Mitä öljyä käyttäisi?

Ja minähän en vastuuta kanna kirjoituksistani. Itse uskon teksteihini, mutta sinun ei ole pakko uskoa. Googlen hakupalvelu on ollut suuressa avussa tätä kirjoittaessani, sillä tietämykseni jota jonkin verran on, on kovin menneeltä ajalta. 

Olen myös aktiivisesti seuraillut monia eri Youtube kanavia öljytestien sekä arvioiden kohdalla. 

Mitä Chrysler yhtymä suositteli v. 1962

valiantmitaoljyakaytanBest oil tekoälykuva

Slanttiin suositeltiin, jo vuodesta 1960

Alkuperäistä infoa vuodelta 1962 mukaellen tavallinen API SB - SE laatuluokan moniaste 10W-40 näyttäisi sopivan kesäisin ja talvisin 5W-30 tai kesällä ja talvella 5W-40slantsix170vm65

Nykyaikana

ja jos nykyaikana vaikkapa jopa mielummin synteettisenä tai sitten mineraaliöljynä laittaisi  esim API SM laatuluokalla ACEA A2 tai A3 energiatehokkuusluokalla 5W -40 tai 5W-50, niin onhan hyvä kesät talvet. ( API laatuluokat ovat alaspäin yhteensopivia ) Eli ihan tavallinen 10W -40 sopii lähes ympärivuotisesti, muulloin kuin kovilla pakkasilla, tai yleensäkään kylmässä.

Lämpimänä kesä aikana 20W-50 "museoajoneuvoille" soveltuva Comma ( myös Eurolite ) öljy on passeli valinta, myös sen sisältämän sinkin vuoksi.

Ja kiristetyille slant six moottoreille Valvoline Racing VR1 20W -50 jossa on korkea sinkkipitoisuus.

Samalla tavalla sopiva öljy varsinkin jos nokka-akselin nostoa on hiukka lisätty niin esim mineraalipohjainen Valvoline Racing 20W-50 VR1 on myös laahuri nokille oleva öljy. Uudistetussa VR1 öljyssä on vähennetty Kasium sekä Natrium pitoisuutta, mutta sinkki on edelleen sama ja on suunniteltu nimenomaan korkeanostoisille laahuri nokka / nostimille sopivaksi. ( Zink jopa 1475 ppm )

Is The NEW Valvoline VR1 A Good Oil? A Certified Lubrication Specialist Reveals The Results! ( The Motor oil Geek )

ValvolineVR120W 50



Mitä muuta haluat tietää? / Tossa alla tota sepostusta kuitenkin on, ole hyvä!

Yleistietoa

Öljyt vanhenevat

Jokaikinen moottoriöljy heikkenee ominaisuuksiltaan käytössä. Öljy leikkautuu, jakautuu, menettää hapettumisen estoaan, lian sekä epäpuhtauksien siirtokyky heikkenee, lisäaineistuksien määrä vähenee, viskositteetti alenee jne. jne. Moottoriöljy hapettuu sekä heikkenee laadultaan myös käyttämättömänä riippumatta siitä onko purkki avattu tai ei. Hapettumisenestoaineiden kyky heikkenee ajan myötä, öljyssä olevat lisäaineet reagoivat keskenään, monet öljyn ainesosista erottuvat toisistaan jne.. Toisin sanoen öljy vanhenee käytössä sekä myös säilytyksessä. 

Vaihtokelpoisuus

Moottoriölyistä suurin osa on ns vaihtokelpoisia keskenään viskositeettia lukuunottamatta. Mutta varsinaiset öljyn ominaisuudet voivat muuttua erilaisiksi kuin sekoitettavien öljyjen omat ominaisuudet ovat ennen sekoitusta. Esim lisäysöljy voi muuttaa alkuperäistä öljyn ominaisuutta erilaiseksi kuin varsinainen lisäysöljy on.

Lisäainevalmistajat

Maailmassa on vain muutama öljyn lisäaineiden valmistaja ( ehkä n. 4 ) joiden lisäaineita kaikki käyttävät. Jokainen öljyn valmistaja sekoittaa näitä lisäaineita oman reseptinsä mukaan, tai käyttää jopa valmista API luokiteltua kaavaa ns "lisenssillä"  Mineraali öljyissä tai synteettisissä öljyissä käytetään samoja lisäaineita.

Vanhanaikaisia öljyjä ei enää valmisteta

Tänä päivänä ei edes valmisteta perusöljyjä samalla tavalla kuin vaikkapa 20 - 30 vuotta sitten. Jopa "perusöljy" on nykypäivänä osittain vetykrakattua eli puhdistettu vetykrakkaamalla (Hydro Cracking). HC öljy luokitellaan toisinaan synteettiseksi ja toisinaan mineraaliöljyksi. Ns, vanhoja ns pelkän mineraaliöljyn liuotus tai tislaus puhdistuksia käytetään vain vähän ja harvoin. Voidaankin sanoa että tämän päivän perus mineraaliöljy josta monet öljyt moottoreille valmistetaan on laadultaan lähempänä synteettisiä öljyjä kuin esim 80 luvun alun semisynteettiset öljyt. Kehityskulku jatkuu vuosikymmenestä toiseen yhä samalla tavalla. Voi esimerkiksi jopa joiltain osin väittää että 70 luvun huippu "tasalaatuinen erikois puhdas mineraali moottoriöljy" on kuitenkin epäpuhtaampaa sekä epästabiilimpaa kuin taas 90 luvun mineraali perusöljy. ja sama kehitys -90 - 2000 luvulle tultaessa. Kehitys on jatkunut samalla tavalla tähän päivään asti, ja jatkuu nykyisin vielä kiivaampana kuin aikaisemmin. 80 - 90 luvulla jolloin tapahtui suuria harppauksia. "Motor oil Geek" "Guru" Lake Speed jr. puhuu omalla Youtube kanavallaan juuri tästä perus öjyn kehityskaaresta. Vanhanaikaista lisäaineistustakaan ei ole helppo saada.

Voimakkaasti paremmiksi kehittyneistä lisäaineistuksista on tullut paljon tärkeämpi seikka kaikkien öljypohjien ollessa jo niin hyviä, kuin siitä, onko kyse mineraaliöljystä, mineraalipohjaisesta öljystä, HC öljystä, tai PAO synteettisestä öljystä. Eri maissa kun on vielä erilaisia säännöksiä siitä mitä öljylaatua saa sanoa täysi synteettiseksi. Kiertoilmaisuna voi olla vaikka "mineraaliöljypohjainen Synthese Technology" öljy.Tai joskus ihan vain pelkkä "mineraaliöljypohjainen" kun kyse on kuitenkin HC / PAO sekoitetusta synteettisestä öljystä. Usein siis mainostettu "mineraaliöljy" onkin synteettistä riippuen mihin raja vedetään.

Ei ole suoranaisesti missään sanottu niinkään mikä on "synteettisen" tai mineraaliölyn raja, milloin voi jo kutsua synteettiseksi. Eli erilaisilla menetelmillä valittuja synteettisen öljypohjan molekyylien osuuden mineraaliölyssä ylittäessä 15% sitä voi kutsua "semisynteettiseksi" ja jos esim PAO molekyylejä on yli 25% on joissain tapauksissa jo kyseessä synteettinen öljy. ( Synthetic Oil Protection kertoo tästä videollaan "AMSOIL Max Duty VS Shell Rotella T4 15W-40 COLD Flow Test" ) Sekä Wikipediassa asiasta

Tuotemerkki ei kerro mitään

Motor Oil Geek Lakes Speed Jr, puhuu kovasti markkinointi ja brändi nimien vääristävästä vaikutuksesta. Hän kehoittaa ihmisiä ottamaan selvää laatuluokista sekä koostumuksesta ja niiden soveltuvuudesta omaan käyttötarpeeseen. On täysin väärin sanoa että esim Gulf on parempi tai huonompi kuin Valvoline, tai että Mobil vs Castrol olisi merkkien välinen paremmuus kiista. Jokaisella merkillä on erilaisia öljyjä joiden koostumukset voivat vaihdella paljonkin.

Geek sanoo ettei ole koskaan tavannut moottoria joka osaa lukea tuotemerkkiä, mutta on tavannut moottoreita jotka reagoivat tuntuvasti erilaisiin öljyjen koostumuksiin. esimerkiksi Geek suosittelee Turbolle ehdottomasti synteettinen API -SP luokan öljyä jossa on vähemmän Kalsiumia eikä Natriumia lainkaan, mutta korvaavia lisäainestuksia oikeissa mittasuhteissa. Tuotemerkillä ei ole mitään väliä.

Tuotemerkki orientoituminen saattaa joskus johtaa jopa harhaan. Kun on aina ostanut tietyn merkkistä öljyä, ei välttämättä pelkkään tuotemerkkiin tuijottaessaan huomaa ostavansa täysin erilaista öljyä kuin olisi pitänyt. Samalla tuotemerkillä on huomattavasti laajemmat valikoimat tänä päivänä, kuin esim 80 luvulla jolloin erilaisia moottorityyppejä joille öljyjä valmistettiin oli myös vähemmän.

Kaikki ei ole samaa, vaikka sille näyttäisi

Tänä päivänä auton valmistajat voivat ilmoittaa eri maihin erilaisia öljysuosituksia. ( ACEA, energiatehokkuus luokat ) Kyseessä voi olla muiden vaatimusten lisäksi eri maissa esimerkiksi erilaiset viskositeettiluokat. Kyseessä on esimerkiksi amerikkalaiseen tapaan valmistajalle aiheutuvista sakoista jollei polttoainetaloutta ole parannettu öljyn vaatimusten suhteen äärimmilleen. Tällaisissa tapauksissa esim 0W-30 viskositeetti luokka on koostumukseltaan sekä lisäaineistukseltaan juuri tässä tapauksessa auton merkkikohtaisesti täysin erilainen kuin joku muu perusöljy jollekin muulle moottorille oleva saman viskositettinen 0W-30. Syy on siinä että valmistaja teettää oman vaatimuksen lisäaineistukselle jotta voidaan korvata esim muissa maissa samalle moottorille vaadittu "jäykempi" 5W-40 viskositeetti indeksi.  Öljy esimerkkinä Scania  LDF-4 laatuluokan sekä ACEA E6, E7,E9 luokan korkean energialuokan , sekä pitkän vaihtovälin öljy diesel moottoreille joka on täysin ja nimenomaan Scanian vaatimusten mukaisesti valmistettu öljy Soveltuu erityisesti rullanostimiselle nokka-akselille.

 

 

Kun on puhe moottoriöljyistä niin asiantuntijoita kyllä riittää.

Keskustelupalstat on ihan täynnä ja jopa tukkeessa erilaisista näkemyksistä joissa toinen toistaan vankemmin perustellaan omia näkemyksiä niin puolesta kuin vastaan, ja pääosin ollaan aina jonkun tuotemerkin takana. On täysin ymmärettävää että hyvät kokemukset halutaan jakaa, samoin kuin ikävät sattumuksetkin. Ikävä kyllä tällaiset suositukset perustuvat joskus pelkkään tuotemerkkiin, eikä niinkään siihen öljytyyppiin mitä tuotemerkissä sekä samassa viskositeetissa on.

Hyvää ja halpaa ei ole kuulemma edes olemassa. Tämä väittämä saattaa olla tai jopa on osittain joskus oikeassa, muttei ei todellakaan läheskään aina. Ensinnäkin se riippuu aivan todella paljon siitä mihin öljyä on käyttämässä ja mitä öljyltä vaaditaan.

Onko ihan varmasti minimivaatimus öljylle sama Valiantin perusmoottorilla vuodelta 1965 kuin WW hiukkaskiihdytin vuodelta 2022/2023 ???? Tarvitseeko Valiantin koneessa käyttää erittäin kallista erikoisöljyä joka pitää hiukkassuodattimen puhtaana ilman sinkkia ja natriumia eikä siten vahingoita katalysaattoria liialla sinkki määrällä ??? Samalla unohtaen että päinvastoin Valiantin moottori tarvitsee pintapaine lisäaineistuksen laahavien nostimien takia, siis sen tyyppisen lisäaineistuksen joita "hiukkaskiihdyttimen" erikoisöljyssä ei  ole, koska siinä ei sitä tarvitse, eikä sitä aina edes saa olla. Tässä tapauksessa halvempi saattaa olla ja yleensä onkin parempi. 

On kuitenkin muistettava että uusissa joissakin kalliissa erikoisöljyissä saattaa olla lisäaineistus jolla on pyritty korvamaan sinkin osuus. Voi olla ettei sinkkiä tarvitsekaan olla niin paljon, jos se onnistutaamn korvaamaan muuten. Tämä kehitys on vasta aluillaan, joten kannattaa seurata öljymaailman kehitystä.

 " Usein kuulee myös mainittavan, että jokin öljy on hyvää, koska se pysyy kirkkaana pitkään.  Tämä on kuitenkin vain merkki siitä, että öljy ei joko puhdista moottoria tai pysty sitomaan itseensä likaa. Ammattikielellä öljyn dispersantti- ja detergentti-lisäaineet eivät tosiaankaan ole hyvällä tasolla. " ... se on siis aitoa 60 luvun "kuraa"

Hänen moottoriinsa saa laittaa vain ja ainoastaan kyseistä tuotemerkkiä. Taustalla on usein sen ”kesämökkinaapuri Raunon” kokemus 80-luvulta, kun moottori leikkasi kiinni juuri tietyn merkkisellä öljyllä. Todellisuudessa Rauno oli ajanut samoilla öljyillä 30 tkm ja sitä oli kaksi litraa liian vähän. ... Ölyjen merkkikeskustelu johtaa lähes aina harhaan, unohtaen kaikkein tärkeimmän eli laatuluokat sekä ylipäänsä huoltojen tärkeyden.

Monesti kuulee myös sanottavan että 60 luvun slant six moottoriin ei saa laittaa kuin "oikeaa" sen ajan mineraali öljyjä. Tämä lause on 90% täyttä tuubaa, saissia, hölynpölyä moneltakin osin. Ei sellaista öljyä enää edes ole myynnissä. Pieni totuuden siemen lauseessa silti on. Öljyn on sovittava ns laahuri, ts. tappikoneelle, ja lisäksi viskositteetin on sovelluttava alkuperäisiin arvoihin vastaavasti, mutta muuten väittämällä saa heittää vesilintua.

Mitä öljyä autoon kuuluu laittaa? | Öljypiste (oilpoint.fi)

Paskanmarjat!

Otetaans vielä kerran 

Tuollainen ns perusmoottori vuodelta 1965 ei todellakaan tarvitse kallista "hiukkaskiihdyttimen" erikoisöljyä, eikä sitä sellaista siihen saisi missään tapauksessa edes mennä laittamaan, mutta silti kuitenkin laadukasta sekä nykyaikaista laatuluokaltaan sopivaa öljyä sekin tarvitsee toimiakseen kestävästi. Tavallaan Valiantin kone nykypäivänä tai ainakin tulevaisuudessa tarvitsee aivan tavallista "erikoisöljyä" koska se on erikoinen tämän päivän ja tulevaisuuden normien mukaan. Tuonaikaisen 60 - 70 luvun moottorin nokka-akseli sekä nostimet vaativat ihan eri öljyn kuin nykyiset rullatoimiset kilkuttimet katalysaattoreineen, hiukkassuodattimineen.

Vanhempaa moottoria kutsutaan usein nimillä "tappikone", "laahurikone" jne tarkoittaen juuri tätä venttiilien nostamisen laahaavaa ominaisuutta. Tämä laahurikoneen ominaisuus eli laahaavat venttiilinnostimet vaativat esimerkisi sinkkiä tai vähintäänkin jotain sinkkiä korvaavaa lisäaineistusta mitä täysin uudet nykyaikaiset moottorit eivät oikeastaan enää tarvitse, tai se on usein korvattu erittäin kalliilla lisäaineistuksella. Voi siis helposti olla eri mieltä halvasta ja hyvästä. Sen voisi sanoa että on halvempaa kuin kallis, mutta parempaa tähän tarkoitukseen kuin kallis. Lyhyesti sanoen halpa voi olla hyvää ja jopa parempaa, vaikkei sekään mikään sääntö ole.

Mineraaliöljystä huomioitavaa

Omakohtainen kokemus korkeampituottoisen öljypumpun kanssa 90 luvun ajoilta oli se että 10W -40 SE luokan mineraaliöljyllä nokka-akselin kierre kesti n. 1 - 2 viikkoa arki käyttöä, mutta vastaavasti täyssynteettinen Mobil Rally Formula 5W - 50 käytöllä ei vuosienkaan päästä näkynyt varsinaista kulumavikaa. Kyseessä moottorissa oli siis Mellingin MV 63 suurtehopumppu kuitenkin vakioksi alennetulla painejousella, lisäksi hieman suuremmat laakerivälykset kampiakelilla sekä kiertokangilla. Kahden kuluneen eli kierreviottuneen nokka-akselin jälkeen alkoi uskoa että öljyllä on oikeasti väliä. Tämä on yksi niistä alkuperäisistä syistä jonka vuoksi en mineraaliöljyjä, enkä muutoinkaan kylmäpään jäykkää oljyä ole sen koommin käyttänyt, enkä olisi itse tässäkään esimerkissä yhtä kertaa enemmän käyttänyt, vaan edellinen omistaja.

Kuitenkaan Valiantin moottorissa kyse ei ole mistään erikoisöljystä tai sen tarpeesta, vaan sopivasta mieluiten sopivasta nykyisin synteettisestä perusöljystä olemassa olevaan tilanteeseen.

Mineraaliöljyn kuten esimerkiksi 10W-40 viskositeetti indeksi on juuri moottorin valmistajan suosituksen sisäpuolella, varsinkin normaali lämpötiloissa. Pakkaselle on vielä matalammat arvot. Synteettisissä perusöljyissä aivan samalla viskositetti indeksillä ( 10W-40) on kuitenkin yleisesti ottaen laajempi kylmäpää sekä myös kuumapää indeksissä, sekä lisäksi myös yleisesti ottaen useinmiten synteettiseen öljyyn on laitettu paremmat kitkaa vähentävät lisäaineistukset.

Synteettinen öljy ei ole automaattisesti tae mistään paremmuudesta.
Vaikka synteettinen öljy on yleensä ottaen tasalaatuisempaa ja parempaa.

Synteettisen ja mineraaliöljyn ero karkeasti sekä "kansankielisesti " pelkästään siinä että synteettisissä öljyissä molekyylit eli hiilivety yhdisteet ovat paljon tasajakoisempia eli ns yhtä pitkiä paremmin kuin perinteisissä mineraaliöljyissä. Kyse voi olla periaatteessa täysin samasta perusöljystä joka jalostetaan synteettisesti kehittyneemmillä menetelmillä, kuten esim vetykrakkaamalla ( HC ),  poistaen epäpuhtauksia sekä epätasaisuuksia. Alkuperäinen pelkkä tislauserottelu on kehittynyt kaiken maailman separaattori menetelmien kautta yhtä tarkemppin ja tarkempiin keinoihin kuten vetykrakkaamiseen, sekä eteenikaasujen polymerisoimiseen eli PAO öljyihin..

"Markettikura"

Periaatteessa synteettistä öljyä voidaan valmistaa joko eteenikaasusta polymeroimalla tai erilaista hiilivedyistä, tai raakaöljystä monivaiheisen tislaus, jalostus- ja muuntoprosessin kautta. Synteettisen öljyn laatu on usein tarkoituksella erittäin hyvä sekä tasainen. Mutta syntteettisen öljyn valmistus menetelmällä pystytään hintaa säästäen tehdä täysin heikompilaatuisen mineraaliöljyn kaltaista öljyä. ( tätä heikompilaatuista synteettistä öljyä kutsutaan joskus jonkun vielä samalla heikommin lisäaineistetun öljyn kohdalla  "markettikuraksi" ) Synteettisyys ei siis sinällään ole minkään tae, eikä sekään tarkoita yhtään mitään että öljy myydään marketissa.

Mineraaliöljy on siis yleisesti katsoen vähemmän kehittynyttä epätasaisempaa, ja hieman epäpuhtaampaa sekä epätasaisuuksia sisältävää muutoin samaa öljyä kuin synteettinen sama mineraalipohjainen öljy.

Synteettinen on yleensä siis puhtaampana sekä tasalaatuisempana oleva vaihtoehto samasta öljystä.

Kaikkein tärkein asia öljystä

Kaikkein tärkeintä ihan ehdottomasti on öljyn määrä että sitä on riittävästi. Tuntuu ihan hölmölle puhua tästä asiasta mutta tilastojen mukaan yli 90% moottorivaurioista, sekä voiteluvaurioista johtuu siitä ettei öljyn määrä ole ollut riittävä.

Tärkeintä on siis oikea määrä, oikeaa öljyä oikeassa paikassa oikeaan aikaan 

Moottorin tai koneenosien kuluminen

Yleistäen voisi sanoa että yleensäkin moottoreiden tai koneiden osien kuluminen on aina jonkinlaisten tai jonkinasteisen voiteluhäiriön syytä.

Osat jotka liikkuvat toisiinsa "nojaten" kuten männänrenkaat sylinterissä, laakereiden pinta kampiakselissa ja tai rattaat keskenään, tai liukupinnat jne jne vaativat ehyen öljykalvon väliinsä jottei metallit kosketa toisiaan. 60 luvulla moottoreiden kulumisen suurimpina syinä oli ensisijaisesti huonot moottoriöljyt, sekä ihan yhtä lailla poltoaineiden epäpuhtaudet sekä lisätty lyijytetraetyyli oktaanin kohottajana. Voiteluhäiriöitä syntyi epäpuhtauksien vuoksi sekä öljyjen leikkautumisien vuoksi hyvin usein. Varsinkin kylmäkäynnitykset kuluttivat moottoria huomattavasti enemmän kuin nykyisillä öljyillä.

Teoriassa mikäli metallipintojen välissä on sopiva sekä kestävä voitelukalvo, sekä sopivalla lisäaineistuksella muodostettu tribofilmi, ei koskaan tapahtu kosketusta osien välillä, ei edes hitusen kokoisia kiinnileikkautumisia, ei siis kulumisia. Hyvin karkeasti sanoen, mikäli öljy estää osien toisiinsa osumisen samalla vähentäen kitkaa liikkuvien osien välissä, ei kulumista voi lainkaan tapahtua. Moottori kestää kulumattomana siis teoriassa ikuisesti mikäli minkäänasteista voiteluhäiriötä ei tapahdu. 

Käytännössä kuitenkin kosketuksia sekä osumia tapahtuu aina joissain tilanteissa. Vanhentunut ja tai erittäin likainen sekä huonolaatuisen öljyn öljykalvo ei toimi yhtä hyvin kuin tuore hyvässä kunnossa oleva öljykalvo. Erittäin likainen ja vanhentunut öljy sinänsä voi jopa toimia jonkinlaisen hiomatahnan tavoin. Jotkin öljyt leikkautuvat tai toisin sanoen jakautuvat käytössä nopeammin kuin toiset. Leikkautumisella tarkoitetaan viskositeetin menetystä sekä voitelukalvon ohentumista. Mineraaliöljyt leikkaantuvat nopeammin ,kuin samaa vastaavat synteettiset öljyt. Leikkaantuminen sanana tarkoittaa öljyn molekyylien eli hiilivetyketjujen katkeamisia. Pikkuhiljaa hiilivetyketjut lyhynevät yhä enemmän öljyn ohentuminen jatkuu samalla.

60 - 70 ja vielä 80 luvun autotekniikassa suurin haaste auton valmistajille sekä käyttäjille oli moottorin osien mekaaninen kuluminen. Moottoreiden sylinterit sekä laakerit kuluivat tähän päivään verraten huomattavan nopeasti. Öljyt sekä niiden lisäaineistus olivat vielä näillä samoilla vuosikymmenillä kehityskaarensa alkutaipaleella kun verrataan nykypäivään. Kuluminen samoissa moottoreissa on vähennettävissä mimimiin nykyaikaisilla hyvillä öljyillä, sekä asianmukaisella öljynvaihto välillä.

Öljyn leikkautumisen estäminen tai mahdollisimman pienin vaurioin tapahtuva metallipintojen koskettaminen keskenään on yksi niistä öljyn ominaisuuksista joita hyvältä öljyltä vaaditaan. Tuotemerkkejä öljyissä on monia, viskositeetteja on monia mutta ainakin kaksi hyvää öljymerkkiä tiedän markkinoilla olevan. 

Kendall Green Racing ja Valvoline Racing VR1 ovat eräitä esimerkkejä monista muistakin öljyistä  joilla kitkan vähentäminen on huipussaan jo ilman kitkaa alentavia ulkoisia lisäaineistuksia. Youtubessa Lube  Hakkiz testailee eri öljyjä sekä lisäaineita. Suosittelen tutustumaan.

Moni on kysynyt onko Comma 20W-50 sopiva öljy slant six moottorille?. Olen sanonut monesti että on se kesä käytössä ihan ok ja sinkin osalta erityisesti hyvä. Mutten näitä esimerkkejä enempää haluaisi nostaa mitään tuotemerkkiä itse merkin takia esille. Enemmänkin jollakin tuotemerkillä saattaa olla ( siis on ) jokin oma tyyppimerkintä joka kertoo enemmän, esim VR1 (Valvoline Racing VR1)  jne jne jolla on jotain merkitystä asiaa selventävänä seikkana.

Kun moottori halutaan puhdistaa

Valvoline on ainut moottoriöljyn jalostaja/valmistaja jolla on käytössään oma moottori laboratorio . Valvoline on kehittänyt kertakäyttöön sekä jatkuvaan käyttöön moottoria puhdistavia öljyjä. Tärkein ominaisuus puhdistavalla öljyllä on puhdistamisen lisäksi, ettei puhdistuminen tapahdu liian nopeasti jolloin likaa irtoaa liikaa kerralla. Valvolinen tuotekehittely on ratkaisut monta seikkaa tältä saralta.

INSIDE Valvoline's SECRET R&D Laboratory to UNCOVER the TRUTH ( The Motor Oil Geek )

Juuri koneistettu moottori sisäänajossa

Sisäänajoöljyssä ei saa olla kitkaa vähentäviä aineita kuten magnesiumia sekä molybdeenia, mutta pitää olla runsaasti suojaavia aineita kuten sinkkiä ja fosforia. Sisäänajossa on tarkoitus olla kitkainen öljy jotta suojaavat aineet kuten sinkki rakentavat nopeasti tribofilmi suojaavan pinnan metallien pintoihin. Esim BR10 10W öljy jossa sinkkiä on 3922ppm verran, muttei lainkaan magnesiumia eikä fosforia, jopa kalsiumin määrä pesevänä aineena on vain 267ppm

Break in öljy

Engine Break-In Oil - Is It Science or Just Marketing?

Synteettistä vai mineraalia? 

Jankutetaanpas samaa asiaa uudelleen. En ole käyttänyt vuoden 1985 jälkeen missään omistamassani autossa "perus" mineraali öljyjä mikäli vastaavaavalla lisäaineistuksella olevaa synteettistä tai edes puolisynteettistä öljyä on ollut tarjolla. Mieluiten olen aina valinnut mahdollisimman tarkoin oikeaa synteettistä öljyä ns "muoviöljyn" sijaan. Synteettistä öljyä on siis olemassa monenlaista. Tämä on jo kuitenkin synteettisten öljyjen  PAO / Esteri välistä "hifistelyä" koska syntteettinen on kuitenkin aina puhtaampaa perusöljyä kuin mineraaliöljy.

Aikoinaan opiskelin ja etenkin olin työni puolesta opetettavana öljy yhtiön koulutuksessa jossa valkeni muutamia asioita jonka jälkeen olen suorastaan karsastanut ihan perinteistä mineraaliöljyä.

On ehkä hyvä palauttaa mieleen ettei ole suoranaisesti missään sanottu mikä on "synteettisen" tai mineraaliölyn raja. Eli erilaisilla menetelmillä valittuja synteettisen ölypohjan molekyylien osuuden mineraaliölyssä ylittäessä 15% sitä voi kutsua "semisynteettiseksi" ja jos esim PAO molekyylejä on yli 25% on joissain tapauksissa jo kyseessä synteettinen öljy. ( Synthetic Oil Protection kertoo tästä videollaan "AMSOIL Max Duty VS Shell Rotella T4 15W-40 COLD Flow Test" ) Sekä Wikipediassa asiasta

Lisäaineistuksesta sinkki on ainoa poikkeus ja tietenkin muut lisäaine eli SAPS aineet ja ominaisuudet joita voi vanhan ( classic) tyyppisessä mineraaliöljyssä olla enemmän kuin nykyaikaisessa "hiukkaskiihdytin" öljyssä. ( Hiukkaskiihdytin = pakokaasujen hiukkaspäästöt rajoitettu ), mutta yleisesti ottaen perus synteettinen öljy on samanlaista kuin perus mineraali öljy.

Kun autossa kuten Valiant, ei ole edes katalysaattoria joka vahingoittuu sinkistä, tai muistakaan lisäaineista, ei nykyisien öljyjen sinkittömyys ole aina niin hyvä asia vanhemmalle moottorille. Tosin aika monessa perusöljyssä, olkoon mineraali tai synteettinen ZDDP osuus on kuitenkin n 800ppm joka Valiantin alkuperäiselle matalanostoiselle nokka-akselille on käytännössä täysin riittävä määrä, vaikkakin alarajoissa.

Siitä ja kaikesta huolimatta, aion aina käyttää tavallista viskositeetiltaan sopivaa synteettistä öljyä. Voin sitten lisätä tarvittaessa sinkkiä ja lisäaineistusta erikseen mikäli öljyssä ei sitä ole. ( ja lisäänkin ) mikäli se on tarpeen. 

Lisäaineistus, sekä pesuominaisuudet mineraali vs synteettinen

Yleisiä öljyn lisäaineita joita käytetään mineraaliöljyissä sekä synteettisissä öljyissä.

pesu- eli dispergointiaineita
Sodium, Natrium
Barium ( Ba )
Boron, Boori
Calsium, Kalsium
Magnesium, Magnesium
Kulumisen estoaineita
Molybdenum, Molybdeeni
Phosphorus, Fosfori
Zinc,  ( ZDDP )
HHND (Hydrotreated heavy naphthenic distillate )

Synteettinen öljy sekä jalostetaan että myös tislataan, puhdistetaan samoin kuin perinteinen mineraaliöljy ja sitten lisäksi synteettinen öljy hajotetaan molekyylitasolle. Sen jälkeen öljy koostetaan uudelleen ja siihen lisätään lisäaineita, joiden avulla öljy suojaa moottoria paremmin kulumiselta, äärimmäisiltä lämpötiloilta sekä lietteen muodostumiselta.

Lisäaineistusprosessi on aivan yhtä mahdollinen, sekä samanlainen mineraaliöljyille kuin synteettisille öljyille, Ero esimerkiksi "pesevyydessä" ei johdu öljyn "synteettisyydestä", vaan lisäaineistuksesta. On olemassa aivan samoilla ominaisuuksilla lisäaineistettua mineraali öljyä kuin synteettistä öljyä, kumpikin yhtä "peseviä".

Tämä synteettisen öljyn valmistamisessa molekyylitasolle hajottaminen jalostamisessa poistaa raakaöljystä enemmän epäpuhtauksia kuin mineraaliöljyn valmistamisessa käytetyt menetelmät ja siten mahdollistaa öljyn molekyylien muokkaamisen nykyaikaisten, sekä aivan samalla tavalla myös vanhemman aikaisten moottorien vaatimuksiin sopiviksi. Muokatut tasalaatuiset molekyylit takaavat paremman suojauksen ja suorituskyvyn ja voivat pidentää moottorin tehokasta käyttöikää.

Kaksi kuvakaapausta lisäaineistuksesta

Lähde : "How Bad Is OEM Motor Oil? Honda vs Toyota vs ACDelco?" Youtube kanava: Project Farm https://youtu.be/k60C6WYyvtU?si=rQcOCeWrWnWlV4EX

Kulumisenesto aineiden vertailu tietyissä öljyissä

kulumisenestoaineita

pesu eli dispergointiaineita vertailussa tietyissä öljyissä

pesu eli dispergointiaineita

SynPower 4T

Synteettiset öljyt ovat nykyisin hyvin lisäaineistettuja kitkan vähentämisen suhteen. Esim Valvoline Synpower 4T on yksi niistä monista öljyistä jotka ovat lisäaineistuksensa ansiosta "liukkaita" jo jopa ilman erillistä itse laitettua lisäaineistusta.

Hiukan asiaa mineraaliöljyn ja synteettisen välille...

Nokka-akselin ja öljypumpun rattaan elämä slantisssa

Omakohtainen kokemus HV öljypumpun kanssa. 

Omassa "viri" Dartissani käytin Melling HV  ölyjypumppua kuitenkin alkuperäisen pumpun painejousella. Kampiakselin, kk laakereiden välys oli asetettu koneistuksessa maksimiarvoon.  ELI SIS suurempi tuotto vakio paineella.

Tämä vaati ehdottomasti sen että öljyn piti olla notkeaa, mutta silti kuumana paksua eli moniasteöljyä. Valitsin Mobil Rally Formula 5W - 50 öljyn joka osoittautui vuosien aikana erinomaiseksi öljyksi. Ehkä kuitenkin kuumapäästä liian paksuksi.

Vahinkoja tapahtui sillä moottoriin ei jostain syystä aina laitettu täyssynteettistä Rally formulaa, Kaksi kertaa moottorissa oli 10W -40 mineraali öljyt. Ja kaksi kertaa nokkaakselin kierreratas sekä öljypumpun ratas kuluivat viikossa tai maks kahdessa viikossa pois.

Ensimmäinen vahnko kerta kävi itselle, toinen kerta kun auton osti välissä ennen minulle siirtymistä toinen henkilö. Tälle toiselle henkilölle oli mainittu ettei saa vaihtaa öljyn typpiä koska siitä on huonoja kokemuksia. Mutta ns uusi omistaja vaihtoi siitä huolimatta 10W -40 mineraaliöljyt moottoriin. Auto oli viikon ennen omaa ostamistani hänellä ja ostettuani kerkesin ajaa hiukka alle 100km kun öljyvalo syttyi.  Vian selvittyä ja tiedusteltuani edelliseltä "väli omistajalta" asiasta selvisi tämä uusi mineraaliöljy kokeilu. Seuraukset olivat samat kuin edellisellä kerralla vaikka kyseessä oli eri merkkinen 10W - 40 mineraaliöljy.

On huomioitava että tässä välissä eli siis ekan vahingon ja toisen vahingon jälkeen moottori oli vuosia käytössä samalla nokka-akselilla ilman että rattaat kuluivat.

Kyse oli viskositeetista sekä lisäaineistuksesta.

Kyse oli siis puhtaasti viskositeetti, sekä öljyn ominaisuudet lisäaineistuksiltaan joilla oli suuri merkitys. En itse enää koskaan aio laittaa vastaavassa käytössä mineraaliöljyä slant six koneeseen. ( Ja miettisin muutenkin vielä kaksikin kertaa tarvitseeko moottori HV öljypumppua nykyisillä hyvillä öljyillä kts nokka-akseli ja rattaan yhteiselosta )

276° nokka-akseli

 Erittäin paljon asioita venttiilikoneistosta sekä sisäänajosta

Kuvaus:
"Mitä eroa on "laahurinokalla" ja "rullanokalla"? Mihin tarvitaan sinkkiä? Paljonko sitä pitää olla? Onko raskaan kaluston dieseleihin tarkoitetuissa öljyissä enemmän sinkkiä? Mihin tarvitaan "nokkarasvaa" ja mitä eroa niissä on? Onko hyvä idea rajoittaa öljyn virtausta venttiilikoneistoon? Mitä hyötyä on "beehive"-jousista verrattuna perinteisiin venttiilijousiin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksen tällä videolla. Videolla mainittuja tuotteita saat tilattua verkkokaupasta www.roadmachine.fi tai suoraan noutamalla varastosta tai jälleenmyyjiltämme."

Viskositeetti

Vanhan kansan oppikirjoissa puhutaan "paksuista" ja "ohuista" öljyistä öljyn kulutuksen suhteen. On olemassa väittämä että "paksu" öljy pysyy paremmin koneen sisällä kuin "ohut" öljy. Juttu ei oikeasti ole ihan noin mustavalkoinen, eikä sen suhteen aivan aukottomasti todenperäinen. Ensin on selvitettävä mitä edes tarkoitetaan "paksulla" öljyllä. Onko 20W - 50 paksumpaa kuin 5W - 50 ? No joo, on 20W paksumpaa huoneenlämmössä tai pakkasella, mutta moottorin käydessä lämpimänä molemmat on yhtä 50 "paksuja" . Sillä ei ole sinänsä merkitystä onko kyseessä mineraali, vai synteettinen öljy sillä viskositeetti ilmoitetaan molemmissa samalla tavalla. Pieni käytännön ero on kuitenkin synteettisen öljyn hieman paremmin ja jopa laajemmin paikkansa pitävissä ilmoitetuissa arvoissa.  Mennäkseni sitten taas siihen kulutukseen, sekään ei ole viskositetti kysymys vaan männänrenkaiden kyky kaapia liiallinen öljy sylinterin seinämästä takaisin kampikammioon. Joskus "paksu" öljy on vaikeampi saada kaavittua öljyrenkaalla kuin hieman notkeampi öljy, vaikkei merkits ole niin suuri, mutta vastaavasti ihan "liru" on yhtä pahasta.

Viskositeetillä tarkoitetaan nesteen kykyä vastustaa virtausta. Öljyllä viskositeetti laskee lämpötilan noustessa.  Viskositeetin yksikkö on centistoke (cSt), mutta yleisesti viskositeetin ilmaisemiseen käytetään SAE-standardissa määriteltyjä viskositeettiluokkia. Viskositeettiluokka määrittää mitattavat raja-arvot, joiden sisällä öljyn viskositeetin tulee pysyä. Mitä pienempi viskositeettiluokan lukuarvo, sitä juoksevampaa (tai ohuempaa) öljy on.  Auton ja öljynvalmistajat antavat usein suosituksia oikean viskositeetin valintaan. Vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa käyttölämpötila-alue jossa öljyä käytetään ja moottorin suunnittelun yhteydessä käytettäväksi tarkoitettu viskositeetti.

Viskositeetti indeksi

Valiantin slant six viskositeetti indeksi

10W - 40 mahtuu suositusarvojen joukkoon pääpiirteittäin kokonaan. 5W -40 mahtuu ympärivuotiseen käyttöön.

valiantmitaoljyakaytan

Kun katsoo laittamaani skannattua kuvaa alkuperäisestä korjaamokäsikirjan ohjeesta ( yläpuolella ) vuodelta -1962 on nähtävissä että kylmissä olosuhteissa pitäisi olla 5W öljyä ja kuumissa olosuhteissa SAE 40 öljyä Eli kokonaisuuntena voisi päätellä nykyisillä öljyillä synteettinen 5W - 40 öljyn olevan parasta mitä valmistaja suosittelee tai suosittelisi. Mutta koska Valianteilla ei nykyisin enää ihan niin kovilla pakkasilla ajella, tai on kasarilta lähtien käytetty lohkolämmitintä niin 10W - 40 on valmistajan ohjeen mukainen viskositeetti suositus.

Kun katsoo vaikkapa Ford Specification 101-B vuoden 1968 bensakoneille olevaa taulukkoa, on sen arvot likipitäen täysin samat kuin Slant six moottorille. Alle -23C - 0 C = SAE 5W-30, -23C - +13C = SAE 10W-30, -17C - +13C = SAE 10W-40, 0C - yli +13C = SAE 20W-40. Eli pakkasella 5W ja kesällä vasta lämpimimilä keleillä 20W kuumapään ollessa korkeimmillaankin SAE 40. Eli sama 10W - 40 on täysin riittävä viilesätä kelistä lämpimiin keleihin.

Yleinen suosittu 20W - 50 öljy on periaatteessa joissain tapauksissa viileillä keleillä miltei liian "paksua", tai sopisiko paremmin ilmaistuna sanoa "tarpeettoman paksua". Sillä kyllä se kuumina kesäpäivinä, tai jopa vain lämpiminä kesäpäivinä on sopivan "paksua" käynnistämis öljyksi mutta vähänkin kylmemmällä kelillä tahmeus sekä jäykkyys kuluttaa esimerkiksi öljypumpun sekä nokka-akselin kierre ratasta aivan turhaan. Kuumapään SAE 50 arvoa ei alunperin vaadita missään suosituksissa, vaikka tuskin siitä suurempaa haittaakaan on.

Mitä se indeksi sitten on?

Viskositeetti-indeksi Viskositeetti-indeksillä (V.I.) kuvataan nesteen taipumusta ohentua lämpötilan kohotessa. Mitä voimakkaammin neste ohenee, sitä pienempi on viskositeetti-indeksi. esim  ensimmäinen luku tarkoittaa öljyn jäykkyyttä kylmässä ja sen perässä on kirjain w, eli winter. Toinen luku kertoo jäykkyyden normaalissa käyttölämmössä. 

SAE:n luokitusjärjestelmä koostuu numeroista: 0, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50 ja 60. Nämä numerot kertovat öljyn juoksevuuden, ja mihin lämpötiloihin se sopii parhaiten. . Mitä pienempi on ensimmäinen luku, sitä notkeampaa öljy on kylmässä  Esimerkiksi 5W -40 tarkoittaa että viskositeetti on kylmässä 5 ja käyttölämpötilassa 40 ( Kinemaattinen viskositeetti 100°C lämmössä )

On melko yleinen sekä vanhakantainen käsitys, että 10W-30 öljy sopisivat paremmin talvioloihin kuin 10W-40 -öljyt. Tämä ei kuitenkaan pidä oikeastaan  paikkaansa. 10W-viskositeettiluokan kylmäominaisuusvaatimukset ovat samat riippumatta öljyn kuuma ominaisuuksista. Esimerkiksi joillakin öljyillä kuten synteettisellä 10W-40 -öljyllä on tuntuvasti parempi jähmepiste kuin tavallisella 10W-30 -öljyllä. Vastaavasti 5W-40- ja 15W-40 -luokkien öljyillä on samat kuuma juoksevuus ominaisuudet.

Jähmepiste -35°C - 0W -30°C - 5W -25°C - 10W -20°C - 15W -15°C - 20W sekä kaikki esim 0W-30, 5W-30, 10W-30, 15W-30 ovat 100°C lämmössä saman 9,5 - 12,5 cSt juoksevuuden rajoissa.

SAE-viskositeettiluokan määritys

-järjestelmässä viskositeettiluokka määräytyy neljän erilaisen laboratoriomittauksen perusteella.
• CCS-viskositeetti mitataan laitteella, joka simuloi öljyn käyttäytymistä kylmäkäynnistystilanteessa (Cold Cranking Simulator). Kullekin luokalle on määritetty tietty mittauslämpötila ja dynaamisen viskositeetin maksimiarvo.
• Pumpattavuuden rajalämpötila määritetään standardoidulla MRV-mittalaitteella (Mini Rotary Viscometer). Pumpattavuuden rajalämpötilaa voidaan suuntaa-antavasti pitää alhaisimpana turvallisena kylmäkäynnistyslämpötilana. Öljypumpun ja imusiivilän rakenne sekä puhtaus voivat merkittävästi vaikuttaa öljyn virtaavuuteen käytännön olosuhteissa.
• Kinemaattinen viskositeetti 100 °C lämpötilassa määritetään mittaamalla kuuman öljyn virtausnopeus standardoidussa viskometri putkessa. ( cSt juoksevuus )
• HTHS-viskositeetti (High Temperature High Shear) mitataan laitteella, joka kohdistaa öljyyn leikkaavan voiman 150 °C lämpötilassa.
Kolme ensimmäistä kohtaa määrittävät kylmäviskositeetin W-luokan ja kaksi viimeistä kuuma viskositeetti luokkaa.

( kuvien lähde )

100°C cSt taulukko

SAE J300 viscocity

40°C oleva cSt taulukko

ISO Standard ASTMD 2422

Koneen kasaajan suuntaa antava viskositeetti taulukko Lähde https://drivenracingoil.com/rt-5996-catalog.html 
( How To Choose The Right Viscosity Motor Oil - A Certified Lubrication Specialist Explains  Youtube kanava: Total Seal Piston Rings)

viskositeettiohjetaulukko

Laatuluokat

Öljyn laadulla on merkityksensä.

Viskositeetin valinnan lisäksi tulee huomioida myös muiden asetettujen öljynlaatuvaatimusten täyttyminen (API XX, ACEA XX yms.) 

API-luokitus (American Petroleum Institute) ilmaisee myös millaiselle moottorille öljy on tarkoitettu. Öljytölkin kyljessä saattaa lukea esimerkiksi API SJ/CC. S-kirjain ilmoittaa sopivuuden bensiinimoottorille, ja vinoviivan jälkeen tuleva C ilmoittaa sopivuuden diesel-moottoreille. S:ää seuraava J-kirjain ilmoittaa öljyn laadun: mitä kauempana aakkosissa kirjain on, sitä vaativammat moottoritestit öljy on läpäissyt ja sitä laadukkaampaa öljy on (samoin myös C:tä seuraava kirjain). API-luokitus ilmoittaa vain moottoriöljyn laadun lähtötason, eli öljy voi ylittääkin moottoritestin vaatimukset. API-luokitus on taaksepäin yhteensopiva, eli korkeamman luokituksen öljyä voi käyttää alempaa luokitusta vaativassa moottorissa.  Öljyjen luokitukset – Autopalvelu T. Virtanen Oy (autovirtanen.fi) 

Esimerkiksi Valiantin moottoriöljyn kaikkein yleisin API luokka 70 ja 80 luvulla olisi SD ja SE.

"Ikävä" kyllä taitaa olla vähissä ne öljykaupat joissa tuon alemman luokan öljy enää on, sillä kaikki öljyt ovat ohittaneet kyseisen laatuluokan jo vuosia, vuosia sitten. On siis laatuluokan vuoksi liki mahdotonta ostaa kaupasta laatuluokasta liian huonolaatuista öljyä Valiantin koneeseen. Ainoa seikka voi joskus mutta ei aina, olla juuri niin että se "liiankin hyvä" nykyöljy ei sisällä vanhanaikaisen koneen vaatimaa lisäaineistusta. Tämä ilmenee juuri näissä "hiukkaskiihdytin" moottorin öljyissä joissa monet perinteiset lisäaineistukset on kiellettyjä.

API laatuluokat


SJ - ennen vuotta 2001 valmistetut autot
SL - 2004
SM - 2010
SN - 2010 jälkeen.

( API.org ) Taulukot google suomennettuja

Bensiinimoottorit

Nykyiset ja aiemmat API-palveluluokat on lueteltu tässä. Ajoneuvojen omistajien tulisi tutustua omistajan käsikirjoihin ennen näihin kaavioihin tutustumista. Öljyillä voi olla useampi kuin yksi suoritustaso.

Autojen bensiinimoottoreille uusin API-huoltoluokka sisältää kunkin aikaisemman luokan suorituskykyominaisuudet, ja sitä voidaan käyttää vanhempien moottoreiden huoltoon, joissa suositeltiin aiemman luokan öljyjä.

Huomautus: Kirjaimet "SI", "SK" ja "SO" on jätetty pois API-palveluluokkien kirjainmerkinnöistä, koska niillä on yhteinen yhteys muihin organisaatioihin tai järjestelmiin. 

Luokka

Tila

Palvelu

SP Nykyinen Toukokuussa 2020 esitelty suunniteltu suojaamaan hitaalta esisytytykseltä (LSPI), ajoitusketjun kulumissuoja, parannettu mäntien ja turboahtimien korkean lämpötilan kerrostumien suojaus sekä tiukempi lietteen ja lakan hallinta. API SP ja Resource Consaving vastaavat ILSAC GF-6A:ta yhdistämällä API SP:n suorituskyvyn parannettuun polttoainetalouteen, päästöjenrajoitusjärjestelmän suojaukseen ja etanolia sisältävillä polttoaineilla toimivien moottoreiden suojaukseen E85:een asti.
SN Nykyinen Vuoden 2020 ja vanhemmille autojen moottoreille
SM Nykyinen Vuoden 2010 ja vanhempien autojen moottoreille.
SL Nykyinen Vuoden 2004 ja vanhempien autojen moottoreille.
SJ Nykyinen Vuoden 2001 ja vanhempien autojen moottoreille.
SH Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä automoottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1996 jälkeen. Ei saa tarjota riittävä suoja moottorin lietteen kertymistä, hapettumista tai kulumista vastaan.
SG Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä automoottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1993 jälkeen. Ei saa tarjota riittävä suoja moottorin lietteen kertymistä, hapettumista tai kulumista vastaan.
SF Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä automoottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1988 jälkeen. Ei saa tarjota riittävä suoja moottorilietteen kertymistä vastaan.
SE Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä automoottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1979 jälkeen.
SD Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä automoottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1971 jälkeen. Käytä nykyaikaisemmissa Moottorit voivat aiheuttaa epätyydyttävää suorituskykyä tai laitevahinkoja.
SC Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä automoottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1967 jälkeen. Käytä nykyaikaisemmissa Moottorit voivat aiheuttaa epätyydyttävää suorituskykyä tai laitevahinkoja.
SB Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä autojen moottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1951 jälkeen. Käytä nykyaikaisemmissa Moottorit voivat aiheuttaa epätyydyttävää suorituskykyä tai laitevahinkoja.
HÄNEN Vanhentunut VAROITUS: Ei sisällä lisäaineita. Ei sovellu käytettäväksi useimmissa bensiinikäyttöisissä automoottoreissa, jotka on valmistettu vuoden 1930 jälkeen. Käyttö nykyaikaisissa moottoreissa voi aiheuttaa epätyydyttävää suorituskykyä tai laitteiden haittaa.
Dieselmoottorit

(Noudata ajoneuvon valmistajan suosituksia öljyn suorituskykytasoista)

Luokka

Tila

Palvelu

CK-4 Nykyinen API-palveluluokka CK-4 kuvaa öljyjä, joita käytetään nopeissa nelitahtisissa dieselmoottoreissa, jotka on suunniteltu täyttämään vuoden 2017 vaatimukset mallivuoden maantie- ja Tier 4 -tason työkoneiden pakokaasupäästöstandardit sekä edellisen mallivuoden diesel Moottorit. Nämä öljyt on suunniteltu käytettäväksi kaikissa sovelluksissa dieselpolttoaineiden kanssa, joiden rikkipitoisuus on enintään 500 ppm (0,05 painoprosenttia). Näiden öljyjen, joiden rikkipitoisuus on yli 15 ppm (0,0015 painoprosenttia), käyttö voi kuitenkin vaikuttaa pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmän kestävyys ja/tai öljynvaihtoväli. Nämä öljyt ovat erityisen tehokkaita päästöjen ylläpitämisessä ohjausjärjestelmän kestävyys, kun käytetään hiukkassuodattimia ja muita kehittyneitä jälkikäsittelyjärjestelmiä. API CK-4 -öljyt on suunniteltu tarjoamaan parempi suoja öljyn hapettumista, leikkaamisesta ja öljyn ilmastuksesta johtuvaa viskositeetin menetystä vastaan sekä Suojaus katalysaattorimyrkytykseltä, hiukkassuodattimen tukkeutumiselta, moottorin kulumiselta, männän kerrostumilta, matalien ja korkean lämpötilan ominaisuudet ja nokeen liittyvän viskositeetin kasvu. API CK-4 -öljyt ylittävät API: n suorituskykykriteerit CJ-4, CI-4 CI-4 PLUS: n, CI-4: n ja CH-4: n kanssa ja voi tehokkaasti voidella moottoreita, jotka vaativat näitä API-palveluluokkia. Kun käytät CK-4-öljyä, jonka rikkipitoisuus on yli 15 ppm, kysy moottorin valmistajalta huoltovälisuosituksia.
CJ-4 Nykyinen Nopeat nelitahtiset dieselmoottorit, jotka on suunniteltu täyttämään mallivuoden 2010 maantie- ja tason 4 työkonemoottorit pakokaasupäästöstandardit sekä edellisen mallivuoden dieselmoottorit. Nämä öljyt on suunniteltu käytettäväksi kaikissa Käyttökohteet, joissa rikkipitoisuus on enintään 500 ppm (0,05 painoprosenttia). Näiden öljyjen käyttö Kun rikkipolttoaine on yli 15 ppm (0,0015 painoprosenttia), se voi vaikuttaa pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmän kestävyyteen ja/tai tyhjennysväli. API CJ-4 -öljyt ylittävät API CI-4: n suorituskykykriteerit CI-4 PLUS: n, CI-4: n, CH-4: n, CG-4: n ja CF-4: n kanssa ja voi tehokkaasti voidella moottoreita, jotka kutsuvat näitä API-palveluluokkia. Kun käytät CJ-4-öljyä, jonka ppm on yli 15 ppm rikkipolttoaine, kysy moottorin valmistajalta huoltoväli.
CI-4  Nykyinen Otettu käyttöön vuonna 2002. Nopeakäyntiset nelitahtimoottorit, jotka on suunniteltu täyttämään vuoden 2004 pakokaasupäästöstandardit vuonna 2002. CI-4-öljyt on suunniteltu ylläpitämään moottorin kestävyyttä pakokaasujen takaisinkierrätystä (EGR) käytettäessä ja ne ovat Tarkoitettu käytettäväksi dieselpolttoaineiden kanssa, joiden rikkipitoisuus on enintään 0,5 painoprosenttia. Voidaan käyttää CD: n, CE: n, CF-4: n sijasta, CG-4- ja CH-4-öljyt. Jotkut CI-4-öljyt voivat myös saada CI-4 PLUS -nimityksen.
CH-4 Nykyinen Otettu käyttöön vuonna 1998. Nopeille nelitahtimoottoreille, jotka on suunniteltu täyttämään vuoden 1998 pakokaasupäästöstandardit. CH-4-öljyt yhdistetään erityisesti käytettäväksi dieselpolttoaineiden kanssa, joiden rikkipitoisuus on enintään 0,5 painoprosenttia. Voidaan käyttää paikallaan CD-, CE-, CF-4- ja CG-4-öljyistä.
CG-4 Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 2009 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.
CF-4 Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 2009 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.
CF-2 Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 2009 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa. Kaksitahtiset moottorit voi olla erilaiset voiteluvaatimukset kuin nelitahtimoottoreilla, joten valmistajan tulisi olla Otettu yhteyttä nykyisten voitelusuositusten saamiseksi.
CF Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 2009 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa. Myöhemmin C-luokan öljyt ovat yleensä sopivia tai suositeltavia dieselmoottoreissa, joille CF-öljyt on määritelty. Vanhempi laitteet ja/tai kaksitahtiset dieselmoottorit, erityisesti sellaiset, jotka vaativat yksiasteisia tuotteita, voivat vaativat kuitenkin CF-luokan öljyä.
ETTÄ Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 1994 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.
CD-II Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 1994 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.
CD Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 1994 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.
CC Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 1990 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.
CB Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 1961 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.
CA Vanhentunut VAROITUS: Ei sovellu käytettäväksi useimmissa vuoden 1959 jälkeen valmistetuissa dieselmoottoreissa.

 

Eurooppalainen ACEA-luokitus moottoriöljyille

ACEA-energiatehokkuus luokitus moottoriöljyille  Eurooppalainen ACEA-luokitus moottoriöljyille | Neste

ACEA. A Bensiinikäytöiset, B Diesel käyttöiset, Raskaat kuorma-autot sekä erikoisajoneuvot E
A3 - A5 mitä suurempi luku sitä energiatehokkaampi
B3 - B4

Luokka A/B = Henkilö- ja pakettiautojen bensiini- ja dieselmoottoriöljyt
  • A1/B1: 
    Pienikitkaiset ohuet erikoisöljyt. Varoitus: eivät sovi kaikkiin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
  • A3/B3:
    Huippulaatuiset yleiskäyttöön sopivat öljyt tehokkaisiin moottoreihin, pidennetyille vaihtoväleille ja vaativiin olosuhteisiin.
  • A3/B4:
    Kuten luokka A3/B3, mutta paremmin sopiva joihinkin suoraruiskutusdieselmoottoreihin. Voidaan käyttää autoissa, joissa vaatimus on A3/B3.
  • A5/B5:
    Huippulaatuiset pienikitkaiset ohuet erikoisöljyt pidennetyille vaihtoväleille. Varoitus: eivät sovi kaikkiin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta
Luokka C = Katalysaattoreille ja hiukkassuodattimille paremmin sopivat henkilö- ja pakettiautojen bensiini- ja dieselmoottoriöljyt
  • C1:
    Pienikitkaiset ohuet erikoisöljyt. Pidentävät katalysaattorin ja hiukkassuodattimen ikää. Sisältävät vähemmän rikkiä ja fosforia (Low SAPS) kuin A1/B1-öljyt tai C2, C3 ja C4-luokan öljyt. Tuhkan muodostus alhainen. Varoitus: eivät sovi kaikkiin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
  • C2:
    Pienikitkaiset ohuet erikoisöljyt, mutta rikki- fosfori- ja tuhkarajat (Mid SAPS) eivät yhtä alhaiset kuin C1-luokassa. Varoitus: eivät sovi kaikkiin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
  • C3:
    Huippulaatuiset öljyt, jotka pidentävät katalysaattorin ja hiukkassuodattimen ikää. Sisältävät vähemmän rikkiä ja fosforia (Mid SAPS) kuin A3/B4-öljyt. Tuhkan muodostus alhainen. Varoitus: eivät sovi kaikkiin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
  • C4:
    Huippulaatuiset öljyt, jotka pidentävät katalysaattorin ja hiukkassuodattimen ikää. Sisältävät vähemmän rikkiä ja fosforia (Low SAPS) kuin C2 ja C3-öljyt. Tuhkan muodostus alhainen. Varoitus: eivät sovi kaikkiin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
Luokka E = Raskaan kaluston dieselmoottoriöljyt
  • E2:
    Dieselmoottoriöljyt normaalikäyttöön normaaleille vaihtoväleille. Vertaa aikaisempaan ACEA E2 -luokkaan.
  • E4:
    Huippuluokan erikoisöljyt mm. Mercedes-Benz, MAN, DAF -dieselmoottoreihin pitkille vaihtoväleille. Sopivat Euro 1, 2, 3, 4 ja 5 (SCR/EGR) -moottoreihin. Ei hiukkassuodattimella varustettuihin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
  • E6:
    Huippuluokan (Low SAPS) moottoriöljyt useimpiin raskaan kaluston dieselmoottoreihin pitkille vaihtoväleille. Sopivat hyvin hiukkassuodattimella (DPF) varustettuihin autoihin ja käytettäessä vähärikkistä polttoainetta (max 50 ppm). Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
  • E7:
    Huippuluokan erikoisöljyt dieselmoottoreihin pitkille vaihtoväleille. Sopivat Euro 1, 2, 3 4 ja 5 (SCR/EGR) -moottoreihin. Ei hiukkassuodattimella varustettuihin autoihin. Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.
  • E9:
    Huippuluokan (Mid SAPS) moottoriöljyt useimpiin raskaan kaluston dieselmoottoreihin pitkille vaihtoväleille. Sopivat hyvin hiukkassuodattimella (DPF) varustettuihin autoihin ja käytettäessä vähärikkistä polttoainetta (max 50 ppm). Tarkista sopivuus auton ohjekirjasta.

ILSAC-standardi henkilöautojen moottoriöljyille

Nykyiset ja aiemmat ILSAC-standardit on lueteltu tässä. Ajoneuvojen omistajien tulisi tutustua omistajan käsikirjoihin ennen näihin kaavioihin tutustumista. Öljyillä voi olla useampi kuin yksi suoritustaso.

Autojen bensiinimoottoreille uusin ILSAC-standardi sisältää kunkin aikaisemman luokan suorituskykyominaisuudet, ja sitä voidaan käyttää vanhempien moottoreiden huoltoon, joissa suositeltiin aikaisempien luokkien öljyjä.

Nimi

Tila

Palvelu

GF-6A Nykyinen Toukokuussa 2020 esitelty suunniteltu suojaamaan hitaalta esisytytykseltä (LSPI), jakoketjun kulumissuoja, parannettu mäntien ja turboahtimien suoja korkeissa lämpötiloissa, tiukempi lietteen ja lakan hallinta, parempi polttoainetalous, parannettu päästöjenrajoitusjärjestelmän suojaus ja etanolia sisältävillä polttoaineilla toimivien moottoreiden suojaus E85 asti.
GF-6B Nykyinen Koskee vain öljyjä, joiden SAE-viskositeettiluokka on 0W-16. Toukokuussa 2020 käyttöön otettu suunniteltu suojaamaan hitaalta esisytytykseltä (LSPI), jakoketjun kulumissuoja, mäntien ja turboahtimien korkean lämpötilan kerrostumien suojaus, tiukka lietteen ja lakan hallinta, parannettu polttoainetalous, päästöjenrajoitusjärjestelmän suojaus ja etanolia sisältävillä polttoaineilla E85:een asti toimivien moottoreiden suojaus.
GF-5 Vanhentunut* Käytä GF-6A:ta silloin, kun suositellaan GF-5:tä.
GF-4 Vanhentunut Käytä GF-5:tä silloin, kun GF-4:ää suositellaan.
GF-3 Vanhentunut Käytä GF-5:tä silloin, kun GF-3:a suositellaan.
GF-2 Vanhentunut Käytä GF-5:tä silloin, kun GF-2:ta suositellaan.
GF-1 Vanhentunut Käytä GF-5:tä silloin, kun GF-1:tä suositellaan.

 

Sinkki

Moottoriöljyn lisäaine, joka sisältää öljyn pintapaineen kestoa lisääviä aineita, kuten, sinkkiä ja fosforia. v 1941 kehitetty öljyn lisäaine ZDDP = sinkkidialkyyliditiofosfaatti, puhekielessä sinkkifosfaatti, tai ihan sinkki. Laahuri / tappi tms moottorin tarvitseva lisäaine jota ei kaikissa erikoisemmissa öljyissä nykyisin ole juuri lainkaan koska katalysaattorit eivät sitä kestä, eikä moottoreissa ole enää laahuri nostimia.

Pitoisuuksien historiaa

ZDDP eli sinkkidialkyyliditiofosfaatti on periaatteessa kokonainen joukko erilaisia fosfori, sinkki koostumuksia.

ZDDP otettiin käyttöön jo 40 luvulla mutta pääasiassa korroosion estämisen vuoksi Koska se ehkäisee lyijykuparin korroosiota.
ZDDP on myös muilta kulumisenesto ominaisuuksiltaan tärkeä ainesosa. 
Aluksi pitoisuus oli n 200ppm
50 luvulla huomattiin että sinkki estää kulumista joten sen taso nostettiin 300ppm saakka.
70 luvulla sinkin pitoisuudet nostettiin jo 1000ppm ja 70/80 taitteen aikoihin jopa 1200ppm saakka.
80 luvulla pitoisuus oli hetken jo n 1400ppm luokkaa.
Nyt n. 2000 -> lähtien sinkin pitoisuudet on laskettu katalysaattoreiden vioittumisen vuoksi takaisin n 800ppm arvoihin.
800ppm pitoisuuden katsotaan riittävän tavallisten arkikäyttöisetn laahurinostimien suojan ylläpitämiseen.

Valvoline esittelee asiaa v. 2008 "MotorWeek Goss' Garage: Zinc in Your Oil" videolla kanavalla: MotorWeek

 

Ei saa olla liikaa! ZDDP eli "sinkki" on moottoriöljyn lisäaine jota "pitää" olla, mutta ei missään tapauksessa saa olla liikaa. 

Selvitä siis ennen lisäaineistusta käyttämäsi öljyn sinkkipitoisuus ennen lisäaineistusta.

Sisäänajoon tai jatkuvaan käyttöön riippuen onko öljyssä sinkkiä vai ei.  Red line sisäänajo lisäaine | Motonet Oy 

ZDDP eli sinkkidialkyyliditiofosfaatti vaatii aktivoituakseen kitkan tuottamaa lämpöä. Sinkki alkaa aktivoitumaan kovan paineen alaisena kuumassa pistelämmössä. Normaalisti öly ei lämpene noin kovin, mutta pistelämpötiloja voi esin nokka-akselin sekä nostimen kosketuspinnassa esiintyä korkeampinakin arvoina. Kitkan ja lämmön vaikutuksesta sinkki tarttuu metallin pinnalle kalvoksi ( monikerroksinen fosforilasi ) suojaten itse metallia. Tälla tavalla sinkki toimii "uhri metallina" . Jos taas sinkkiä kertyy liian paksu kerros esim nokka-akselin pinnalle, se alkaa lohkeilemaan. Lohkeileva sinkki ottaa irrotessaan mukaansa palan alkuperäistä metallia. Joten Nokka-akseli kuluu lohkeilemalla. Sopivasti sinkkiä on parempi.

ChatGPT kertoo:

ZDDP (sinkkidialkyyliditiofosfaatti) on tärkeä lisäaine moottoriöljyissä, joka tarjoaa erityisesti kulumissuojaa moottorin osille. ZDDPpitoisuus moottoriöljyssä vaihtelee, mutta yleisesti ottaen sen määrää mitataan sinkkipitoisuutena.

Yleiset ohjeet:

  • Vanhemmat moottorit: Jos käytät öljyä vanhemmissa moottoreissa (erityisesti ennen 1980-lukua valmistetuissa), joissa on litteät nostimet ja muita kulumisherkkiä osia, suositellaan korkeampaa sinkkipitoisuutta. Tämä voi olla noin 1200–1400 ppm (parts per million, miljoonasosaa) ZDDP-sinkkiä.
  • Nykyaikaiset moottorit: Nykyaikaisemmissa moottoreissa, erityisesti katalysaattoreilla varustetuissa, ZDDP-pitoisuus on yleensä alhaisempi, usein 800–1000 ppm. Liian korkea sinkkipitoisuus voi vahingoittaa katalysaattoria.

Suositukset:

  • Kilpamoottorit ja vintage-ajoneuvot: Nämä vaativat yleensä öljyä, jossa on korkea ZDDP-pitoisuus, usein yli 1200 ppm.
  • Normaali katuajoneuvot: Nämä moottorit toimivat hyvin matalamman ZDDP-pitoisuuden omaavilla öljyillä, yleensä 800–1000 ppm.

On tärkeää valita moottoriöljy, joka on suunniteltu ajoneuvosi moottorin vaatimusten mukaan.

 

Moottoriöljyn paineesta pieni tietoisku

 


Vaikka kyseessä onkin eräänlainen mainos, kannattaa katsoa. Asia on silti tärkeä!

Vanhemppin moottoreihin

SINKKI

Midland Zink Booster. 

..."Midland Zink Booster lisäaine nostaa voiteluöljyn sinkki- ja fosfaattipitoisuutta (ZDDP). Kaikki bensiini- ja dieselmoottorit ilman pakokaasujen jälkikäsittelylaitteita, kuten katalysaattorit ja/tai partikkeli suodattimet (GPS/DPF)" ...Midland zink booster

Liika annostusta tulee välttää.

Sisältää muunmuassa  ( käyttöturvallisuustiedote )

CAS-numero 64742-54-7 Hydrotreated heavy naphthenic distillate vähentää kitkaa. Tämä aine toimii kitka pinnoilla voiteluaineena, ja sen tarkoitus on vähentää kitkaa, vähentää kulumista, ja suojata pintoja korroosiolta.
CAS-numero 93819-94-4 (Bis(diethylthiophosphoryl)disulfide) ( Sinkki ) Tämä yhdiste on lisäaine, joka löytyy usein voiteluaineista ja muista tribologisista sovelluksista, joissa sen tarkoitus on parantaa voiteluaineen suorituskykyä, erityisesti rajavoiteluolosuhteissa.

Bis(dietyylitiofosforyyli)disulfidi on erityisen hyödyllinen sovelluksissa, joissa voiteluainetta käytetään erittäin vaativissa olosuhteissa, kuten korkeissa lämpötiloissa tai suurissa paineissa, joissa normaali voiteluaine ei riittäisi suojaamaan pintoja.


Zink booster zddp sinkki lisäaine Midland - Midland Pirkanmaa

 

Sinkki ei vähennä kitkaa vaan päinvastoin, mutta oikeana määränä se suojaa silti kulumiselta. Miten ?

Nykyisin pyritään tekemään öljyjä joissa sinkin osuutta voi vähentää suojausominaisuuden säilyessä. Kyseessä on energiatehokkuus määräykset. Liika sinkki kuluttaa tehoa kitkan muodossa.

Kuinka paljon sinkkiä on liikaa? Sinkin lisääminen vähentää kulumista todella paljon, mutta vain tiettyyn rajaan saakka. Sen jälkeen liika sinkki alkaa irtoilla piinoilta vieden myös metallia mennessään.

sinkkidialkyyliditiofosfaatti sekä myös fosfori tekevät pinnoille ohuen kulutusta kestävän pinnan. Puhutaan "uhri metalleista" . 

HYPOIDI

Viskositeetin valinta

Moottoriöljyn valinta

Käyttötarkoituksen mukaan

Sama öljy on toiselle moottorille parempi kuin toiselle.
Jopa niin paljon että väärässä moottorissa kallis huippuöljy on vahingollista, kun toisessa suojaus on täydellistä.

RE85

( sisältää aimo annoksen eri laatuluokituksista yms. )

Valvoline VR1 on laahurinokille sopiva öljy

Synteettisen erot perinteiseen verraten.

Vanhentuuko öljy?

Kyllä se huononeen sekä vanhentuu vaikkei sitä käytetä ajossa

 

Lisäaineistuksesta omin voimin

Kun olet näinkin pitkälle jaksanut lukea ja katsoa asiaa öljyistä, voit varmasti palata lukaisemaan hiukan suosituista lisäaineista

X1R, Power UP ja RVS ( Linkki korjattu 23.8.2023 )

Onko kitkan vähentämiseksi oikeasti olemassa keinoja lisäaineistuksen avulla. Näyttäisi sille että tosiaankin on. On kuitenkin syytä tietää mitä tekee, ettei tee liian liukkaista öljyistä ongelmaa joidenkin osien toimimiselle.

Ennen kuin lisäät vanhaan moottoriin X1R kitkan alentajaa, hoitolisäainetta, puhdista moottori.

Suojaako X1R vai tuhoaako se

Peräöljyn merkitys käytännössä

Hypoidi välityksessä öljyillä on erityisen suuri merkitys. Tehoerot vetopyörissä voivat olla useiden prosenttien luokkaa eri öljyillä.

X-1R peräöljyn sekaan Kulkiko herkemmin Vaniin peräöljyt ( Linkki korjattu 16.8.2023 ) MuTu tuntumaa X-1R toiminnasta. 

Öljyillä on todella suuri merkitys kokonaiskäytännössä

60 luvun öljyt ovat nyky mittapuun mukaan hyvin vaatimattomia ominaisuuksiltaan. TM teki aikoinaan erilaisia öljy vertailuja koska monet moottorit osoittivat kulumisen merkkejä 60 luvulla jo 80 tkm ajomatkalla. Öljyjen kehityttyä voimakkaasti kulumaa vähentäväksi, luopui TM öljy vertailusta todeten että vähintäänkin jopa "surkea" öljy on parempaa kuin ennen. Lisäski nykyiset autot ovat lisäominaisuuksiltaan erilaisia joten kullekin moottorin valmistajalle on ominaista kehityttää oma sekoituksensa öljyistä. Kun valitsee nykyisistä öljyistä sopivan perusöljyn ja mielellään vielä synteettisen perusöljyn voi olla täysin varma että kyseessä on parempi sekä laadukkaampi öljy mitä Valiant on syntymä aikoinaan voinut edes kuvitella.  On selvää että legendaksi muodostunut slantin kestävyys on ollut suhteellinen sen aikaisiin muihin autoihin nähden, mutta kulumiskestävyys on nykyisillä öljyillä vielä vähäisempää.

Käykö halpisöljy slantille ?

Lopuksi ajattelin kertoa aikomuksestani ostaa Valiantin 170 cid moottoriin uudet öljyt. Lähi Tokmannilla näyttäisi olevan moniakin vaihtoehtoja, joista valitsin tähän vertailuksi Super Lite 5W-50 öljyn.

En ala mainostamaan, mutta en vaan viitsi verrata tai etsiä kaikista halpisöljyistä tietoja, siksi kaivelin esille yhden tuotemerkin jota ajattelin itse ostaa tosta lähikaupasta oman Valiantin slant six moottorin öljyksi.

Tuotemerkit

Eri tuotemerkillä olevia öljyjä pitää verrata tyyppimerkinnän mukaisesti sekä laatuluokkien mukaisesti. On hyvin mahdollista että aivan samaa öljyä myydään monen tuotemerkin alla. Eikä sekään että minkä öljyyhtiön tuotemerkit olisivat kyseessä ole laaduntarkkailun kannalta oleellista. Tai tuotemerkki jolla onkin vaihtunut öljy-yhtiö jne jne.

Varsinaisia perusöljyjä synteettisenä, tai HC, tai mineraalisena tai minkä muotoisena tahansa tekee maailamssa vain muutama öljy-yhtiö. kaikki ostavat perusöljynsä samoilta tuottajilta. Lisäaineistuksien osalta on sama juttu. Ei niitäkään ole montaa.

Eurol

Eurol tuotemerkkiä ei tule sekoittaa samankaltaisuudesta huolimatta Eurolite tuotemerkkiin ( Comma, ent Exon Mobil )

( Comma on entinen Esso Petroleum Company Ltd eli fuusioiden kautta Exxonmobil yhtiön vuonna 2012 myymä tuotemerkki Moove Lubricants Limited yhtiölle päätoimipaikka sijaitsee São Paulossa, Brasiliassa  kts. alempana)

Eurol Super Lite 4l 5W-50

Eurol B.V. 

Eurol B.V. on suuri Hollantilainen öljy-yhtiö, jonka tuoteita myydään esim. VAG:n merkillä (eli Volkswagenin omalla merkillä), sekä Motonetin Motox merkillä. Huom! Motox tuotemerkillä myydään ilmeisesti lisäksi myös Comma öljyä. (Moove Lubrificante )


Eurol B.V.
Energiestraat 12
NL−7442 DA Nijverdal
The Netherlands
Tel: +31 548 615 165
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.www.eurol.com

Super Lite 5W-50 ominaisuudet

Onko halvemman hintaluokan öljystä tavallisen vanhemmanaikaisen moottorin moottoriöljyksi. Riittääkö laatu?

Ainakin laatuluokat ylittyvät suurimmalla osalla ns tavallisia moottoreita. Ehkä voisi todeta että turbo dieselit eivät kaikki ole soveltuvia tälle öljylle, mutta esim jakajapumpulla olevat TDI koneet vielä suuri osa. Aivan heittämällä uskallan todeta että alkuperäisen slant six moottorin vaatimukset täyttyvät moninkertaisesti. ZDDP eli sinkin määrä. Nykyisissä öljyissä määrä on n 800 - 850ppm luokkaa joka riittänee just ja just käytetylle moottorille  ja nimenomaan vakionostoiselle nokka-akselille. Muut lisäaineistukset sekä viskositeetti ylittyvät moninkertaisesti.

Nykyisissä öljyissä on yleisesti, kuten varmasti tässäkin, molybdeeni lisäaineistus puhdistavana mutta myös voitelevana lisäaineena. Moly korvaa jonkin verran ZDDP tarvetta. Jos ZDDP määrä arvelluttaa. mikään ei kuitenkaan omalla vastuulla estä lisäämästä itse ZDDP lisäaineistusta ns omasta pullosta. ( RedLine, midlan Zink booster jne jne jne.. ) Kunhan ei kokonaismäärää öljyn oma määrä ( n 800ppm) huomioiden nosta yli 1400ppm lukemaa korkeammaksi.

Kyseistä öljyä on esim Piotr Tester Youtube kanavallaan testaillut pakkasen kesto ominaisuuksia, viskositeettia, kuumankestoa sekä kuluma / kitka ominaisuuksia. Öljy on näissä testeissä menestynyt varsin hvin. Joissakin tapauksissa esim Amsoil tai Elf olivat hiukan parempia, mutta yleisesti ottaen ihan kelpo, jopa erinomainen öljy testien perusteella.

"Eurol Super Lite 5W-50
Art. E100093-4L
Fully synthetic oil for gasoline and diesel engines, with or without turbo
Eurol Super Lite 5W-50 is a fully synthetic motor oil for gasoline and diesel engines in passenger cars and light duty commercial vehicles. This oil can be applied for cars equipped with catalytic converters, turbo charged engines and for direct fuel injection systems. Eurol Super Lite 5W-50 provides an extremely quick and stable lubricant film at the cold start and offers high thermal stability under heavy duty operating conditions. Eurol Super Lite 5W-50 not only offers extremely good wear protection, but also protects against rust and corrosion, while special additives keep all parts free from dirt, sludge and deposits. Eurol Super Lite 5W-50 offers fuel saving properties and can be mixed with both synthetic and mineral motor oils." Lähde

ACEA: A3/B4 (04) ( Energiatehokkuus )
API SM/CF ( Laatuluokka alaspäin yhteensopiva) 

Laatuluokkien hyväksynnät automerkeiltä

Monet automerkit ovat hyväksyneet omilla standardeillaan Super Lite 5W-50 öljyn. Tässä pieni listaus automerkkien hyväksynnistä.
MB 229.1/229.3 ( MB 229.1 ylittää ACEA A2/B2 vaatimukset ja MB 229.3 on vähimmäislaatu A3/B3 joka on vain käytettävissä 0W ja 5W öljylle )
VW 502.00/505.00 ( VAG TDI koneelle vaatimukset joissain tapauksissa 502.00/507.00 )
GM-LL-B-025 ( Sama laatuluokka kuin Mannol Extreme täyssynteettinen 10W-40 GM hyväksymä laatu )
BMW LL-98 ( BMW hyväksymä pitkäikäinen LongLife -98 std mukainen öljy määritelmä )
PORSCHE ( en löydä tietoja joita verrata )

On myös lisäksi Renault RN0700Renault RN0710 hyväksymät laatuluokat

Olemustietoja

Physical state : Liquid
Colour : brown.
Appearance : Oily. Liquid.
Odour : characteristic.
Odour threshold : Not available
Melting point : -39 °C ASTM D 97
Freezing point : Not available
Boiling point : > 280 °C
Flammability (solid, gas) : Non flammable.
Lower explosive limit (LEL) : 0,6 vol %
Upper explosive limit (UEL) : 7 vol %
Flash point : 200 °C ASTM D 93
Auto-ignition temperature : > 240 °C
Decomposition temperature : Not available
pH : Not available
Viscosity, kinematic : 50 – 150 mm²/s at 40 °C, ASTM D 445
Solubility : insoluble in water.
Log Kow : Not available
Vapour Pressure 20°C : < 0,1 hPa
Vapour pressure at 50°C : Not available
Density : 0,84 – 0,86 kg/l ASTM D 4052
Relative density : Not available
Relative vapour density at 20°C : > 1 (air=1)
Particle characteristics : Not applicable

 

Eurol  Super Lite 5W - 50 on mielestäni näillä perustein ihan kelpo öljy slant six moottorille, huolimatta siitä ettei öljyn sinkki pitoisuus ole kovin korkea. Luulen sinkkipitoisuuden olevan ( siis luulen, koska eivät kertoneet ) nykyisten tasojen tapaan n 800ppm luokkaa.  Yhteisvaikutuksessa öljyssä olevien muoden tribologisten EP aineiden kanssa olen melkoisen varma että Uskallan käyttää Eurol SuperLiteä valiantin slant six moottorissa huoletta.

Valvolinen tekninen johtaja sanoi Valvolinen öljyissä olevan n 800ppm sinkki pitoisuudet. Hän sanoi että se on jatkuvassa käytössä yleensä koettu riittäväksi. Aloitusöljyksi Valvolinen tekninen johtaja kehoitti käyttämään Racing VR1 öljyä joka rakentaa nostimien sekä nokan pinnoille fosfaattikalvon jonka ylläpitämiseksi riittää pienempikin annos.

Valmistajalta on saatavilla myös Classic sarjan mineraaliöljyjä ( linkki Eurol valikoimaan )

Kysely Eurolille

PS

12.8.2024

 Laitoin Eurolille kyselyn: Is Eurol super lite 5W - 50 a suitable oil for an older engine with a bearing camshaft and no roller lifters. What is the ZDDP concentration in the oil?

eli 

Onko Eurol super lite 5W - 50 sopivaa öljyä vanhemman aikaiselle moottorille jossa on laahuri nokka-akseli, eikä ole rullanostimia. Mikä ZDDP pitoisuus öljyssä on ? 

katsotaan vastaako.

Vastaus: 12.8.2024

Dear,

Please provide the brand/type of engine and the production year. Then I can give you the correct information.

The Superlite 5W-50 is oil intended for modern engines.

I expect that your engine requires the following oil. You might have concerns about the oil's pumpability during winter. Therefore, you may want to choose the 5W instead of the 20W. The oil listed below contains 1400 PPM of Zinc (ZDDP).

eli

SuperLite on nykyaikaisiin moottoreihin tarkoitettu öljy. Talvella voit käyttää 5W-20 öljyä.

Oletan että tarvitset voimakkaasti ZDDP pitoisen 1400 ppm Eurol Supreme Classic 20W-50 öljyn Art. E100257

( Suositus muistuttaa hyvin vahvasti samanlaiselle öljylle kuin Comma 20W- 50. Lähdetietojen perusteella voi olla koostumukseltaan täysin sama )

1L - E100257 | Eurol Supreme Classic 20W-50

Met vriendelijke groet - Kind regards - Cordiales saludos - Cordiali saluti 

John Klein Elhorst

Sr. Technical Advisor

Eurol B.V. | Energiestraat 12 | 7442 DA Nijverdal | PO Box 135 | 7440 AC Nijverdal | The Netherlands

Tel. +31 548 75 02 19 | Fax +31 548 61 01 95

 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., www.eurol.com

Comma Oil

Comma perustettiin vuonna 1965 yksityisomisteisena öljyseosten valmistajana, ja sen maine kasvoi nopeasti tuotettujen tuotteiden ja palveluiden korkean laadun ansiosta. 1970- ja 1980-lukujen öljy- ja energiakriisien myötä yritys myytiin vuonna 1989 Esso Petroleum Company Ltd:lle. Tämä kauppa takasi Commalle varman ja jatkuvan laadukkaan perusöljyn saannin synteettisiä moottorien voiteluaineita varten, jotka olivat korvaamassa mineraalituotteita. Vuonna 1999 Esso Petroleum Company Ltd:stä tuli fuusion myötä osa ExxonMobilia.

Heinäkuussa vuonna 2012 ExxonMobil myi Comman Etelä-Amerikassa toimivalle lisenssinhaltijalleen, Moove Lubrificantes e Especialidades S.A:.lle, jonka päätoimipaikka sijaitsee São Paulossa, Brasiliassa. Mooveilla oli käynnissä pitkäkestoisia kansainvälisiä laajennusohjelmia, ja se tuki voimakkaasti Comman pyrkimystä tulla maailmanlaajuisesti johtavaksi jälkimarkkinoiden tuotemerkiksi.

 

Sitten vielä varmistus Valvolinelta. Kysyin asiaa sähköpostitse ja sain vastauksen pikaisesti.

3.9.2024 Kysymykset Valvolinelle

Minulla on kysymyksiä koskien kahta autoni moottoria. Kyse on nimenomaan ympärivuotisen näkökannan mukaan.
Ostin Valvoline all climate 5W - 40 öljyä 5L astioissa.
Onko syntetic sama kuin full syntetic?
Onko kyseessä osasynteettinen öljy?

Soveltuuko ostamani moottoriöljy Chevy Van 6.2l dsl moottorille ympärivuotiseen käyttöön?. Moottorissa on rullanostimet.
http://www.leksanet.com/images/chevyvan62dslvm89öljykorkki.png

Entä soveltuuko sama öljy vanhemman aikaiseen laahaavilla nostimilla olevaan Plymouth Valiant vm -65 moottorille?
http://www.leksanet.com/images/valiantmitaoljyakaytan.png

Pitäisikö molemmille olla eri öljy?

 

Vastaus

Terve,

Soveltuu hyvin molempiin moottoreihin. Noiden valmistusajankohdan mukaiset suositukset ovat nykyään lähinnä viitteellisiä koska melkeinpä mikä tahansa nykyään myytävä moottoriöljy on joka tapauksessa laadukkaampaa kuin nuo valmistusajankohdan aikoihin saatavilla olleet tuotteet.

Tuo jaottelu ”mineerali”, ”synteettisiin” ja ”täyssynteettisiin” pitäisi minun mielestäni unohtaa kokonaan öljyistä puhuttaessa koska sillä on hyvin vähän merkitystä öljyn ominaisuuksiin jotka pääasiassa rakennetaan joka tapauksessa lisäainepaketeilla. Melkeinpä kaikki myytävät moottoriöljyt pohjautuvat pääosin ryhmien 1-3 perusöljyihin jotka ovat saman maaöljyn eri jalostusasteita ja usein ovat vieläpä noiden sekoituksia. Jos purkissa lukee ”synthetic” se yleensä tarkoittaa että öljy sisältää pääasiassa ryhmän 3 perusöljyä, joita muuten aiemmin kutsuttiin täys-synteettisiksi mutta nykyään vain synteettisiksi. Rehellisiä ”täys-synteettisiä” öljyjä ovat enää vain Ryhmien 4 tai 5 perusöljyihin pohjautuvat tuotteet ja nämä eivät ole maaöljystä jalostettuja.

All climate 5W-40 on nykytermistössä synteettinen öljy ja vanhassa termistössä täys-synteettinen. Tuote ei ole muuttunut miksikään.

6.2d kohdalla kannattaa huomioida että nuo alkavat olla jo aika iäkkäitä ja vanhaa tekniikkaa joten palotapahtuma tuottaa myös aika paljon nokea jota yleensä joutuu myös öljyn sekaan heikentäen sen ominaisuuksia, jos öljy nokeentuu nopeasti niin suosittelen lyhyttä 5-10tkm vaihtoväliä.

Jos tuolle 5W-40 all climatelle haluaa vielä paremman vaihtoehdon niin sellainen olisi 5W-40 Maxlife, perusöljy on sama mutta Maxlife sisältää huomattavasti paremman lisäainepaketin vanhempia moottoreita ajatelen.

t.

Antti

-----------------------------------------------

Ystävällisin terveisin
Antti Hirvonen
Tuotepäällikkö Valvoline & Tectyl
Puh. 010 5507217
Mob. 050 4111163
Mob. 044 9723515

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Motoral Oy
Valuraudankuja 1
00700 Helsinki
FINLAND
Puh. 010 5507 0
Fax. 010 5507 196

www.motoral.fi

webshop.motoral.fi

 



Polttoaineen kulutuksessa on öljyillä sekä polttoaineilla todella suuri merkitys.

Säätelyä 90 luvulla  ( Linkki korjattu 16.8.2023 )

Monenkirjavaa näkemystä öljyjen kehityksestä sekä siitä miten Chrysler kehitti slantin juuri kestämään hieman huonompaakin kohtelua.

Mitä slat six oikeasti kestää, ja mitä nykyiset öljyt vaikuttavat kestoikään

What are the performance differences between polyalphaolefin (PAO) synthetic base oils and con..

Lubrication Explained 

https://youtu.be/8CsEvzWlAwA?si=YyvCVp4YfHWZTQHH

Is Synthetic Motor Oil Bad For Old Cars?

Engineering Explained

Iänikuinen kysymys, voiko vanhanaikaisissa vanhoissa moottoreissa käyttää synteettistä öljyä ??!!! Tämä video kannatta katsoa sekä kuunnella ihan huolella.

https://youtu.be/pPFSR-2lhxY?si=n_mX22iYJxP-RcyX

Neste voiteluaineopas

Neste Oilin "Voiteluaineopas" tarjoaa yksityiskohtaisen katsauksen ajoneuvojen voiteluaineista, niiden valmistuksesta, ominaisuuksista ja luokituksista. Se on hyödyllinen autonasentajille tai autonhuoltajille, koska se sisältää kattavaa tietoa erilaisista moottoriöljyistä, vaihteistoöljyistä, hydrauliöljyistä ja voitelurasvoista sekä niiden käyttöä koskevista erityisvaatimuksista.

Ammatillisesta näkökulmasta autonasentajat, sekä autonhuoltajat voivat hyötyä oppaan sisällöstä seuraavasti:

  1. Voiteluaineiden valinta: Oppaassa esitellään eri perusöljytyypit, kuten mineraaliöljyt, synteettiset öljyt ja osasynteettiset öljyt, mikä auttaa asentajaa valitsemaan sopivimman öljyn ajoneuvon moottorille ja vaihteistolle.
  2. Luokitukset ja standardit: SAE, API ja ACEA -luokitukset auttavat asentajia ymmärtämään, mikä öljylaatu sopii eri moottorityypeille ja ajoneuvoille.
  3. Öljynvaihto ja huolto: Oppaassa käsitellään myös öljynvaihtovälejä, öljyn kulutusta ja öljyjen sekoitettavuutta, mikä on keskeistä ajoneuvojen säännöllisessä huollossa ja kunnossapidossa.
  4. Lisäaineiden vaikutukset: Erilaiset lisäaineet, kuten kulumisenesto- ja hapettumisenestoaineet, ovat tärkeitä tietoja asentajille, jotta he ymmärtävät, miten voiteluaineet suojaavat moottorin komponentteja ja pidentävät niiden käyttöikää.

Opas toimii hyödyllisenä resurssina, joka auttaa autonasentajia tekemään oikeita päätöksiä voiteluaineiden valinnassa ja käytössä, mikä parantaa ajoneuvojen suorituskykyä ja kestävyyttä.

untitled (neste.fi)