Ruosteinen pultti tai ruuvi auki ( DT projekti)
(Alemapana muita juttuja DT projektista. DT projekti venyy ja paukkuu)
Purkaillessa pojan Yamahan DT 50X kateruuveja törmäsi tähän ikiaikaiseen ongelmaan taas jälleen kerran. Katteen ruuvit jotka ovat mutteri- pohjaosaltaan upotettu polttoainetankin muoviin olivat kovin juuttuneet ruostumisesta kiinni. Yritin ensin ihan selkeää väkivaltaa eli käänsin väkisin kuitenkin varoen ettei ruuvi katkea. Yksi ruuvi olikin jo katkennut edelliseltä omistajalta.
No. eipä auennut vaikka suihkutin WD 40 avuksi. Sitten muistin vanhan kikan jota käytin jo ensimmäistä kertaa 90 luvulla omassa korjaamo toiminnassani ruostuneiden pakosarjan pulttien irroitukseen. Polttoaineen lyijynkorvike on uskomattoman hyvin leviävää sekä nousee kierrettä pitkin hyvin. Se on samalla jo itsessään tosi hyvin irroittavaa sekä voitelevaa mutta sitä voi voitelua lisätäkseen “terästää” tipalla vaihteistoöljyä.
Ruostuneen pultin tai mutterin irroituksessa lämmittäminen on ylivoimainen keino. Mutta aina se ei ole mahdollista.
Videolla kolme kovaa ja oma sekoitus
GL-5 tai GL-4 vaihteistööljy on omaan kokemukseeni nojaten erinomainen ruosteen irroittaja juuttuneiden pulttien ja muttereiden kierteistä mutta vaatii todella pitkän imeyttämisajan. Vaihteistöoljy toimii myös saranatappien voitelussa jossa öljyn täytyy “kiivetä”.
WD-40 on sellainen yleisöljy ( ei se ole todellakaan voiteluöljy ) jolla voi tehdä melkein mitä vain. Katsoppa youtubesta 40 eri käyttövinkkiä niin uskot. WD-40 toimii ruosteenirroittajanakin aika hyvin, vaikkei parhaimmille pärjääkään.
Ja lopuksi kolmen kovan sarjassa on lyijynkorvike josta moni ei tiedä että sillä on myös tällaisia ominaisuuksia.
Kun lyijynkorvikkeen sekaan lisää tipan parikin GL-5 vaihteistoöljyä on sellainen ihmeliemi joka pärjää jo monelle kaupan tuotteelle tosta vaan. ( ja huomioitava lisäseikka on ettei sen lyijynkorvikkeen liukastava vaikutus häviä kokokaan vaikka ruuvia lämmittäisi liekilläkin )
Nämä molemmat eli GL-5 ja lyijynkorvike yhdessä ovat uskomattoman hyvin ruosteeseen uppoava yhdistelmä. Ja todettakoon että loput Yamahan ruuvit aukesivat tällä kertaa kuin itsestään oltuaan päivän liuotuksessa tällä aineella.
Videolla näkyy aineen leviämisnopeus sekä kyky jäädä pinnalle.
Yamaha DT 50X vm 2009
Pojalle hommattiin vanha käytetty mopo jossa on muutamia viksauksia ennen käyttöönottoa
- pesu, pesu, pesu jne pesu
- katteiden korjausta ( kts video )
- katteen kiinnitysruuvin korjaus tankissa
- takakehikon maalaus
- Kytkinvivun vaihto
- vaijereiden rasvaus
- ryyppyvaijerin korjaus
- nopeusmittarin anturin korjaus
- takavalojen korjaus ( lasi rikki )
- etuvilkkujen korjaus ( lasit rikki )
- ketjujen vaihto ( 420 , 140 lenkkinen )
- etuiskareiden stefojen vaihto
- penkinpäällysen vaihto
- pakoputken sisällön korjaus ( katti irti )
- takaäänenvaimentimen kiinnitys korjaus
- jne..
Video Ketjujen lyhentäminen
Alla Kuvassa penkinpäällisen vaihtuminen. Päällinen oli niittaamalla kiinnitetty ja helppo vaihtaa.
Tein samalla penkin kiinnitykselle uuden ruuvin kun vanhaa ei ollut.
Aluksi oli 8mm kuusioruuvi 13mm kannalla
ja mirkeliä sekä porakonetta apuna käyttäen hieman muotoa ruuville. Sitten rautasahalla hiukan uraa keskelle. Tinaamalla lisäsin vielä prikan kannan alle. Lopuksi maalia sekä lakkaa.
Uusi “nahka” asennettuna ja uusi ruuvi paikoillaan.
Vanha “nahka” oli kupeista revennyt.
Milloin mopon mäntä pitää vaihtaa?
Olen kuullut väittämän että se männän vaihto on pelkkää rahastusta. Ajatus olisi siis ettei mäntä heikkene vanhetessaan.
No, joo. Nykyiset pienet 2-T moottorit ottavat kierroksia niin paljon sekä joutuvat suurien lämpövaihteluiden alaiseksi, että männät joutuvat melkoisten rasitusten kohteeksi.
Se aika kun omassa vm 1974 Tunturissa Puch moottori pärisi 10mm Bing kaasuttimen voimalla, on jo takana. Silloin voi sanoa että mäntä kului aikaa myöten vain männänrengas uristaan.
Mutta nyt.
DT projektissa männän vaihto ei alunperin kuulunut tämän syksyn suunnitelmiin. Mutta talven aikana se oli tarkoitus vaihtaa ja siinä samalla tutkiskella moottoria sisuskaluiltaan samalla.
Mutta mieltä painoi ajatus ettei kaikki välttämättä ole niin hyvin kuin tuntuu. DT projektia rassaillessa alkoi tulla väkisinkin mieleen ettei mopolle ole taidettu tehdä mitään huoltoa ajallaan tai joitain asioita edes ajan jälkeenkään.
Kasasin (kasasimme ) mopon katteineen päivineen ja sitten purkasimmekin sen uudelleen. Mielessä kalvava ajatus tulevasta moottorituhosta. Mitä jos se mäntä onkin silti jo niin huono.. ?!!
Ja kuinka ollakaan. Sylinteri oli kulunut, vaikkakin vielä ajokuntoinen. Mutta mäntä oli ihan “valmis”. Mäntä oli täynnä pieniä halkiviiruja. Kolautin ruuvarilla männän helmaa ja siitä putosi palasina koko helma pois.
Onneksi ei ajon aikana.
Ostin alan liikkeestä sylinteri- ja mäntäsarjan edulliseen hintaan. On näköjään jotain hyötyä siitä että moottori on yleinen. Hinta oli lähes halpa. Mutta perskules, siitä sarjasta puuttui männäntapin neulalaakeri.
Kouvolan Motonetissa oli kahta vaihtoehtoa jotka kumpikin olisivat olleet käypäsiä. Eli 98-27945 mitat 12x15x15 eli 12mm tapille, 15mm kiertokangen reikään, 15mm pitkä neulaosa. Sekä toisena vaihtoehtona 98-08399 mitat 12x15x14,8 eli 0,2mm lyhyemmät neulat. Tällainen lyhyempi DT:ssä oli aimennin ollut.
Sellaisetpa sinne sitten
Ja Hylomar tiivistemassaa …
Reply · TykkääJarppa Koskinen ·