High Volyme öljypumppu ja nokka-akseli slant six moottorissa.

Nokka-akselin ja öljypumpun rattaan elämä slantisssa

Tämä artikkeli liittyy kahteen artikkeliin joissa puhutaan slant six moottorin sekä alustan voitelusta sekä nokka-akselista ( Kampisuhde ja moottoriöljy ) lisäksi öljyjen lisäaineistuksesta X1R

Omakohtainen kokemus. 

Omassa "viri" Dartissani käytin Melling HV  suurteho ölyjypumppua kuitenkin alkuperäisen pumpun hieman löysemmällä painejousella. Kampiakselin, kk laakereiden välys oli asetettu koneistuksessa ohjearvojen maksimiarvoon.  ELI SIIS suurempi tuotto vakio paineella. Ajatuksena oli turvata riittävä öljynkierto myös suurilla kierrosnopeuksilla.

Tämä vaati ehdottomasti sen että öljyn piti olla notkeaa, mutta silti kuumana paksua eli moniasteöljyä.

Valitsin osittain sattumalta Mobil Rally Formula 5W - 50 öljyn joka osoittautui vuosien aikana erinomaiseksi öljyksi. 

Mutta moottoriin ei jostain syystä alunperin aina laitettu täyssynteettistä Rally formulaa, Kaksi kertaa moottorissa oli 10W -40 mineraali öljyt. Ja nämä kumpainenkin kaksi kertaa nokka-akselin kierreratas sekä öljypumpun ratas kuluivat jopa viikossa tai maksimissaan kahdessa viikossa pois johtuen suurtehopumpusta ja sen käyttämästä suuresta voimasta nokka-akselilta.

Ensimmäinen vahinko kerta kävi itselle, toinen kerta kävi kun auton osti välissä ennen minulle siirtymistä toinen henkilö. Tälle toiselle henkilölle oli kyllä eritoten mainittu ettei saa vaihtaa öljyn tyyppiä synteettisestä 5W- 50 öljystä, koska siitä on huonoja kokemuksia. Mutta ns uusi omistaja vaihtoi siitä huolimatta jääräpäisyyttään 10W -40 mineraaliöljyt moottoriin. Auto oli noin viikon ennen omaa ostamistani hänellä ja ostettuani kerkesin ajaa hiukka alle 100km kun öljyvalo syttyi syystä ettei öljypumppu enää pyörinyt rattaiden kuluttua loppuun. 

Vian selvittyä ja tiedusteltuani edelliseltä "väli omistajalta" asiasta selvisi tämä uusi mineraaliöljy kokeilu. Seuraukset olivat samat kuin edellisellä kerralla vaikka kyseessä olikin eri merkkinen 10W - 40 mineraaliöljy.

On huomioitava että tässä välissä eli siis ekan vahingon ja toisen vahingon jälkeen moottori oli vuosia käytössä samalla nokka-akselilla ilman että rattaat kuluivat. Kyse oli siis puhtaasti viskositeetti, sekä öljyn voiteluominaisuudet joilla oli tässä kohtaa suuri merkitys. En itse enää koskaan aio koskaan enää laittaa vastaavassa käytössä tai vastaavassa tarpeessa jäykkää mineraaliöljyä slant six koneeseen.

Ps. On muuten sekin käynyt mielessä että pitääkö olla HV öljypumppu? Riittäisikö tavallinen? Todennäköisesti tavallisen koneen vakiopumppu 5/8"  riittäisi kunhan ei käytä sitä valuakselikoneen ohuinta pumppua.

On hyvin todennäköistä että 80 luvun nuoren virittäjän ajatusmalli oli ilman asiallisia perustelujakin että "pitää olla suurtehopumppu" kuten muutkin käyttää, oli lopunperin turha ajatus. Nyt vuosikymmenten päästä luettuani lukuisia artikkeleita aiheesta olen saanut tietooni että vanhemman mallin eli takoakselisen slant six koneen öljypumppu on jo alunperin hieman ylimitoitettu varmuuden vuoksi. Valuakselisen ( 225E ) moottorin kapea öljympumppu ei taas vastaavasti  riitä minkäänlaisille virityksille, hädin tuskin vakionakaan.

n

Öljypumpun rattaasta:

"Truth is that the stock pump’s impeller was already designed oversize so it could deliver oil under extreme conditions, such as high heat and thin oil. A stock-volume pump may be all many racers need, unless bearing clearances are set real loose or other oil system demands are placed on the engine, like turbo oiling, a remote oil cooler or special filters.

Heavy viscosity oil like 50W also puts a real strain on the system, especially when it's cold. Again, thicker oil seems like more insurance but the increased gear load it generates is bad news. The same can be said for high oil pressure. How much pressure is really needed is subject to opinion and the classic 10 psi per 1000 RPM rule is not cast in concrete. The pump's relief valve can be adjusted to set the pressure where you want it. Some racers use synthetic oils and their stable viscosity and friction fighting properties may help reduce gear loads, making it worth the extra cost. Anything you can do to reduce the load on the pump gear is worth looking into"

Eli suomennettuna: (Google kääntäjä ) 

Totuus on, että varastopumpun juoksupyörä oli jo suunniteltu ylisuureksi, jotta se voisi toimittaa öljyä äärimmäisissä olosuhteissa, kuten korkea lämpö ja ohut öljy. Varastotilavuuspumppu voi olla kaikki monta kilpailijat tarvitsevat, ellei laakerivälyksiä ole asetettu todella löysäksi tai muuta Öljyjärjestelmän vaatimukset asetetaan moottorille, kuten turboöljytys, a kaukosäädin tai erikoissuodattimet.

Raskas viskositeettiöljy, kuten 50W, aiheuttaa myös todellista rasitusta järjestelmälle, Varsinkin kun se on kylmä. Jälleen paksumpi öljy tuntuu enemmän vakuutus, mutta sen aiheuttama lisääntynyt vaihdekuorma on huono uutinen. Sitä Sama voidaan sanoa korkeasta öljynpaineesta. Kuinka paljon painetta todella on tarvitaan mielipiteen ja klassisen 10 psi / 1000 RPM -säännön mukaan ei ole valettu betoniin. Pumpun varoventtiili voidaan säätää Aseta paine haluamaasi paikkaan. Jotkut kilpailijat käyttävät synteettisiä öljyjä ja niiden vakaa viskositeetti ja kitkaa estävät ominaisuudet voivat auttaa Vähennä vaihteiden kuormitusta, mikä tekee siitä lisäkustannusten arvoisen. Kaikki mitä voit Vähennä pumpun vaihteen kuormitusta kannattaa etsiä sisään.

Title (slantsix.org)

Moottoriöljyistä

Paljon painavaa asiaa voitelusta sekä moottoriöljyistä

 Katso muuta asiaa moottoriöljyistä

Metallien kosketuksen liukastavasta aineesta melko "kova" tarina.
Osoitus siitä miten kahden mettallinen välinen kitka, sekä kuluminen voidaan lähes poistaa oikeilla menetelmillä.

Onko X1R pelastaja vai tuhoaja

Comments powered by CComment