FB 26.1.2017

Minä en väitä mitään. En todistele, enkä aseta väittämää oikeaksi tai vääräksi.
tarinani on tällainen.
Olin 90 luvun loppupuolella huomattavasti painavampi kuin nykyisin. Kyse ei ollut yltäkylläisyydestä ja mässäilystä vaan painon noususta joka voi johtua ties mistä.
Olin pitkälti päivät syömättä ja söin vasta illalla. Yritin rajoittaa rasvan syöntiä ja käytin joskus jopa rasvatonta maitoa. Leivälle laitoin margariinia ja olin perso vaalealle leivälle. Olutta join enempi kuin nykyään, mutten enempää kuin vielä pari vuotta sitten.
Paino oli ylitse sadan kilon. Parhaimmillaan niin paljon etten tohdi edes sanoa. (JK. huomautus. Harrastin jonkun aikaa usein iltaisin myös juoksulenkkejä, vaikkei se mitään suurta osaa koskaan näytellyt.)
Ensimmäinen muutos. Aloin syödä myös päivisin. Söin niinkin ravitsevasti kuin grilliltä on saatavissa. Lihapiirakkaa, makkaraperunoita, makkaraa jne. + kevytmaitoa.
Hämmästykseni oli oikeasti suuri kun huomasin ettei painoni enää noussutkaan vaan alkoi laskea. Iltaisin ei enää tarvinnut vetää yli vatsan rajoejn ylittäviä annoksia. Muutenkin aloin jaksaa paremmin.
Jätin margariinin pois kokonaan ja aloin käyttää voita. Söin leivät joko kokonaan ilman rasvaa, tai voin kera. Rasvattoman maidon hylkäsin kokonaan pois koska en yksinkertaisesti pidä sen litkumaisesta mausta. Mielummin joisin sitä punaista maitoa mutta olen pysytellyt edelleen kevytmaidossa. Paitsi jos on sattumalta kahvin sekaan lurauttaa punaista.
Paino putosi jälleen.
Syön mielelläni aina rasvaista ruokaa. Yksinkertaisesti pidän siitä ja mausteiden mausta silloin kun ne ovat rasvaisessa ruoassa. Toki voin kevytjutuakin maistaa ja syödä, muttei niistä minulle mitään erityisiä positiivisia makukokemusia ole koskaan jäänyt. Kevyt juusto on kitkerin makukokemus mikä nyt äkkiseltään mieleen tulee ns. kevyistä vaihtoehdoista.
Läski. Kinkun rasva ja ihan ehta silava on minun herkkuani. Sille en mitään mahda mutta pekoni yms on vaan niin hyvää. Läskistä en ole koskaan vielä luopunut. 90 luvulla en sitä rasvan pelossa niinkään syönyt vaikka pidin siitä, nyttemmin olen sitä kymmenisen vuotta vartavasten ostanut.
Ja mitä nyt.
Kolesteroliarvot. Kymmenisen vuotta sitten eli 2010 - 2011 sain kuulla ensimmäistä kertaa moiset arvoni. Ne olivat lääkarin sanoman mukaan erinomaiset. Hän mainitsi jopa että huomaa että ruokailuun on paneuduttu. Arvo oli 2,7 josta hyvän osuus melkein puolet.
Minulla ei ole minkäänlaista tietoa tai aavistusta miten tuo oli silloin mahdollista MIKÄLI vertaa arvoja kaikkeen terveysalan puheisiin ruokavalioista. Olinhan siirtynyt enemmän rasvaiseen ruokavalioon. Arvot on kahdesti mitattu sen jälkeen ( Tai ehkä muulloinkin mutten ole lukenut niitä labrakokeista ) Ja ne kahdesti olevat mittaukset oli vain silloin poikkeavat kun pidin 4kk pituisen hedelmäkuurin. Yritin korvata ruokailussani ruoka-aineiden osuutta hedelmillä. Silloin arvo oli 3,1 ja hyvän suhteellinen osuus oli hieman laskenut. Viimeisimmässä mittauksessa arvot olivat palautuneet samoiksi eli 2,7 tienoille jättäessäni helmäkuurin. ( vuosi sitten ).
Mikäli nuo kolesteroliarvot ovat jonkinlaisessa yhteydessä niihin suonitukkeumiin, ei taida läski ja voi niitä tukkia minulla. Siis minulla. Tai sitten läski tukkii muttei näy kolesteroliarvoissa.
Painoni on pysytellyt aika samoissa 92 - 95 kg rajoissa jo vuosia. Suurin muutos vuositasolla on yleensä joulun aikoihin. Ihan niin kuin tänäkin vuonna oli parin joulukinkun jälkeen paino taas pienempi kuin ennen joulua.
Sen verran olen tietoisesti pitänyt niistä hyvien rasvojen osuudesta huolta että olen monta vuotta lähes päivittäin ottanut kalamaksaöljyä sekä viimeiset parin vuoden ajan lisäksi oliiviöljyä. Molempia ruokalusikallinen päivässä. Painoon ei ainakaan ole vaikuttanut korottavasti grammakaan vertaa.
Voimakkaisiin nivelkipuihin sekä miesten yleiseen eturauhasvaivaan löysin ystäväni suosituksesta oman lääkkeen. Olen huomannut että tämän aamuisen "taikajuoman" puuttuminen alkaa jo viikon sisään oiereilemaan kehossa. Toisin sanoen homma toimii minulla, en tiedä olisiko taikajuomasta kenellekään muulle apua. Jos kokeilee niin ensimmäisen 4vk jälkeen pitäisi olla tunuva vaikutus. Juoma on 2 dl vettä johon ruokalusikallinen kurkumajauhetta, 1/2 - 1 tl inkivääriä, 1/2 tl jauhettua mustapippuria. Sotkotus ja ääntä kohti. Jos on ollut sellaisia nivelkipuja kuin minulla on, homman huomaa kun alkaa nivelissä lämmittämään.
Eli tässä voi ja makkarajutussa suosittelen kuuntelemaan omaa näkemystä. Mutta minä taidan uskoa tämän kirjoituksen tekstiin ainakin osittain.
Jk. Muistan isäpuoleni äidin ruokavaliossa jokapäiväisen tönkkösuolatun läskin palan... ja kahvia niin että hiki tulee.. ja joskus lasillinen konjakkia päälle. Näillä eväillä hän eli päälle 90 vuoden. Ja ne kolesteroliarvot olivat hänelläkin kohtalaisen alhaiset. Muistan kun terveydenhoitaja niitä luetteli.