Päällepois rele
Rassoojan videoista innostuneena
https://www.youtube.com/channel/UCFj0zvib1LFAcpu3B5bh9Hg
Rassoojan tekemät videot ovat yksinkertaisesti kerrottuja, sekä selkeästi esitettyjä. Moni tekninen asia saa aivan uuden selkeämmän ulottuvuuden kun kuuntelee sekä katselee Rassoojan videoita.
Katsoin jokunen päivä sitten Rassoojan videon jossa hän rakensi kytkennän autoreleelle. Kytkennässä oli kaksi kytkintä sekä nerokkaan yksinkertainen pitopiiri kytkennälle. Ajatus lähti lentämään että voisiko homman toteuttaa sellaisella yhdellä yhden johdon painonapilla.
!!En todellakaan tiedä onko paperille raapustamani juttu toteuttamiskelpoinen.!!
HUOM!
JK. ( 6.2.2020 )Kävin rakentamassa tuon “laajennetun” rakennelman ja satuin löytämään 35V 2000µF konkan sekä 150Ω vastuksen, pari mikrokytkintä , kolme diodia sekä ne pari pientä ( SRD-12VDC-SL-C T73 10A 5Pin) relettä. Toimi todella hyvin. Muutoksia tekisin joko suurentamalla kodensaattoria tai suurentamalla vastusarvoa jotta saisin viiveen hieman pidemmäksi.
Eli raakaversio on kokeiltu ja se toimi!
Päälle ja pois relekytkentä
Pähkäilin eilen paperille suunnitelman relekytkennästä joka toimii päälle sekä pois yhdellä yksilankaisella painokytkimellä.
Idea on että kun painokytkintä painaa lyhyesti kytkee releet virran eteenpäin, ja painokytkintä pitkään painaessa releet avaa kytkennän pois.
Tämä kytkentä jättää mahdollisuuden kytkeä samanlaisen avaavan kytkimen 2 releen ( 87a tai 30 ) johtimeen, jolloin kytkennän saa laukaistua samalla tavalla kuin Rassoojan esittämässä alkuperäisideassa.
En ole vielä kokeillut kaaviota käytännössä.
kuva2, 3, ja 4 ovat hieman laajennetusta ajatuksesta.
Lisäsin suunnitelmaani merkkivalot eri toiminnoille sekä katkaisimen P2 joka on virtapiiri kiinni kunnes painaa sen auki ja pikasammuttaa koko virtapiirin.
kuva 2
Tilanne jolloin B+ virta on kytketty, mutta painiketta P1 ei ole painettu. (Painikekatkaisin P1 on sellainen että se palautuu auki asentoon vapauttaessa.)
kuva3
Painiketta P1 on painettu lyhyesti jolloin rele1 kytkeytyy päälle. Rele2 ei kerkeä kytkeytyä koska sille ohjautuvaa virtaa rajoitetaan vastuksella R1, sekä kondensaattorilla Kond1
kuva 4
Pitkään P1 katkaisijaa painettaessa vastuksen läpi kulkeva virta kerkeää ladata kondensaattorin kond1 sekä rele2 vaihtaa yhteyden 30 - 87a sta 30 - 87 nastaan, sekä syttyy valo L1 jolloin kytkimen P1 voi vapauttaa ja samalla sulkea käyttökohteelle menevän sähkön.
Tässä alkuperäinen idea videoituna
https://vimeo.com/389173147">yhdellä langalla päällepois from Leif Kuismanen on Vimeo.
laajennetusta pähkäilystä videota:
https://vimeo.com/389667788">yhdellä langalla päällepois2 from Leif Kuismanen on Vimeo.
n
Comments powered by CComment