Yrittää pitää, vaikka rämpimiseltä se joskus näyttääkin.

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet kaikella tavalla huonoa aikaa. Yrittäjien konkurssit, YT - neuvottelut, työttömyyden nousu on yhä vieläkin lisääntymässä. Tilanne voisi olla ja pitäisi olla jo korjattu sekä nousussa, mutta kun ei niin ei.

Palkansaajan asemaa on "selkiytetty" lanatakseni erään poliittisen tahon sanomaa 2010 ajalta. Pelkästään vakituisessa kokoaikatyössä olevan palkansaajan aseman turvaaminen on ollut kehityksen keskiössä. Onnistunutta tai ei, siitä voi kukin itse asiaa pohtia ja päätellä. Mutta osa-aikaisten ja tilapäisesti työskentelevien asema on tässä "selkiytys" puuhassa myös "selkitynyt" lähes kriminaalin asemaan mikäli yleisestä keskustelusta voi mitään päätellä. Omakohtaiset kokemukset osoittavat myös samaa.

Entäs ne kokoaikaiset työttömät, jotka haluaisivat tehdä vaikka pikkuhommiakin saadakseen "jalan ovenväliin" ? Onko heidän asemansa selkiytynyt?, No on. Yhteiskunnan mielestä he ovat vain varatyövoimaa ja myöhemmin pohjasakkaa, mutta pysykööt kotona puhelimen ulottuvilla ja ns "saappaat jalassa" jotta ovat käytettävissä vaikkapa työllistämistoimiin.

Tämä on uskomatonta mutta ikävä kyllä totta ja joidenkin mielestä onnistunutta politiikkaa. Töitä saavat tehdä vain ne joilla jo on työpaikka, eivät ne työttömät jotka myös haluaisivat osallistua työntekoon.

Me osuuskunnassa kuulumme suurelta osin niihin osatyöllistettyihin jotka haluavat tehdä omaehtoisesti työtä ja vaikka pikkuhommiakin niiden isompien toivossa. Edellä mainittujen kriteerien valossa olemme sitä miltei pohjasakkaa jonka olisi syytä pysytellä irti työelämästä. Tarkoitan tällä esimerkiksi sitä byrokratiaa jota tilapäisesti työllistyvä työtön työnhakija joutuu kokemaan. Tähän mylläkkään on hyvänä mausteena saatu sotkettua selkitysideaa mukaan, eli nyt sekiytetään oletko nyt palkansaaja, yrittäjä, vai mikä kummajainen "oman työn tekijä".

Mitäs tehtäis?

No niitä hommia ja suurella innolla tietenkin. Vanha sanonta "mikäs pahan tappais" tarkoittaa tässä tapauksessa sisällämme asuvaa halua toimia ja tehdä töitä niin sanotusti ihan ite.

Suomea ei saada nousuun voivottelemalla ja sohvaperunana makaamalla. Tarvitaan yrittäjyyttäyrityksiä sekä yrittäjämäisiä tekijöitä, eli meitä.

Siis osoitetaan halumme tehdä töitä ja aloitetaan se pistämällä itsemme "taistelukuntoon" aloittamalla tarjoamalla palvelujamme ja toteuttamalla ne ammattitaitoisesti. Opiskellaan ihan tosissaan ne keinot joiden avulla osuuskunnan jäsen voi osuuskunnassa tarjota palveluja niin että palkansaajan asema kuitenkin säilyy.

Opetellaan markkinointi.

Markkinoinnista puhuessa jokaiselle tulee jonkinlainen kuva mitä sen pitäisi olla. Yksi puhuu kauniista ja visuaalisista kotisivuista, toinen näkyvästä lehtimainoksesta, kolmas puskaradiosta ja moni muu monesta muusta yksittäisestä asiasta. Sanotaan nyt nätisti että sinnepäin mutta hölynpölyä. Markkinointi on kaikkea noita yhdessä ja vielä enemmän. Markkinointi on aktiivisuutta ja toimintaa johon liittyy tekoja. Mainos seisoo paikoillaan ja näkyy niille joille se on ensin markkinoitu. Mainoksen rooliin kuuluu visuaalisuudet sun muut hienoudet. Markkinoinnin hienoudet ovat kaiken lisänä.

Markkinointia on kaikki se mikä alkaa ja loppuu mainokseen, kuten omat esitesivumme. Selailin esitesivujamme samoin kun selasin vertauksena jäsentemme ihka omia nettisivuja. Puutteellisia niistä näytti olevan suurin osa. Sori nyt vaan. META kuvauksia on todella harvalla, vaikka niistä olen puhunut varmaan eniten mistä nyt nettimaailmassa olen puhunut. Linkit ja viittaukset asiayhteyksiin ja verkostoihin? Missä ne ovat? Puuttuu suurimmalta osalta. Se vähin olisi linkki Innetin omille sivuille ja ehkä vertaisvoimalle ja muille tekijöille Innetissä.

SOME

Kuulumme karkeasti lajiteltuna selkeästi kahteen eri kategoriaan. Niihin jotka mesoavat ylenpalttisesti SOMEssa ja niihin jotka eivät sormellakaan koske naamakirjaan yms. Yrittäjänä vaihtoehtoja ei edes olisi, yksityisenä voi jättää SOMEn oman arvonsa mukaisesti ns omaan arvoonsa. Yrittäjä kuka ei hyödynnä ilmaista sissimarkkinointia ei ole asiakkuuksien tarpeessa tai on muuten vaan pihalla asioista. SOMEsta ei siis tarvitse tykätä, vaikka tykkääminen onkin avaisana FaceBookissa. FB päivitykset ja jakaminen? Eikö jossain eli nimenomaan siinä olisi saumaa tuoda esille asioita ja samalla "auttaa muita" asian esittäjiä jakamalla heidän asioitaan. Pj:n ominaisuudessa voin sanoa että "persiilleen on mennyt" ja tuntuvasti. Somessa hillutaan ja kerrotaan milloin on käyty lenkillä ja vessassa, mutta kun aikajanalle tuuppaa asiaa, kukaan ei noteeraa mitenkään. Muutosta kaipaisi ja aktiivisuutta ja etenkin yhteishenkeä meidän Innettiläisten kesken.

Entäs juuri se yhteisöllisyys?

"Verkostossa on voimaa" ja yhteistyön synergiaa hoetaan joka hiton tuutista. Asia on vielä niin että se on todetusti totta. Verkoston ja tiimien sekä yhdessä tekemisen kautta voi saada aikaiseksi huomattavia synergiaetuja ja siis rahaa, palkkaa, hynää, tuohta, toimeentuloa ... ketäpä se nyt kiinnostaisi kun se ei tule itsestään. Siis sille se tuntuu, toivottavasti olen väärässä.

Meillä on nyt sauma.

Milloinkaan ei olisi paras aloittaa toimiminen kuin nyt. Yhteiskunnassa on tosi vähän töitä ja yrityksiä jotka töitä tekevät. Mutta mihin ne tekemättömät työt olisivat joutuneet kuin odottamaan tekijäänsä. Silloin kun joskus hamassa tulevaisuudessa joku muu taho on saanut yhteiskunnan tasolla homman pyörimään, on jo myöhäistä itkeä kun kilpailu on niin kovaa ja tarjontaa on paljon.

On muistettava että meillä on käytössämme yhteinen yritys jonka avulla voimme yhdessä tehdä omistamallamme voimavaralla melkein mitä vain. Meriittiä siis löytyy jos lähdetään liikkeelle. Pari yhteistä palaveria ja yhteistä ideaa esille, siitä se lähtee. markkinointi kuntoon ja tarjouksia pöytään. Otetaan se tekemisen meininki ja voitetaan taistelu "selkiyttämistä" vastaan. Kumma on jos yhteiskunnalle ei tekevä ja aktiivinen työ kelpaa.

Milloinkaan ei olisi paras aika aloittaa toimiminen kuin nyt

Comments powered by CComment