Nikkis pähkäilyä2.

5.12.2017, 224pv tupakoimatta

Nyt pisti mietityttämään ihan todella. ( Tämä on ihan vaan pähkäilyäni )

Itselläni on takana jo melko pitkä tupakoimattomuus jakso mutta aika kovastikin tekee mieli välillä tupakkaa. Olen niistä selvinnyt vetäisemällä muutamat höyryt kokonaan, eli täysin nikotiinitonta sähköröökiä. Pistää kovasti miettimään…

Lisäksi olen lukenut monenkin kokevan samanlaisia tuntemuksia ja ovat siitä selvinneet ottamalla purkkatupakan tai imeskelytabletin elikkäs siis nikotiinilla.

Otetaanpas hieman takaisin. Itselläni on siis takana jo yli 220 päivää tupakoimattumuutta ja varmaan yli 100 päivää kokonaan, eli täysin ilman nikotiinia. Esimerkin toinen henkilö on tai voisi olla 21 viikkoa ollut polttamatta sekä nikotiinittomana jo muutaman edellisen viikon.


Pähkäilyni:

Nikotiini ei ole tutkitusti myrkyllisin tupakan ainesosa. Tämä on faktaa. Eikä liity muutoin millään tavalla pähkäilyyni. Mutta siltikin.

Miten minulla toimii pelkkä visuaalinen ja tuntemuksellinen höyry viemään tupakin tuskan hetkeksi pois, miksi toinen tarvitsee nikotiinipillerin tai purkkatupakan (nikotiinipurkan) saman asian hoitamiseksi?

Miksi jollekin riittää hetki jotain muuta korvaavaa tekijää tai ajatusta? Miten se voisi korvata nikotiini nikkikset ?

Kyllä minä alan yhä enemmän uskoa ettei nikotiinilla olekaan niin suurta osaa näissä riippuvuus asioissa kuin on annettu ymmärtää. Luulenpa että kyse on paljon moninaisemmista asioista jotka meihin “tupakoitsijoihin” vaikuttavat.

Nikotiini onkin vain sellainen aine jolla voi helpoiten vaikuttaa helpottavasti tupakanhimon hetkeen. Mutta siihen samaan hetkeen voi vaikuttaa helpottavasti myös muulla tavoin.

Minulle riittää aivan mainiosti nikotiiniton “tupakointihetki” täysin nikotiinittomalla höyryllä. Ja miten se helpottaakin yleensä miltei huokauksen kera.

Nikkikset = Tupakkakrapula

Nikotiini nikkikset eli se hetki kun olet juuri ollut tupakoimatta vaikkapa parisen tuntia. Alkaa tekemään mieli tupakkaa koska nikotiinipitoisuus alkaa laskea, tai on laskenut alemmaksi normaalitasosta. Sama ilmiö kuin ns. viinakrapula.

Nikkikset ovat minulle tuttuja. Niistä pääsee eroon vetäisemällä parit kunnon sauhut tupakasta, piipusta tai ihan mistä vain muusta kuten purkkatupakan imeskelystä tms. Se tunne kun nikotiini alkaa vaikuttamaan... aah! muistan sen.

Mutta kun viimeisestä nikotiinitankkauksesta on kulunut yli (2) kaksi päivää. Onko silloinkin kyse samasta nikotiininikkiksestä? Tai paremminkin sanottuna parin viikon jälkeen?? Nikotiinihan poistuu elmistössä jo parissa päivässä, tai pisimmilläänkin parissa viikossa.

Jotenkin luulen ettei nikotiinitaso veressä enää laske niin pitkän ajan jälkeen. Eikö silloin puhuta jo siitä lopunelämän riippuvuudesta jonka juuri nikotiini on aiheuttanut?? Käsitän nyt tahallani ihan kärjistäen, mutta eikös juuri nyt nikotiinin uudelleen saaminen aiheuta uutta nikkistä?

Faktaksi nimittäin väitetään että se lopunelämän nikotiiniriippuvuus tai tarkemmin sanottuna nikotiiniriippuvuuden tunteenoloinen riippuvuus on aikalailla pysyvä ilmiö. Nikotiini nikkiset uusiutuvat todella nopeasti jo aikaisemmin aikaan saadulla nikotiiniriippuvuudella.

Mutta liittykö se nikotiinin himo kuitenkaan lopunelämän hetkelliseen tai hetkellisesti uusiutuvaan tupakanhimoon on jo kokonaan toinen juttu.

Huomoitavaa tietenkin on millä tavoin tai nopeasti nikotiini imeytyy elimistöön sitä nautittessa. Tavalliseen kaupalliseen tupakkaan on ilmeisesti sekoitettu erilaisia aineita joilla saadaan nikotiinin vaikutus tehostettua nopeaksi.

Lisäksi tupakassa en lukuisia muitakin eri aineita jotka aiheuttavat riippuvuutta, sekä voimistavat tuntemuksia. Vastaavasti purkkatupakan pureskelu tai sähkötupakan käyttö toimii paljon hitaammin.


Linkkejä: "Jos aivot altistuvat toistuvasti nikotiinille, ne alkavat tottua siihen. Tällöin nikotiinireseptoreiden määrä ja tiheys kasvavat ja ne herkistyvät nikotiinille. Aivojen rakenne muuttuu pysyvästi. Tämä selittää sen, miksi voit jäädä helposti uudelleen koukkuun jo yhden savukkeen polttamisen jälkeen, vaikka olisit ollut vuosia tupakoimatta." https://www.thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-riippuvuudet/tupakka/tupakoinnin-lopettaminen/mita-on-tupakkariippuvuus ......................................................................................................................................

"Nikotiini on vain yksi tupakan tuhansista ainesosista. Missään ei olle kyetty todistamaan, että tupakkariippuvuus johtuisi nikotiinista. Ei siis todellakaan ole olemassa sellaista tutkimusta. Kyse on pelkästä myytistä, jonka viljelyllä ollaan pyritty edistämään nikotiinikorvaustuotteiden myyntiä. Ollaan väkipakolla pyritty ylläpitämään illuusiota, että nikotiinia mutustelemalla, tai laastaroimalla sillä itsensä, pääsisi eroon tupakasta. No, ei pääse. Tupakkariippuvuus syntyy sosiaalisten ja psykologisten tekijöiden, sekä tupakan tuhansien erilaisten yhdisteiden yhteisvaikutuksesta. Riippuvuuden syyn typistäminen pelkkään nikotiiniin on lapsellista. Tätähän nämä rautalahdet kavereineen tekevät." http://www.terve.fi/tupakointi/75427-sahkotupakka-kannattaako-kokeilla-kun-yrittaa-lopettaa-tupakoinnin

........................................................................................................................................

"Vaihe 3: Varsinainen lopettaminen Tupakoinnin lopettamisen jälkeen elimistö alkaa päivä päivältä palautua tupakan myrkkyjen aiheuttamista vaurioista. Kun lopettamisesta on kulunut 20 minuuttia: verenpaine ja sydämen syke normalisoituvat 8 tuntia: häkäpitoisuus ja nikotiinin määrä laskevat puoleen, veren happipitoisuus palautuu normaaliksi 1 vuorokausi: häkä häviää elimistöstä, keuhkot alkavat puhdistua 2 vuorokautta: nikotiini on poistunut elimistöstä, haju- ja makuaisti ovat parantuneet huomattavasti 3 vuorokautta: keuhkoputkien supistustila lakkaa, hengittäminen helpottuu, energisyys lisääntyy" http://www.tyokalupakki.net/pages/index.php?id=107&pid=3

........................................................................................................................................

"Myytti 1: Nikotiinikorvaushoito on yhtä haitallista kuin tupakointi. Tupakka on tunnetusti syövän, sydänsairauksien ja monien muiden sairauksien aiheuttaja. Tupakansavun myrkyt, ei nikotiini, aiheuttavat suurimman osan haitallisista vaikutuksista. Nikotiinikorvaushoito on jo vuosien ajan auttanut tupakoitsijoita pääsemään eroon tupakasta.1,2 Nikotiinikorvaushoito on tutkitusti tehokas keino päästä eroon tupakasta." https://www.nicorette.fi/tupakoinnin-lopettaminen/nikotiinimyytit

.......................................................................................................................................

Tupakkayhtiöt halusivat nikotiinipurkat jo vuosikymmeniä sitten – uskoivat niiden tukevan tupakointia https://yle.fi/uutiset/3-9787514