Mitä tänään syötäsiin?

 · 
Last updated 5.11.2020 - 7.50 Visible to all Space members
 

Eilen sunnuntaina käytin pienen hetken erään suosikki vloggaajani Sakari Peltolan videoon “Tasapainoista immuunijärjestelmää pitkän kaavan mukaan (“osa2”) “

Kirjoitin kuunnellessai muutamia kohtia ylös kerratakseni asioita.

Kuume ( kohdassa 3:45 alkaen)
C-vitamiini ( Kohdassa 16:40 alkaen ) A-D vitamiini ( kohdassa 26:03 ) ( A-vitamiini kohdassa 30:24 ) B12 vitamiini ( liha ) (kohdassa 49:32 alkaen ) mm. LDL "paha" kolesteroli ( kohdassa 29:40 alkaen ) suolapitoinen neste ( esim kanakeitto + liemi joka sisältää paljon kollageenia ) ( kohdassa 39:42 )
Sinkki + Magnesium ( kohdassa 46:08 alkaen )

Minä sitten niin pidän Sakarin videoista.

Pistää miettimään juuri sitä… “Mitä tänään syötäisiin?”

https://youtu.be/Mk9uuVtsjb4"> 

Ja lisää videoita1

Kysteiiniä esim kananmunista ( 17:36 )

Vältä stressiä ( 36:26 )

Vältä tulehduskipulääkkeitä ( 40:33 )

Liialliset Hiilihydraatit ( 42:20 )

https://youtu.be/A5Fglx9JCVg"> 

Lisää videoita2

Ja sitten, mitä tehdä? ( 2:30 )

https://youtu.be/tdnIMQPZQJ0"> 

Teinpä sitten iltasella pientä tutkimustyötä ajatuksena kuinka syödä oikein.

Taustallahan on tietenkin oman terveyden ylläpitäminen ja hetkellinen havahtuminen kuinka olenkaan saanut itseni tähän kuntoon.

Aihealue ei ole minulle uusi. Olen määrävälein jo lähes kymmeniä vuosia havahtunut näistä asioista, mutta saamattomuuteni asioiden ylläpitämiseksi on sössinyt asian tähän mennessä.

Omassa muistissani on joitakin itseäni yllättäviä muistoja menneiltä vuosilta. Yksi niistä oli painon käyttäytyminen.

Kaikki puhuvat joulukiloista. olen tehnyt puntaritutkimuksia omasta painostani monena vuonna joulun alusta aina helmikuun loppuun. Nämä puntaritutkimukset ova minun kohdallani osoittaneet jokaikinen joulu sen että menetän joulukiloni jollekin muulle, koska minun painoni on pudonnut 2 - 4kg hetkellisesti joka joulu.

Ymmärrän puntaritutkimukseni tuloksen ihan täysin. En ole makeisten ystävä. Ahmin suklaata joskus, mutta jouluisin se on jäänyt yleensä yhteen rasialliseen.

Mutta ja siksi. En siis syö hiilihydraatteja koska pidän enemmän esim porkkanalaatikosta, kinkusta, lihatuotteista, juustosta, kalasta, yms yms sellaisista ruoista joissa on hiilihydtraatteja vain vähän. Kyse ei siis ole hiilihydraatittomasta ruokavaliosta, mutta kuitenkin vähä hiilihydraattisesta ruoasta.

Toinen merkittävä huomioni on jo aiemmalta ajalta. painoni oli toisella sadalla kilolla jo pidemmälläkin matkalla ( 110kg -> ) vaikka yritin tosissani olla syömättä liikaa. Otin toki välipala suklaata, suklaapatukoita, välipalajuomia, jottei olisi ns pakottavaa nälän tunnetta. Työpäivän jälkeen söin sitten “läskileipää” eli siis vaaleaa leipää, pullaa, keksejä joiden päällä oli runsaasti kaikkea.

Mutta tein muutoksen. Aloin syödä päivisin ruokatauolla ruokaa. Ja mitä ruokaa söinkään ?? !!! Kävin grillillä syömässä lihapiirakan höyrymakkaralla ja päälle puolikas maito.

Mitä painolle kävi?? No en siitä kertoisi ellei se olisi pudonnut. painoni putosi alle sadan kilon lukemiin pysähtyen sinne 94 - 96kg lukemiin. Näissä lukemissa se pysyi toistakymmentä vuotta. Nyt se on pudonnut siitä vielä hiukan lisää johtuen gluteenittomasta ruokavaliosta joka taas johtuu vatsani IBS häiriöstä, joka taas alkoi tupakoinnin lopetuksen jälkeen.

Oleellista tässä on ja oli se että minun painonhallinnan suurin kompastuskivi oli ja on edelleen lisätty sokeri sekä turha hiilihydraattipitoinen mössö, eli kuten aiemmin nimesin “läskileipä”.

painohallinnan kupeeseen minulle on vuosikymmenten kylkiäisinä tullut kipuja. On polvikipuja, selkäkipuja, särkyjä, lihassärkyä yms yms.

Ja kas kummaa. Ihan siis kummaa sinänsä. Koska minun polvikipuni ei ainakaan vielä ole kulumaperäistä, löytyy ruokavaliosta siihen avustavia tekijöitä. En ymmärrä, enkä käsitä. Mutta ihan toimivana konstina käytin inkivääriä, kurkumaa sekä mustapippuria. Vaikutus voi perustua lumeeseen, tai konkretiaan mutta minulle sillä ei ole väliä koska se toimi.

Aamukuppini oli liki kolmisen vuotta samanlainen. puoli teelusikallista inkiväärijauhetta, ruokalusikallinen kurkumajauhetta, puoli teelusikallista rouhittua mustapippria kuplliseen raikasta vettä. Joo joo.. polvia alkoi “lämmittämään” eli tuntui kuin joku lämmittäisi niitä ja kipu alkoi hälvetä vähän kerrallaan. Sama “lääkitys” auttoi myös toiseen vaivaan, eli eturauhasen aiheuttamaan jatkuvaan virtsaamistarpeeseen. Mikään vaiva ei ole kokonaan poistunut, mutta merkitys on ollut suuri.

No viimein tämä immuniteettiasia.

Nyt kun viimein alan käsittää, ( eihän siihen mennyt kuin reilut 60 ensimmäistä elinvuotta ) että “olet mitä syöt” voi koskettaa myös minua.

En ole vannoutunut ideologioiden kannattaja. En ole kasvissyöjä, enkä vannoutunut lihan syöjä. Mutta yhä enemmän olen alkanut tajuta ettei liika hiilihydraattien mässääminen, tai ylipäätään mikään kokonaisvaltaisen ruokalun korvaava hiilihydraattimössö voi olla terveyttä ylläpitävää syömistä.

Kolesteroli.

Lisään tähän vielä erään omakohtaisen asian. EN TOTEA tätä yleiseksi totuudeksi. Kerron vain ja ainoastaan OMAN kokemukseni joka koskee siis vain MINUA.

Olen mittauttanut kolesterolitasoni vuosien aikana muutamia kertoja. Tarkkoja lukuja en jaksa omakannasta lähteä tähän kirjoitukseen hakemaan, mutta likiarvot muistan selvästi.

Eräällä mittauskerralla kokonaisarvo 3,1 josta hyvien osuus 1,27. Noin tai liki noin se oli ilman ennakkoon valmistautumista jokunen vuosi sitten. Ruokavaliostani olin jo vuosia sitten jättänyt margariinit pois käyttäen tilalla aitoa voita. Söin usein paistettuja kananmunia sekä paistettuja perunoita. Herkkuni oli ja on edelleen savustettu ylikypsä sian kylki.

No perskules. Tästä noinkin hyvästä kolesteroli arvosta innostuneena ajattelin pudottaa kokonaisarvoa siten että hyvän arvo hieman nousisi. Varauduin mittaukseen parin kuukauden hedelmä “paastolla” eli korvasin kaikki ruokailujen väliset välipalat pelkillä hedelmillä. Muutoin söin normaalisti.

Miksi arvot muuttui väärin päin? eli 3,3 josta hyvän osuus n. 1,1 ?? ??

Kyseessä oli varmaan joku tilapäinen muutos. Mutta todisti se ainakin sen, etten onnistunut yrityksessäni. Myöhemmin olen jättänyt miettimättä noita arvoja.

Maksa ja A-vitamiini https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00021

…Kananmunat sisältävät monia vitamiineja, jotka ovat superterveellisiä – muun muassa A-, B6-, B9-, B12-, D- ja E-vitamiineja. Kananmunat sisältävät myös omega-3-rasvahappoja. Kaikki äsken luetellut aineet auttavat hiuksia, kynsiä ja ihoa voimaan paremmin. … Herkkusuut

.

Antti Heikkilä

25. helmikuuta  ·

"TERVEELLINEN" KAURAMAITO

250 ml kauramaitoa nostaa verensokeria kuten vastaava määrä Coca-Colaa. Siinä on käytetty makeutukseen maltoosia, jonka glykeeminen indeksi on huimat 105 verrattuna valkoiseen jauhoon 85. Kaurajuoman glykeeminen kuorma 19, mikä Coca-Colassa on 20.8. Kauramaidossa teollisesti muokattuja tulehdusta aiheuttavia siemenöljyjä 5.4 g ja vastaavasti annoksessa ranskalaisia on noita öljyjä 5.6 g. Vaikka valmistaja väittää, ettei noissa rasvoissa ole transrasvoja, tuottaa näiden rasvojen prosessointi aina transrasvoja (0.4-4.2%). Transrasvat aiheuttavat sydäntautia ja syöpää.

https://onlinelibrary.wiley.com/…/j.1745-4522.1994.tb00244.x

Juomaan on lisätty happamuuden säätelemiseksi dikaliumfosfaattia. Tavallisesti ruuan lisätty fosfaatti tehdään luista, mutta kun kyse on vegaanituotteesta, on lähde mineraaliteollisuudesta ja monimutkaisesti prosessoituneena. On pitkään tiedetty fosfaattien aiheuttavan munuaisvaurioita

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3278747/

Coca-Colassa on myös runsaasti fosfaattia 8250 ml/ 43mg). Liika fosfori heikentää myös luita.

https://www.eurekalert.org/pub…/2006-10/tu-ccm100306.php

Juomaan on lisätty kasvimaailmasta peräisin olevaa D2-vitamiinia, joka on tehoton ja muuttuu vain osittain elimistössä D3-vitamiiniksi. Kaiken lisäksi kauran proteiinit aiheuttavat ongelmia monille. Kauramaito on epä-terveellinen raskaasti prosessoitu tuote kuten kaikki nämä keinotekoiset vegaaniruuat. Mutta kaikkihan on valintaa. Tämä tiedoksi, ettei sitten myöhemmin tarvitse katua.

https://www.jeffnobbs.com/posts/is-oatly-healthy

Facebook Antti heikkilä

Yksivuotiset viljakasvit eivät sido hiiltä maaperään

…. Kasvisruokavaliota perustellaan ilmastosyillä, mutta usein unohdetaan, että kasvisruuan tuottamisella voi olla ikäviä vaikutuksia ilmastonmuutoksen torjumisen näkökulmasta. Nurmi voi sitoa maahan helposti 800 kiloa hiiltä vuodessa. Se laskee maidon hiilijanlanjälkeä 30-40 prosenttia.

Nurmipellon muuttaminen yksivuoteisten kasvien viljan tai vihannesten viljelyyn johtaa siihen, että pelto ei toimi enää entisen kaltaisena tehokkaana hiilinieluna ja hiilivarastona. Peitteisyytensä talven yli pitävät nurmet kuormittavat vesistöjä vähemmän ravinnekuormituksen kuin kasvisruuan viljelyssä olevat pellot. … IS.fi

Muistan kerran elämässäni syöneeni kaurakiisseliä. Makuelämys taisi olla jotain sellaista etten ole toiste maistanut

– Kyllähän se kertoo siitä, miten monelle Oatlyt ja muut tällaiset saavat kuvittelemaan, että tämä on uusi juttu. Se kertoo, että kauramaitoperinne on meillä kuollut. Myös evakoiden jälkeläisiltä hyvin harvat ovat enää tienneet jostain kaurakiisselistä. Perinne on vain unohtunut. Yle kaurakiisseli

n

.