Vinkit 1
Nyt ovat vanhat konstit tarpeen. Nappaa Kotilieden neuvot vuodelta 1948, joiden avulla onnistut vähentämään ruokahävikkiä ja säästämään rahaa:
70 vuotta vanhat niksit toimivat yhä – 10 tapaa säästää ruokaa ja rahaa (kotiliesi.fi)
On raaka-aineen (ja rahan) tuhlausta…
- kun ei munankuorta pyyhkäistä puhtaalla sormella aivan kuivaksi, niin että munanvalkuainen tulisi aivan tarkoin käytetyksi. Kymmenen tällaista pyyhkimätöntä munankuorta merkitsee yhden munanvalkuaisen häviötä, tuhannesta tulisi jo sata ja niitä ette sentään heittäisi menemään.
- kun ei tähteeksi jäävään munankeltuaiseen heti lisätä vesitilkkaa, koska se muuten kuivuu.
- kun ei jauhoja leipomapöydältä heti huolellisesti koota, seulota ja käytetä uudelleen.
- kun ei huolellisesti kaavita taikinaa ja munanvaahtoa vadeista ja kattiloista. Usein pursottimeen tai vispilään jää jäljelle huomattavan paljon ainetta, joka voitaisiin käyttää johonkin ruokaan.
- kun taikinaa, jossa on leivinjauhetta, ei heti paisteta, koska leivinjauhe verraten pian kadottaa nostatuskykynsä ja leivonnainen jää liian pieneksi.
- kun taikinaa leivottaessa ripotellaan jauhoja enemmän kuin on tarpeellista. Säästäväisyydellä voidaan vuosittain säästää kilomäärin jauhoja.
- kun käytetään liian paljon mausteita. Siten usein maku turmellaan parantamisen asemesta.
- kun kermantähdettä, vaikka se olisi hapantakin, ei huuhdota kuumalla vedellä kannusta kastikkeeseen.
- kun kun pieniä ruokaeriä sekoitetaan suurissa vadeissa, jolloin aina jää liikaa reunoihin. Mitä suurempi astia, sitä suurempi tuhlaus.
- kun käytetään kokonainen muna ruokiin tai leipiin, vaikka munanvalkuainen voitaisiin säästääkin.
Niksit on julkaistu Kotiliedessä 4/1948.