Lähde 

Rasva kehon polttoaineena hiilihydraattien sijaan – personal trainer antaa ohjeet - Hyvä olo - Ilta-Sanomat (is.fi)

 

Totuta kehosi käymään rasvalla – raastava nälän tunne helpottaa ja vireystila kohenee

Kun keho osaa paremmin hyödyntää rasvaa energiaksi, myös rasvanpoltto voi helpottua.

 

Oletko tottunut syömään runsaasti hiilareita?

Jos olet tottunut syömään säännönmukaisesti muutaman tunnin välein ja aina runsaasti tai kohtalaisesti hiilihydraatteja sisältäviä aterioita, saattaa rasvan käyttö olla keholle hieman hankalaa.

 

Tuntuu, että mikäli päivän tai jo muutaman tunnin aikana ei saa nimenomaan runsashiilihydraattista ruokaa (viljatuotteet, peruna tai bataatti, hedelmät), energiatasot tipahtavat, keskittyminen sumenee ja tulee erinäisiä verensokerin laskuun liittyviä oireita. Runsaasti vihanneksia, hyviä rasvoja ja proteiinia sisältävää ateriaa ei koeta energisoivana, ja jaksaminen tuntuu heti tahmealta, vaikka edellä mainittu ateria olisi muuten ollut riittävä.

 

 

Nälkäkiukun ja energiatason notkahduksen voi välttää

Kehon kyky käyttää rasvoja energiaksi auttaa pitämään vireystilan tasaisempana ja välttämään verensokerin heilahteluille tyypilliset energiatasojen lopahdukset, nälkäkiukut ja ”pakko saada ruokaa heti” -tunteet.

 

Perusterveelle hiilihydraattien ajoittaisesta rajoittamisesta ei ole haittaa – päinvastoin, sillä ihmiselimistö on tehty toimimaan monella eri polttoaineella ja sopeutumaan erilaisiin ruokarytmeihin ja ateriatyyppeihin.

 

Useimmiten hiilihydraattivajeen aiheuttama toiminta- tai keskittymiskyvyttömyys on lähinnä psyykkistä: Jo tieto siitä, ettei ole syönyt päivän aikana tärkkelyshiilihydraatteja, saattaa saada oireilemaan monin tavoin jopa silloin, vaikka olisi saatu kohtalaisen hyvin hiilihydraatteja esimerkiksi juureksista ja marjoista.

 

Toki myös tottuminen vaikuttaa, ja jos nimenomaan haluaa olla tehokas energiapakkaus ja pystyä keskittymään vaativaan aivotyöhön, kannattaa totuttaa itsensä ”monipolttoisemmaksi”.