Sireenit / ts Syreenit ovat aina olleet lähellä minun sydäntäni. Ja mitä mahtavammin kasvanut yksilö (pensas tai aita ) sen parempi.

Meillä oli tässä omalla pihalla erittäin suuri yksittäinen sireenipensas. Ei niin kauhean leveä mutta tiheä sekä korkea. Pihan myllerryksen yhteydessä tästä pensaasta luovuttiin ( harmi ). Pensaan keskellä oli hyväkuntoisena ns päärunko. Päärungon tyven paksuus oli n.12 cm, ylikin. Päärungon pituus yli 5m. Kertakaikkiaan upea pensas joka kukki alhaalta ylös saakka. Otin kuvia pensaasta, mutten ole löytänyt. Kun löydän laitan tähän näkyville.

Löysin vuodelta 2014 kuvan jossa on kuvattu luumupuiden lomasta (jotain). Kuvassa kuitenkin on halkopinon takana kyseinen julmetun komea sireeni. Kuvassa ei näy yksityiskohtia. Olen kuvannut joskus tämän kyseisen sireenin sen ollessa täydessä kukassa. Toivon löytäväni kyseisen kuvan jollei se ole kadonnut "bittien taivaaseen"

2014sireenitaustalla

( kuva löytyi 13.4.2023 ) kuvattu 12.6.2009

Aivan uskomattoman upean kokoinen sireeni. Päärungon paksuus oli reilusti yli 10cm

12062009030

2022 8.6 video

Upeaa kukintaa 2019
vanhaa videota vuodelta 2019 ( 11.6.2019 )

5.8.2022

Alasleikkaus


90 luvulla ja varmaan vielä 2000 luvullakin tietotekniikan alalla oli kiireisen sekä kiireeseen tuskastuneen mikrotukihenkilön vakio vastaus:
Asenna uudelleen!
Kyseessä siis ammattilaisen antama neuvo puhelimitse.
Itsellä oli vuodesta 95 Windowsista lähtien sama käyttöjärjestelmä pelkästään päivitettynä vuoteen 2020 tai 2019 saakka. Ei tarvinnut koskaan asentaa uudelleen ennen kuin Win 10 sekosi niin täydellisesti ettei muuta keinoa keksitty.

Luulenpa että sireenipensaan virvoittamiseenkin olisi muita konsteja kuin ajaa vanha alas.

Pelkäksi puskaksi muutamaksi vuodeksi.

Löysinkin joitakin ohjeita

Lainattua tekstiä: "koko pensaan alasleikkausta ei suositella"

"Leikkaa vain, jos on syytä

Syreenien kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen kärjessä. Siksi niitä ei pidä turhaan leikata. Pensaan vanhuus ei ole riittävä syy leikkaamiseen, sillä vanhatkin pensaat kukkivat usein komeasti.

Huonossa maassa pensaat ränsistyvät ja kukinta heikkenee. Silloin niitä uudistetaan sahaamalla aikaisin keväällä pensaan tyveltä pari kolme huonointa oksaa.

 

Uusia oksia kasvaa tilalle. Seuraavana keväänä toimenpide uusitaan. Koko pensaan alasleikkausta ei suositella. Se saa aikaan paljon uusia versoja, mutta kukintaa joutuu odottamaan vuosikausia. Leikkauksen jälkeen pensaan juurelle kannattaa levittää tuhkaa ja kompostia."

Syreeni puumaiseksi

Syreenin taimesta voi kasvattaa pikkupuun. Poista taimesta kaikki muut paitsi kaikkein voimakkain ja pystykasvuisin verso. Siitä tulee pääverso ja puun runko. Voit tukea verson tukikepillä. Leikkaa pääversosta alaoksat pois niin, että jäljelle jää muutama latvaverso. Jos pensas on hyvin matala, anna rungon ensin kasvaa vähän pituutta. Voit siis tulevina vuosina poistaa alaoksat rungosta sitä mukaa kuin pääverso kasvaa pituutta ja tekee uusia latvaoksia. Latvaversoja kannattaa leikata, jotta ne haaroittuvat. Muista, että oksa haaroittuu leikkauskohdan läheltä. Muotoile latva keväällä ennen lehtien puhkeamista. Kun leikkaat keväällä, se edistää kasvua, kun taas kesäleikkauksella on kasvua hillitsevä vaikutus."

Lähde: Syreenin kasvatus, hoito ja leikkaus – ohjeet | Meillä kotona (meillakotona.fi)

.

Meillä kotona.
Sireenipensaan uudistaminen

Keskustelupalstalta lainattua ( omin sanoin )

lähde: Syreeni leikattu alas - mitäs nyt? - Koristepensaat - Suomi24 Keskustelut

 

Muuttaessamme omakotitaloon oli entinen omistaja leikannut syreeniaidan alas. Mitä pitäisi tehdä jottai saisimme paikalle kauniin syreeniaidanteen?

vastaus: nimimerkki "virhejotehty" :

mutta voi kokeilla seuraavaa; pistot juuristoon, piiskojen harvennus. sireeni ei ole uudistettavissa näin, miksi se leikattiin ?

"Tuija" liittyy keskusteluun :

"Meillä edelliset omistajat vihasivat sireeneitä nähtävästi, kun olivat aina ajelleet alas ne.
No mutta nyt ne on saaneet kasvaa rauhassa yli 10 vuotta ja ovat mahtavat puskat ja kukkivat valtavasti eli kyllä ne siitä intoutuu kasvamaan, mutta niistä leviää helposti iso puska, tosin minusta ne ovat kauniit jos tilaa on kasvaa.
Itse pidän kurissa liian leviämisen ajelemalla ruohonleikkurilla uudet versot pois."

Tuija jatkaa:

"pistot juuristoon:
- lapionpiston (terävä ns pistolapio käyttöön)syvyydeltä kolmesta kohtaa siten että pensaston tyvi on keskellä (kuin ympyrän keskipiste)katkaistaan juuret, painetaan vain poikki mitään näkyvää ei jää paitsi hetkeksi pystysuora viilto. piiskottuminen johtuu siitä että juuristoa on liikaa maanpäälliseen osaan nähden.samalla tehdään harvennusleikkaus kokonaan poistamalla niitä olevia piiskoja. sireeni leikataan aina kokonaisia oksia, isojakin poistaen ja maata myöten. sireeniä ei voi uudistaa alasleikaten vain harventamalla saadaan uusi oksasto elpymään."

 Sireenien loistoa 2023 4.6

 

n