata työhakemusta, eikä vieläkään ole saanut töitä.

Nämä jutut etenevät aina samalla tavalla. Mikko tehtailee itsekseen hakemuksia avoimiin työpaikkoihin eikä työnantaja reagoi niihin. Lopuksi todetaan, että Mikko aikoo jatkaa sisukkaasti hakemusten lähettämistä.

Mikko hyvä, haluaisin sanoa sinulle, että jos sinulla on takka, polta hakemuksesi siinä. Mieti samalla, olisiko aika vaihtaa taktiikkaa?

Mikko, ehkä sinustakin on tullut CV- ja hakemususkovainen. Uskomme niiden voimaan ylitse kaiken. Uskomme, että kun meillä on ne, tehtävänämme on sitten enää lähetellä niitä avoimiin työpaikkoihin. Unohda tämä kaikki hetkeksi ja palaa perusasioiden äärelle. Mieti takkasi ääressä, missä sinä olet hyvä. Mikä on sinulle elämässä merkityksellistä? Mistä innostut? Mistä olet saanut hyvää palautetta? Millaisessa työpaikassa haluaisit olla töissä?

Surffaa sen jälkeen netissä ja etsi kiinnostavia työnantajia. Älä etsi avoimia työpaikkoja. Etsi kiinnostavia työpaikkoja. Hahmota itsellesi, missä kaikkialla ja minkälaisissa tehtävissä voisit olla töissä. Haluatko, että työssäsi on rutiineja vai paljon vaihtelua? Haluatko itsenäisyyttä tai vastuuta? Sytytkö, kun pääset toimimaan tiimissä?

Etsi itsellesi sparraajia. En tarkoita äitiäsi, joka kannustaa sinua joka tapauksessa. Etsi itsellesi joku, joka auttaa sinua tunnistamaan oman osaamisesi ja muuntamaan sen sanalliseen ja tarvittaessa kuvalliseen muotoon. Pyydä jotakuta auttamaan sinua hakemusten tekemisessä niin, että jo otsikko kertoo, millaisen osaajan mahdollinen työnantaja sinusta saa. Kirjoita räätälöityjä hakemuksia, joista selviää aina jo ensimmäisestä kappaleesta, millainen mielenkiintoinen yhdistelmä osaamista juuri sinä olet kunkin työnantajan tarpeisiin.

Opettele ajoituksen mestariksi ja hyödynnä verkostojasi. Kun kaverisi sosiaalisessa mediassa kertoo siirtyvänsä uusiin tehtäviin, kysy saman tien, tarvitsevatko he hänelle seuraajaa. Älä kuitenkaan tyrkytä itseäsi vaan tarjoa osaamistasi. Kun kohtaat vanhoja tuttujasi, kysele samalla, jos he tietävät jonkun, joka tarvitsee kaltaistasi osaajaa ja sano, että olet käytettävissä.

Heitä monenlaisia verkkoja vesille ja opettele jäljittämään piilotyöpaikkoja. Lähetä itseäsi kiinnostaville työnantajille lyhyitä parin rivin sähköposteja, joissa kysyt sijaisuuksista.

Osallistu ilmaiskoulutuksiin ja mene rohkeasti lounastamaan uusien ihmisten kanssa.

Avaa suusi hississä ja vaihda kuulumisia vanhojen tuttujesi kanssa. Juttele junassa vierustoverillesi.

Kaikilla näillä tavoilla omat tuttavani ovat saaneet töitä. Ole oma itsesi ja usko siihen, että sinullakin tärppää.

Kirjoittaja on opettaja, opo-opiskelija ja kaupunginvaltuutettu.

Ja sitten se asian toinen puoli.

Mitä teen jos markkinointini onnistuu?

Ihan ensimmäiseksi sinun tulee valita kahdesta seikasta. Jäätkö paikallesi valittamaan kun kukaan ei osta eikä näkyvyys riitä, vika on jossain muussa vaan ei itsessä. Vai haluatko oikeasti tehdä asialle jotain?

Ensimmäinen asia on omat esitesivut. Omat nettisivut, oma FB sivu, Tuotteen tai palvelun tuotannon sivut, IHAN sama millä nimellä niitä kutsut tai missä domainissa ne ovat. Tämä koskee myös printtimediaa. Tee siis omat esitteet nettiin tai printtiin mieluiten molempiin.

Kun sinulla on mainos

Mainos on kohde johon markkinoinnilla tähdätään. Kun tulirinki tai muu markkinointi toimii hyvin, se tuo asiakkaan kohtaamaan laittamasi mainoksen. Tässä tapauksessa oman esitesivusi.

Onko mainoksesi sellainen että se houkuttelee asiakkaan tekemään kauppaa? Onko se edes sellainen että asiakas tietää kenen kanss kauppaa tehdään? Tai rohkaiseeko se edes harkitsemaan kaupankäyntiä?

Kuten jo on monelle selvinnyt on markkinointi sitä että esitesivuilla on sanoja, tekstiä joka vastaa niitä hakusanoja joita maksulliseen hakusanamainontaan syötetään. Myös sitä että siellä kerrotaan mahdollisimman tarkoin sekä selkeästi mitä ollaan myymässä ja milloin sekä millaisin ehdoin jne..

Sitten svulla pitää olla kuvat. Kuvia tuotteesta, kuvia toiminnasta, ja ennen kaikkea kuva tekijästä. Ei ole mistään kotoisin nykyisin niin kovasti vallalla oleva tapa piilottaa se kuka kaiken takana on.

Pidä siis oikeasti huolta että esitesivusi on ajantasalla ja selkeä. Jos et osaa laittaa kuvia, laita teksti. Käytä muotoiluja ja tee siisti asiakirja. Pyydä apua kuvien laittamiseksi.

Yhteystiedot

Laita näkyviin SELKEÄSTI yhteystiedot miten tuotteen tai palvelun voi noutaa, ostaa ja mihin aikaan sekä mistä. Älä piilottele puhelinnumeroita, ja muita OLEELLISIA yhteystietoja. Esittele itsesi. Ihmiset ostavat ihmisiltä.

Opiskele.

Käytä aikaa opiskeluun.

Opiskele miten mainontaa tehdään NYT tänä aikana. Opiskele miten voit erottautua tai olla kelvollinen kilpakumppani toisille vastaavaa tuotetta tai palvelua tuottaville. Käytä aikaa. Ota selvää. www.tuplaamo.fi

Aloita vaikka tästä

Tee yhteistyötä

Käytä yhteistä sivustoamme sekä yhteysvälineitä kuten keskustelua, viestivälineitä reilusti hyväksesi. Ne on rakennettu sinun parhaaksesi osuuskunnan käyttöön. Jätä pikkuseikoista valittaminen, "kun viesti-ikkuna on sellainen ja sellainen" jne.. hoida yhteudenpito sillä mitä on.

Comments powered by CComment