8,5" tasauspyörästön eli perän momentit

Ring Gear Diameter 8.5"
10 7/16 x 20 Left Hand Threaded Bolts
Pinion Diameter 1.626", 28 spline 
Assembly Specifications: 
Pinion Bearing Preload = 14-19  in lbs 
Pinion Bearing PreloadUSED = 6-10  in lbs 
Ring Gear Bolt to Case = 65 ft lbs 
Side Bearing Caps = 60 ft lbs 
Ring Gear Backlash = .005-.009 
Cover Bolt Ft. Lbs. 20

Verkas tahti öljynvaihoissa

17.8.2022

Olen tullut ajelleeksi aikamoisen kauan samoilla peräöljyillä. Tasauspyörästön lukko on toiminut melko normaalisti, mutta kuumalla kelillä asuntovaunun kanssa on käännöslähdöissä lukko pitänyt liiankin kanssa. Sisempi takapyörä lyö suttaa asfaltillakin kaarteessa kuumana ja kovalla kuormalla. ( Huom autossani kyseessä ei ole ns käkikello lukko joka vaatii renkaiden välisen nopeuseron lukittuakseen ) Luulin aikoinani että kaikissa G20 DSL vaneissa joissa on lukollinen perä, olisi ns käkikello lukko, eli G80 rear end mechanical locking differential. Ei ole. Minun -vm 83 sekä vm -89 vanissa kummassakaan ei ole käkikello lukkoa, vaikka lukollinen perä onkin.

Perän oma tarkistus/lisäysproppu ei ole vuosiin suostunut omin konstein lähtemään pois. Kyllä sen sieltä saisi jos oikein yrittäisi, mutta käy se noinkin

Tein panjon peräpeltiin uuden M12 propun. Hitsasin M10 nelikulmaisen korilaatan peräpellin päälle ja sitten porasin 10,2mm reiän molelmpien läpi. Tein M12 kierretapilla kierteen.

Nyt vain pitää merkitä se oikea öljyn pinta jotenkin joka pitänee jollain mittatikulla sitten todeta.

Tiesitkö että öljy huononeen vanhetessaan vaikkei sitä käytetä ajossa?

Tällä videolla näytetään tieteen keinoin kuinka jalostetut moottori- ja vaihteistoöljyt vanhentuvat

Konstit on monet

 

Vanhat öljyt eivät olleet metalliset.

Öljyt tuntuivat sormituntumalla erityisen pehmoiselle ja liukkaalle. Metallia ei ollut perämurikan pohjallakaan oikein ollenkaan. Ihan olemattoman pientä harmaata, muttei oikei edes sormeenkaan tarttunut. tarkoittanee sitä että edelliset öljynvaihdot ovat tehty tarpeeksi ajoissa, sekä sen että nyt käytettynä poistettu öljy on ollut todella korkealaatuista.

 Huomioita öljynvaihdon jälkeen

Kuten olen aiemmin kirjoittanut hypoidipyörästön toiminnasta öjyjen suhteen, on se tullut huomattua taas jälleen kerran omana kokemuksena. (kirjoitus tällä sivustolla: "Säätelyä 90 luvun alkupuolelta" )

Hypoidi välityksessä tapahtuu liukupintojen kautta voiman välitys. Öljyn on siis kyettävä pitämään kalvo liukuvien hammaspyörän hampaiden pinnoissa ehyenä suurenkin paineen alaisena. Öljyn on kyettävä pitämään luisto hyvänä, estämään metallien kosketus toisiinsa.

Harvahkolla vetovälityksellä ( Vanin 3,08:1 ) kaikki öljylle asetetut vaatimukset tulevat erittäin tärkeiksi. Kun kyseessä on painava auto, harvahko vetovälitys vetopyörästössä, niin vetovoiman häviöitä syntyy helposti muuttaaen kulkemiseen tarkoitettua energiaa lämmöksi.

Ensi huomio

En ole mitannut, enkä edes tiedä miten mittaisinkaan. Mutta väittäisin että nyt suoritetun öljynvaihdon jälkeen ajetulla noin tätä  60km matkalla on auto kulkenut herkemmin kuin ennen öljynvaihtoa. Suuri vaikutus on uusien öljyjen, enkä väheksy laittamaani X1R lisäainettakaan. ( Kirjoitus tällä sivustolla: "X1R, Power UP ja RVS" )

Kuka tekisi vertailun

Olisikin aika mahtava juttu jos joku tekisi jollain ihmeen tavalla mittauksia perän hyötysuhteesta verrokkina vanhat käytetyt peräöljyt, uudet laadukkaat öljyt ja vielä erikseen X1R metallinhoitoaineella terästettyjen öljyjen kanssa. Luulen aika vahvasti että energia hyötysuhde kulkee samalla tavalla vanhojen öljyjen ollessa huonoin ja X1R lisäaineistetulla paras. Jo pelkästään uusien puhtaiden laatuluokaltaan sopivan öljyn vaihtaminen vanhojen tilalle tuo selvää hyötyä käytössä.

Pitäisi kai olla jokin laite joka pyörittäisi kardaania ts pinionpyörää tietyllä nopeudella ja tietyllä vääntömomentilla. Sitten vetoakselia voisi kuormittaa ensin niin että tasauspyöröstö ja välitys lämpenee käyttölämpötilaan. Ja eiköhän se mittaus olisi sitten vertailua ulos saadun väntömomentin vs sisään laitetun vääntömomentin välillä. Esin sähkömoottorilla josta mitataan sähkön ( virran ) kulutus vs käytetty vastakuorma.

Mittauksessa tosiaankin pitäisi vertailla ns alkutilannetta vanhoilla öljyillä sekä uusilla öljyillä ja lopuksi X -1R käsittelyn jälkeen. Oleellista olisi saada tarkkoja lukuarvoja lämpötiloineen sekä olosuhteineen jotta jäisi pelkät MuTu tuntumat pois.

Huomioita pidemmältä väliltä

Kysymykseeni: meneekö herkemmin? Vastaan että menee.

JK 19.8.2022 n 300 - 330km ajoa sisältäen moottoritietä suuren osan. Tuntemukset: Öljynvaihdolla on tuntuva vaikutus. Suosittelen!!!

JK2 13.9.2022

Ääni sekä aistinvaraisuus n 1000km kohdalla.

Mihinkäs ihminen muuhun luottaa kuin omiin aisteihinsa. Toisen ihmisen astimuksiin luottaminen onkin sitten oma juttunsa.

Tätä kirjoitettaessa on ajokilometrejä tullut jo yli tuhannen ( 1000km ) verran ja tulin yhen äkkiä huomanneeksi ettei perästä kuulu enää oikein yhtään mitään. Perä eli hypoidihammavälityksen ääni ei koskaan ole ollut iso, eikä häiritsevä, vaan kevyt ja hento ääni jonka kuulee sattumalta jos osaa oikeassa nopeudessa oikein tarkasti kuunnella. Mutta nyt sitäkään ei enää erota korvalla.

Väitän että X1R lisäaineella on oma osansa äänen häviämisessä, koska ääni ei hävinnyt kokonaan juuri öljynvaihdon jälkeen vaikkakin heikkeni entisestään välittömästi. Tottakai juuri öljyn vaihdon jälkeen kuuntelin korva tarkkana toivoen että uusi öljy ainakin siihen vaikuttaisi. Kyllä vaikuttikin positiivisesti. Vaan siltikin pienen pieni sattumanvarainen havainto äänestä jäi hetkeksi. Nyt sitä ei meinaa enää havaita lainkaan, enkä ole oikeastaan enää havainnutkaan. Ääni on siis häipynyt tässä noin 1000km matkalla vieläkin vähäisemmäksi.

Toinen havainto on että nyt pienellä kuormalla ajaessa jos vaan on mitenkään mahdollista, auto kulkee vieläkin herkemmin kuin ihan juuri heti öljynvaihdon jälkeen. Huolimatta siitä että öljynvaihto vaikutti välittömästi, vaikutus on vain kasvanut. 

Minun aistimukseni olivat siis positiiviset. Väitän että X1R lisäaineistuksella on oma osansa. Jonkun muun pitäisi tehdä omat kokeensa sekä aistihavaintonsa, tai tätä asiaa pitäisi mitata mittalaitteilla. Muuten tätä ei minun lisäkseni kukaan usko.

Väitän että hyvä voitelu hypoidipyörästössä ( peräöljy) vaikuttaa polttoainetalouteen merkittävästi. Hyvän paineensitokyvyn omaavan öljyn merkitys kasvaa kertauksenomaisesti heti jos jokin muu kuten rengaspaineet, asentokulmat yms heittävät pikkuisenkin.

Ääni sekä aistivaraisuus n. 3000km kohdalla

Edelleenkin tuntuma tutuisi olevan herkempi ja helpommin rullaava ajo kuin ennen öljyjen vaihtoa. Oma kokemukseni on että X1R toimii todella hyvin. Mutta olisipa jotain numerotietoa juuri tälläisesta asiasta.

n

Comments powered by CComment