Vani 6.2 dsl käy välillä huonosti.

Ei ole ensimmäinen kerta kun olen keskustelupalstoilla törmännyt kysymykseen "Miksi diesel vani ryntäilee, käy välillä huonosti ja joskus jopa sammuilee "

No mitä on tehtäväksi?

Ihan ensimmäisenä on selvitettävä ettei imuputkessa ole ilmavuotoa. Ilmavuoto voi olla sellainen ettei se vuoda ulospäin. Omassa -83 vanissani polttoaineputki vuoti ilmaa sisään muttei yhtään eikä lainkaan ulos jotta se näkyisi. 

Toisena on 6.2 koneen siirtopumppu ja etenkin tappi joka painaa siirtopumpun vartta. Usein tappi kuluu lyhyemmäksi ja jopa pärseentyy niin ettei se tule ulos vetämällä. Omassa -89 vanissani siirtopumppu on melko mitätön joten laitoin sähköpumpun avustamaan jo vuonna 2011. Siellä se on tikittänyt siitä lähtien.

Sitten on tarkistettava polttoainesuodattimen kunto, sekä siinä mahdollisesti olevat vuodot.  O-renkaiden kunto voi olla mennyt huonoksi, ja suodatin voi olla tukkeinen.

Mutta kaikesta huolimatta joskus satunnaisesti varsinkin keväiseen aikaan vielä pakkaskauden aikana voi tyhjäkäynti alkaa rönsyilemään.

Oma vani joskus römpsyttää, lisään tähän olennaisen seikan että jakopään ketju on uusittu, ei ole venynyt.

Kuivaa polttoainetta

Tämä karkea satunnainen huono käynti ja joskus jopa kaasun "hirttäminen" päälle johtuu usein polttoaineen talvilaadun huonosta voitelukyvystä. Vanin jakajapumppu on äärimmäisen herkkä voiteluhäiriölle joka johtuu "liian kuivasta polttoaineesta". Vanit rakennettiin aikana ( 6.2) jolloin polttoaine oli rasvaisempaa. Yksi usein juuttuvista osista on pumpun alla poikittain oleva ennakon säädin. Pieni vesipisara, siis todella pieni yhdessä rasvattoman polttoaineen kanssa tekee sen että säädin juuttuu väärään ennakko asentoon. 

Joskus jumitusta tapahtuu myös pumpun paineensäätö ventiilissä. Sen voi tuntea väliaikaisena voimattomuutena.

Yleinen vaiva on myös säätöakselin päissä olevat tefloniset O.renkaat jotka hankautuvat ja kuluvat väljiksi kuivalla polttoaineella nopeammin. Toki alkuperäiset ovat jotain kumiseosta mutta eräs diesel asentaja joka on paljon paneutunut nimenomaan vanin jakajapumppuihin sanoi että ne vaihtuivat jossain vaiheessa teflonisiksi mutta ovat siltikin kuluvia osia. Vian huomaa lievänä polttoainevuotona pumpun etupäässä. ( haisee kuumalla kesäkelillä ) Omassa -83 vanissa vaihdoin tefloniset O-renkaat ja vuoto loppui.

Resepti nikotteluun

Ensin sitä tai ensin tätä

Sanoin aiemmin että mitä pitää tehdä ensin. Paskat. Laita ensin 2T öljyä tankkiin 1 - 2 dl ja kuulostele asiaa. Vika voi olla missä aiemmin mainitsin eikä korjaannu 2T öljyllä, mutta voipa olla toisinkin. Itse en ainakaan haitaksi uskoisi pieni öljyn lisäys talvilaatu dieseliin. ja miksi ei kesälaatuunkin kokeeksi.

Omana kokemuksena olen huomannut itse kokemana että ruiskaus erittäin korkealaatuista synteettistä tuhkautumatonta 2T öljyä polttoainetankkiin lopettaa tyhjäkäynnin ysköttelemisen heti. Tähän tarkoitukseen on Redlinellä tai jollain muullakin valmistajalla ihan omat aineet jotka toimivat varmasti. Tämä sama ennakosäätömännän jumitteleminen vaikuttaa myös pakukaasupäästöihin täydellä kaasulla. Täydellä kaasulla kun pumppu alkaa rajoittamaan kierroksia ja alkaa heijaamaan sekä voimakkaasti röpeltämään tai pätkimään mikäli pumpun säätömekanismit jumittavat.

Olen tänä talvena kokeillut pienen lisäyksen tankillista kohti X1R moottoriöljyn lisäainetta. Kokeilin piruuttani eikä edes ollut mitään kunnolla tuntuvaa syytä kokeilla. Mutta tekipäs tuntuvan vaikutuksen pienillä kierroksilla sekä hiljaa ajettaessa olevaan moottorin käyntiin. Käynti tasaantui selkeästi. vaikutus oli täysin sama kuin esim Castrol racing 2T öljyllä. Myöhemmin lisäsin 2T öljyä n 1dl 40litran määrään tankissa varmistaakseni ruiskupumpun voitelun.

Kun katsoo nämä kaksi videota tulee ymmärtäneeksi miksi epäpuhtaudet tai kosteus yhdessä heikon voitelun kanssa aiheuttaa hyvin helposti käyntihäiriöitä.

n

n

n

 

Comments powered by CComment