Kymijoen Tukipuu ry konkurssiin

Itsekin hankepäällikkönä yhdistyksen hankkeessa työskennelleenä en voi kuin olla surullinen. 

Olin rakentamassa työelämän polkua kolmannen sektorin ja yrittäjyyden välille. 

"

Työttömiä Kouvolassa kuntouttava Kymijoen Tukipuu menee konkurssiin. Hankepäällikkö Jukka Kankaan mukaan konkurssiin johti moni asia. Yksi syy on se, että hallitus leikkasi tukea, joka auttoi alentuneesti työkykyisiä työllistymään.

Kymijoen Tukipuu on tarjonnut vaikeasti työllistyville kouvolalaisille palkkatuettua työtä ja työkokeilua esimerkiksi sen omissa kierrätysmyymälöissä ja polkupyörien korjaus- ja huoltotoiminnassa. Se on toiminut vuodesta 1993. " Yle.fi Kymmeniä vuosia työttömiä kuntouttanut yhdistys menee konkurssiin Kouvolassa – näin asiakkaille käy

n

Alla hieman historiaa

Alla oleva aineisto on kerätty muistoksi siitä mitä Tukipuu oli. Ehkä joku uskaltaisi vielä sellaisen aloittaa uudelleen. Kun ajat ovat hieman paremmat.


TukipuuFBsivut

n

tukipuu puskaradio

n

n

n

Tukipuu 2G - Green Power 2013-2015

Hanke lyhyesti:
Tukipuu 2G- hanke oli jatkohanke Tukipuu 2009–2012 –hyvinvointia työllistämällä –hankkeelle.

Tukipuu 2G-hankkeen tavoitteena oli työllistää vuosittain 80 vaikeasti työllistyvää, pitkäaikaistyötöntä ja osatyökykyistä kouvolalaista. Erityisesti huomioitiin nuoret ja maahanmuuttajat. Hankkeen avulla työllistyttiin mm. erilaisiin työpajoihin, kierrätysmyymälöihin, lounas-kahvioon ja avustaviin atk- ja toimistotehtäviin. Toiminnassa tärkeinä arvoina olivat kierrätys ja green care- toiminnat.

Kohderyhmänä oli:
Kaakkois-Suomen TE-toimiston ja Kouvolan seudun työvoiman palvelukeskuksen kautta tulevat heikossa työmarkkina-asemassa olevat työttömät.

Tavoitteet:
Tavoitteena oli työelämävalmiuksien parantaminen ja työkyvyn-, työtaitojen ja työkunnon kohottaminen työtoimintaan osallistumalla.

Sisältö:
Työtoiminnan lisäksi asiakkailla oli mahdollisuus palveluohjaukseen ja erilaisiin työhyvinvointia tukeviin ryhmiin. Tarjolla oli mm. kuntosalivuoro, ohjattua liikuntaa ja ystävätoimintaa palvelutaloissa. Green Care-toiminnot näkyivät kasvavina viherympäristöinä, eläinavusteisena toimintana sekä sosiaalisena puutarhatoimintana.

n

Historia

 

Yhdistyksen yli 20-vuotiseen historiaan on mahtunut paljon tapahtumia. Ohessa muutamia tärkeimpiä virstanpylväitämme.

1993

Yhdistys perustetaan

Yhdistys perustataan nimellä Anjalankosken Työttömät ry silloisen Anjalankosken kaupungin alueelle.

2002

Kierrätysmyymälä Myllyn koti avataan

Myllykoskelle avataan yhdistyksen ensimmäinen kierrätysmyymälä, Myllyn koti. 

2004

Toinen kierrätysmyymälä avataan

Kierrätysmyymälätoiminta laajenee. Inkeroisiin avataan yhdistyksen toinen kierrätysmyymälä, Koti & kirppis.

Pyöräpajatoiminta alkaa

Myllykoskelle perustetaan pyöräpaja, jossa vähävaraiset voivat huollattaa pyöriänsä. Myllyn pyörä huoltaa myös pyöriä myytäväksi kierrätysmyymälä Myllyn kotiin Teholaan.

2006

Myllytys-hanke

Hanke toimi vuosina 2006-2008 ja oli Kymijoen Tukipuu ry:n ensimmäinen hanke. Yhdistys kehitti kierrättämistoimintaansa ja loi uusia tuetun työllistymisen paikkoja.

2008

Terveyaseaman kahviotoiminta

Keltakankaan terveysaseman kahvion ylläpito siirtyi vuonna 2008 yhdisyksellemme. Nykyisin kahvio tunnetaan nimellä Keltsun kahvio.

2009

Hyvinvointia työllistämällä-hanke

Toinen hankkeemme toimi vuosina 2009-2012 ja kantoi nimeä ”Hyvinvointia työllistämällä”. Tavoitteena oli asiakkaiksi ohjautuneiden työelämävalmiuksien parantaminen ja koulutukseen ohjaaminen. Hyvinvointia työllistämällä-hankkeen työllistymistavoite ylittyi kahtena toimintavuonna!

2013

Tukipuu 2G, Green Power-hanke

Aikaisimpien vuosien hyväksi havaittua toimintaa jatkettiin. Nyt mukaan haluttiin kuitenkin ottaa myös terveyden- ja liikunnanedistämisen toiminta (LiTe) sekä Green Care-kokeilu (hyvinvointia luonnosta-periaate). Hanke toimi vuosina 2013-2015.

2014

Yhdistyksen nimi muuttuu

Vuonna 2014 toteutettiin yhdistyksen nimenvaihdos. Paitsi Kouvolan seudun kuntaliitos vuonna 2009, myös käytännön asiat vaikuttivat nimenvaihdokseen. ”Tukipuu” koettiin hyväksi ja varsin kuvaavaksi nimeksi edellisen hankkeen jäljiltä ja vuodesta 2014 lähtien onkin yhdistys tunnettu nimellä Kymijoen Tukipuu ry.

2015

Lounaskellari avataan

Yhdistys saa hoitaakseen Keltakankaan terveysaseman ruokalan, joka tunnetaan nykyisin nimellä Lounaskellari. Aprillipäivänä avattu ruokala tarjoaa maittavan lounaan arkisin klo 11-13.

Yhdistyksen ensimmäinen kierrätysmyymälä muuttaa

Kierrätysmyymälä Myllyn koti muuttaa Myllykoskelta Teholaan. 1.12.2015 vietetään kierrätysmyymälä Myllyn kodin avajaisia Kouvolan Teholan tehokeskuksessa.

2016

Monimuotoiseen työelämään-hanke

Vuonna 2016 alkaneen hankkeemme tavoitteena oli osallistaa, voimauttaa ja valmentaa asiakkaita. Kohderyhmänä olivat syrjäytymisvaarassa olevat osatyökykyiset, maahanmuuttajat sekä TE-toimistossa pitkään työttömänä olleet työnhakijat. 

2019

Tukipuu IV

25-vuotiaan yhdistyksemme viides hanke, jonka vahvoina pääteemoina jatkavat yksilön voimaannuttaminen, osallistaminen ja valmentaminen. 

Yhdistyksen graafinen ilme yhtenäistetään

Vuoden 2018 lopussa aloitettiin yhdistyksen graafisen ilmeen uudistamisprosessi, jonka tarkoituksena on tuoda yhdistyksen palveluita esille selkeämmässä ja yhtenäisessä paketissa. Tavoitteena on myös tuoda esille yhdistyksen uudistumishalua ja -kykyä. Kymijoen Tukipuun uudistettu graafinen ilme otetaan käyttöön asteittain lokakuusta 2019 alkaen. Uudistuksen yhteydessä toteutettiin myös uudet nettisivut sekä sosiaalisen median aktivointi. Uudistusprojekti toteuttiin osana näyttötutkintoa.

Tukipuu kumppanit

Säännöt

 

1. pykälä

 

Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Kymijoen Tukipuu ry ja kotipaikka Kouvolan kaupunki. Yhdistys kuuluu jäsenenä Työttömien Valtakunnalliseen Yhteistoimintajärjestö – TVY ry:een.

2. pykälä

 

Tarkoitus ja toiminta

Yhdistyksen tarkoituksena on toimia työttömyyden vähentämiseksi ja poistamiseksi, työttömien toimeentulon parantamiseksi sekä henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kohottamiseksi. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää työttömien omaehtoista toimintaa etujensa ja oikeuksiensa puolesta, harjoittaa työttömien neuvontapalvelua, tiedotus- ja julkaisutoimintaa sekä järjestää työttömien tilaisuuksia harrastus-, virkistys-, opinto-, urheilu- ja raittiustoimintaa. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi omistaa tarpeellisia kiinteistöjä ja arvopapereita, ottaa vastaan testamentteja ja lahjoituksia, toimeenpanna arpajaisia ja rahankeräyksiä sekä harjoittaa asianomaisen luvan hankittuaan avustus- ja palvelutoimintaa, kahvila- ja ruokalatoimintaa, myyjäisiä, tavaroiden kierrätystä sekä muuta harrastustoimintaa.

3. pykälä

 

Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä 15 vuotta täyttänyt työttömänä oleva Suomen kansalainen tai Suomessa kotipaikan omaava työttömänä oleva ulkomaalainen. Työttömäksi näissä säännöissä katsotaan työttömät työnhakijat, lomautetut, työttömyyskorvausta saavat lyhennettyä työviikkoa tekevät, työllistämiskoulutuksessa olevat sekä työllisyysvaroin määräajaksi työllistetyt. Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi liittyä 15 vuotta täyttänyt henkilö tai rekisteröity yhdistys tai muu oikeus kelpoinen yhteisö. Yhdistyksen jäsenet hyväksyy hallitus. Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla eroamisestaan yhdistyksen kokouksessa. Varsinaisilta jäseniltä peritään liittymis- sekä vuotuisen jäsenmaksun ja kannatusjäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.

4. pykälä

 

Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu puheenjohtaja ja 2-7 muuta jäsentä. Hallituksen jäsenten toimikausi on vuosikokouksien välinen aika. Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa sihteerin, taloudenhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kolmasosa (1/3) hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa.

5. pykälä

 

Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittavat puheenjohtaja ja sihteeri, molemmat yksin.

6. pykälä

 

Tilit

Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen on annettava tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa lausuntonsa hallitukselle viimeistään viikkoa ennen vuosikokousta.

7. pykälä

 

Yhdistyksen kokouksen koollekutsuminen

Yhdistyksen kokoukset koolle kutsuu hallitus. Kokouskutsu on toimitettava viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta vuosikokouksen päättämällä tavalla joko lähettämällä kutsu kirjallisena kullekin jäsenelle tai julkaisemalla kutsu paikallislehdessä.

8. pykälä

 

Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä tammi-huhtikuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä kirjallisesti vaatii. Yhdistyksen kokouksessa jokaisella varsinaisella jäsenellä äänioikeus ja jokaisella äänioikeutetulla yksi (1) ääni. Kannatusjäsenillä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Kannatusjäsenenä olevan Jäsenyhteisön puolesta on puheoikeus yhdellä sen valtuuttamalla henkilöllä. Yhdistyksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisupäätökseksi tulee kokouksen puheenjohtajan kannattama mielipide.

9. pykälä

 

Vuosikokous

Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

  1. kokouksen avaus
  2. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
  3. hyväksytään kokouksen työjärjestys
  4. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
  5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
  6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
  7. vahvistetaan tulo ja menoarvio seuraavalle kaudelle
  8. päätetään liittymismaksun ja jäsen- sekä kannatusjäsenmaksun suuruus
  9. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
  10. valitaan kaksi tilintarkastajaa ja kaksi henkilökohtaista varatilintarkastajaa
  11. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
  12. keskustellaan muista. esille tulevista asioista

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.

10. pykälä

 

Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä äänestyksessä annetuista äänistä, Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksentarkoituksen edistämiseen purkautumisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.

Yhdistyksen arvot

 

Tasa-arvo

Jokaisella jäsenellämme ja yhdistykseemme työllistyvällä on tasapuoliset mahdollisuudet osallistua yhdistyksemme toimintaan. Yhdistys pyrkii edistämään työttömien tasa-arvoisuutta ja oikeuksia yhteiskunnassa.

Luottamus

Yhdistyksemme toteuttaa kaikessa toiminnassaan paitsi vastuullisuutta, myös luotettavuutta.

Aitous ja suvaitsevaisuus

Taustojemme erilaisuudesta huolimatta kohtelemme toisiamme oikeudenmukaisesti, tasa-arvoisesti, suvaitsevaisesti ja toisten mielipiteitä kunnioittaen.

Hanketoiminta

 

Tukipuu IV - 2019-2021

Tukipuu IV -hanke 2019-2020 on 25 vuotiaan Kymijoen Tukipuu ry:n viides hanke. Hankkeen tarkoituksena on osallistaa, voimauttaa ja valmentaa kohderyhmään kuuluvia asiakkaita. Hankkeen toiminta pohjautuu kolmeen pääteemaan, jotka ovat 1) Kestävä kehitys (ekologinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys), 2) Terveyden edistäminen (terveyttä edistävä liikunta ja terveydenlukutaidon edistäminen) ja 3) Green Care –luonnonlukutaidon edistäminen (työelämään kuntoutuminen luonnon tarjoamia mahdollisuuksia hyödyntämällä).

Hanketta toteutetaan Kymijoen Tukipuu ry:n toimipisteissä Kouvolan Teholassa, Myllykoskella, Keltakankaalla ja Inkeroisissa. Kohderyhmänä ovat Kouvolan alueen pitkäaikaistyöttömät (vähintään 12 tai 24 kk työttömänä olleet tai yli 300 päivää työmarkkinatukea saaneet työnhakijat), osatyökykyiset ja vaikeastityöllistyvät. Vaikeasti työllistyviin kuuluvat mm. ikänsä puolesta työelämässä syrjityt, nuoretilman koulutusta ja maahanmuuttajat.

Hankkeen tavoitteena vuonna 2019 on työllistää palkkatuella ja työkokeilulla yhteensä 100 pitkäaikaistyötöntä, joista 50 siirtyy jatkopoluille (työelämään, koulutukseen). Tavoitteena on työ- ja yksilövalmennuksen avulla parantaa asiakkaan työllistymisedellytyksiä ja työmarkkina- ja koulutusvalmiuksia. Perehdytämme työhön ja vastaamme yksilöllisestä tuesta ja valmennuksesta. Kartoitamme asiakkaan työllistymismahdollisuuksia ja motivoimme häntä työn ja koulutuksen hakuun. Asiakas kehittää osaamistaan työpajoissamme ja saa työmarkkinoilla tarvitsemaansa työkokemusta.

Työpajatoimintaamme ohjaa positiivinen ihmiskäsitys, jonka mukaan ihminen on vastuuntuntoinen ja haluaa tehdä työtä. Ihmisellä on halu onnistua ja saada onnistumisen kokemuksia. Motivaatiota lisää vastuun ja palautteen saaminen käytännön työssä. Työpajoilla vallitsee osallistava, tasa-arvoinen, suvaitseva ja kannustava ilmapiiri.

Tukipuu IV -hanketta 2019-2020 rahoittaa Kaakkois-Suomen TE-toimisto.

Kierrätysmyymälät

Yhdistyksellä on kaksi kierrätysmyymälää Kouvolassa: Koti & kirppis Inkeroisissa ja Myllyn koti Teholassa.
Meillä voit osana työvalmennusta  harjaannuttaa omaa osaamistasi mm. asiakaspalvelun, myymälänhoidon,
lahjoitusten vastaanoton sekä lajittelun osa-alueilla.

Kuluttaja-asiakkaana olet lämpimästi tervetullut tekemään edullisia ostoksia kierrätysmyymälöihimme!
Myymälöistämme ostamalla tuet toimintaamme sekä työttömien kouvolalaisten pääsyä työmarkkinoille.

      Tuotteille on mahdollista saada kuljetus- ja kantoapua. Kysy hinnastoa myymälästä.

       Otamme vastaan myös lahjoituksia!

  Päätie 25, 46900 Inkeroinen
  Avoinna: ma-pe 10.00 – 16.00
  +358 44 260 7676

  Tiilitie 2 E (Tehontie 31), 45200 Kouvola
  Avoinna: ma-pe 10-17
  +358 44 278 2857

Kymijoen Tukipuu ry     Tiilitie 2 E, 45200 Kouvola
  Toimisto +358 44 322 1678    ark 9-14
  Lahjoitukset, kuljetuksen tilaus +358 50 304 2255    ark 10-15

Uusi brändi-ilme

 

Yhdistyksen brändäys on valmistunut!

Osana lopputyötään, on yhdistyksemme tiedottaja suunnitellut Kymijoen Tukipuu ry:lle uudistetun graafisen ilmeen. Uudistetun ilmeen tavoitteena on ollut ennen kaikkea tuoda yhteen yhdistyksemme kaikki palvelut ja toimipisteet yhtenäisenä ja tunnistettavana kokonaisuutena. Esille on haluttu tuoda myös Kymijoen Tukipuun uudistumishalua ja -kykyä.

"Kasvun lehti"

Yhdistyksemme on tiiviisti mukana toimintoihimme ohjautuvien ihmisten arjessa, yhtenä osana yksilön kasvua. Kymijoen Tukipuun uudessa logossa tämä näkyy ”kasvun lehtenä”, jonka sisälle piirtyy sana ”RY”. Väreinä haluttiin säilyttää tutut vihreän ja sinisen sävyt. Tunnuksen tekstiosa on pehmeän harmaa.

Tukipuu logo kasvunlehti

Yhdistyksen kaikilla toimipisteillä on nyt omat ilmeensä jotka pohjautuvat Kymijoen Tukipuun ilmeeseen. Jokaisella toiminnolla on logo sekä omat graafiset elementtinsä. Toiminnoille on määritelty myös omat tunnusvärinsä.

Tukipuu esimerkki nettisivuille logoista1

Kaikkien toimintojen logot muodostavat elementteineen yhtenäisenä jatkuvan teeman. Uusi graafinen ilmeemme rakentaa myös selkeän yhteyden Kymijoen Tukipuun ja sen eri yksiköiden välille.

Uusi ilme otetaan käyttöön asteittain lokakuusta 2019 alkaen.

n

 

Comments powered by CComment