Autot sekä tekniikka ·  · 
Last updated 23.1.2020 - 8.36 Visible also to unregistered users
 

Vaniin pakkaskäynnistykseen lisäapuja

1.7.2019

 

Chevy Van 1989 6.2L

Alkuperäisen -89 hehkutusjärjestelmän toiminnassa hehkutusvirta hehkutulpilta lopetetaan aina kun avaimesta käynnistetään starttimoottori. Kovalla pakkasella alussa (virrat päällä) annettu alkuhehkutus ei aina riitä käynnistymisen aikana, vaan usein joutuu antamaan hehkutuksen sekä starttauksen uudelleen.

Tällä hehkujen sammutuksella starttauksen yhteydessä haetaan ilmeisesti sitä että starttauksen aikana jäisi mahdollisimman paljon virtaa starttimoottorin käyttöön, koska hehkutulpat eivä saa samanaikaisesti virtaa.

Mutta usein kovilla pakkasilla hehkut kerkeävät jäähtyä starttauksen aikana ennen moottorin käynnistymistä ja siten hehkutuksen sekä starttauksen voi joutua uusimaan. Tämä ns. uusinta starttaus on kuitenkin kylmissä olosuhteissa liian kova pala akkujen kapasiteetille ja toinen starttaus saattaa jäädä jo melko vaisuksi eikä moottori käynnisty enää sen vuoksi.

(Minulla oli aiemmin vm -83 diesel vani jossa hehkutus jatkui mikäli aikaa oli jäljellä riippumatta starttasiko vai ei. Se yleensä lähti käyntiin pakkasella kuin pakkasella, mikäli akuissa riitti virtaa yleensäkään.)

Olin edellisenä talvena kokeiluluontoisesti laittanut suoran johtimen hehkureleen hehkutulppien päähän siten että konepellin avaamalla voin kytkeä hehkuille virran suoraan akunnavasta ( B+). Tämä tuntui olevan todella pätevä mutta epäkäytännöllinen konsti.

Sen vuoksi tein nyt lisäkytkennän joka mahdollistaa hehkutuksen myös starttauksen aikana ilman että minun on kytkettävä akkuun mitään lisäjohtimia.

Toiminta: Laitoin alkuperäisen hehkureleen rinnalle ( vrt rinnankytkentä ) KH180 200A nelinapaisen releen. Päänavat 30 ja 87 hehkureleen B+ (626) ja Hehkuille (629) meneviin napoihin. Releen solenoidikäämin 86 kytkin kiinteästi napaan 30. Näin ollen rele kytkeytyy kiinni napaa 85 maadoittamalla.

T73 rele saa ohjauksensa napaan 86 hehkureleen johdosta 634 (purple) joka saa jännitteensä starttimoottorin solenoidilta. T73 releen napa 30 sekä 85 ovat maadoitetut auton runkoon. Näin ollen T73 releen kytkentä ohjaa maadoituksen KH180 releen napaan 85. T73 on konehuoneen rintapellissä jossa se voidaan kytkeä toimintaan kovilla pakkasilla.

vanin hehkurele1.png

vanin hehkurele1

vanin hehkurele lisä SRD-12VDC-SL-C T73 10A 5pin.png

vanin hehkurele lisä SRD 12VDC SL C T73 10A 5pin

vanin hehkurele lisä KH180.png

vanin hehkurele lisä KH180 

Jk.

Johtoon 634 eli startin solenoidilta tuleva jännite johto, olisi kannattanut laittaa pieni diodi siihen joka menee T73 releen herätykseen. Diodin päästösuunta siis T73 releelle päin.

Syy. Nyt virtaa pystyy antamaan vahingossa startille. Ja jos T73 navat (tai johdot) 85 ja 86 yhdistää niin hekut kytkeytyvät päälle.

Muuten kytkentä toimii tosi hyvin, eikä sotke toiminnallaan alkuperäistä lämpöön perustuvaa hehkujärjestelmää.

Näin kesäisenä aikana johto on irroitettuna. Mutta kovilla pakkaisilla kytkennän voi liittimestä laittaa kiinteästi päälle.

Kaivoin T73 releen kytkennän rintapellin alta näkyviin.

Kuvassa näkyvä punainen johto menee releen herätteelle ja on hehkureleeltä (purple) johto. Valkoinen näkyvä johto on T73 releeltä menevä maadoitusjohto joka maadoittaa startatessa KH180 releen solenoidin. Tämä johto on nyt irrallaan. Takana poikittain vaakatasossa on musta T73 releen maadoitusjohto.

vanin hehkurele lisä T73 releen johdot.png

vanin hehkurele lisä T73 releen johdot

 

 

Comments powered by CComment