Miten luodaan perinnepitoisia herkkuja?

Yhteistä monille perinteikkäille tai perinnettä mukaellen toteutuneille keittiöherkuille on Voi, läski, jauhot yleisesti muun muassa.

Yleisesti aloitetaan voin sulattamisella. Voita käytetään määrää käytetään maun sekä tottumusten mukaan. Siten kuvioon astuu yleensä perinteinen leivontaan käytettävä vehnäjauho. Vehnäjauho joko ruskistetaan tai sitten ei. Sen jälkeen lisätään mitä lisätään, yleensä vesi, mutta puuroissa ja velleissä maito. Siinä se on. Joko kastike, puuro, velli, keitto  riippuen aloitustavasta sekä raaka-aineista ja määristä mitä lisätään.

Voipuuro

Kotiliesi Voipuuro: https://kotiliesi.fi/ruoka/anun-voipuuro/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2GrFKqAYdTm_WifDPAkmdNnqiwmcZj7srZ4cUNe_3CEvYWBdmYmFgmY5k#Echobox=1677827715

Samettinen voipuuro on hemmotteluherkku vailla vertaa 

 

( voipuuron valmistukseen on kahta tapaa, keittäen tai keittämättä )

EsimLisää maito pienissä erissä hyvin sekoittaen. Joka lisäämisen välillä puuro saa kiehahtaa. Sekoita hyvin pohjaa myöten.

 

Pinaattikeitto

Raaka-aineet

50 - 100 g voita tottumuksen mukaan
4 rkl - ¾ dl vehnäjauhoja
n. 1 l punaista maitoa
150-200 g pinaattia (tuoretta tai pakaste)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
  ripaus valkopippuria
2 kovaksi keitettyä munaa ( lautaselle halkaistu puolikas )

 

Valmistaminen

Sulata voi, lisää jauhot ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lisää maitoa vähitellen, hyvin sekoittaen. Lisää hienonnettu pinaatti sekoittaen. Anna kiehua lyhyesti muutama minuutti, mausta.

 

Kastike ( perusrunko )

Lisää voi/ läski sekä jauhot pannulle sekoita sekä paahda väri mieleiseksesi, lisää vettä

Ruskean kastikkeen tai läskisoosin tai näihin kumpaankin perustuvan jauhelihakastikkeen yms yms perusrunko on sama kuin voipuurossa, pinaattikeitossa jne jne..

 

nn