Karjalanpaisti


 

Karjalanpaisti

Olen syönyt montaa liharuokaa jota on kutsuttu yleisellä nimellä karjalanpaistiksi. Huonon makuista, tai epäonnistunutta  annosta vaihtoehdoista en silti ole kokenut, vaikka monenlaisia versioita olenkin maistanut.

Tuntuu “karjalanpaisti” yleisestikin ottaen olevan sensortin sapuska ettei sitä saa pilatuksi oikein millään, mikäli ruoka on hyvin kypsennetty.

Juttuun kuuluu kuitenkin se MUTTA.

Mutta. Kaikki hyväkään ei aina ole sitä karjalanpaistia, vaikka sitä siksi kutsuttaisiinkin.

…. Jaakko Kolmosen kirjassa Karjalan ja Petsamon pitäjäruoat, todetaan: "Nykyään tämä ruoka tehdään liian hienosta lihasta. Sanonnan mukaan luuton karjalanpaistiliha on kuin varreton kauha. Kunnon karjalanpaistissa pitää olla etupäässä sianlihaa, jossa on mukana luita, rustoja ja sidekudosta." Kirjan ohje on Soanlahdelta ja sisältää yhtä paljon sian- naudan- ja lampaanlihaa. …

Juurekset maistuvat karjalanpaistissa ihan syötäville, mutta ovat kuitenkin enemmänkin jatke. Pottilohko eli jatkettu karjalanpaisti onkin arkisempi vaihtoehto juhlaruan sijaan.

… Pataan voi toki lisätä juureksia, mutta silloin karjalanpaistista tulee ennen vanhaan arkisempana pidettyä pottilohkoa. Eli kyse on jo ihan eri ruoasta. Lähes pelkkää lihaa sisältävä karjalanpaisti oli juhlaruokaa, jota syötiin kun oli ns. noususuhdanne. .. Kotiliesi

Lihapottia vai sakkolanpaistia?

Karjalassa paistia tehtiin joka puolella ja jokaisella karjalaisella pitäjällä oli paistille oma nimensä. Käytettyjä nimityksiä ovat myös lihapotti, sukunapaisti ja sakkolanpaisti. Paisti jossa on myös juureksia tai pelkkiä juureksia, on perinteiseltä nimeltään lohko. Marraskuu - Karjalanpaisti | Helsingin kaupunki

Ohje jonka olen kirjoittanut ylös joskus 2000 tai 2001. En löydä paikkaa, enkä lähdettä enää.

Karjalanpaisti

Karjalanpaisti on maukas liharuoka. Isohkoon tulenkestävään vuokaan laitetaan kerroksittain, rasvaisimmat lihat ylimmiksi, 2 osaa nautaa, 2 osaa sikaa, 2 osaa lammasta jos on ja 1 osa naudan maksaa. Muitakin lihalajeja voi lisäksi käyttää. Paisti on sitä maukkaampaa mitä erilaisempia lihoja siinä on. Ennen laittelua lihat on syytä pilkkoa noin kuutiotuuman kokoisiksi paloiksi. Pienemmillä paloilla saa aikaiseksi lihapuuroa, ei hyvä. Aloita kerrostus laittamalla astian pohjalle nokare voita, ja kerros nautaa. Tiputa pari kokonaista mustapippuria joukkoon. Levitä päälle lammasta, ja muista toistaa mustapippuririitti aina lihakerrosten välillä. Tiputtele mukaan puolet siasta, sitten kaikki maksat, päälle nautaa, lammasta ja lopulta rasvaisimmat sianpalat pinnalle. Töki paistiin laakerinlehtiä noin 1-2 kpl per lihakilo (kokonaispainosta). Kaada paistin päälle juuri sen verran vettä, että kaikki ovat veden pinnan alla.

Tyrkkää astia uuniin ja laita uunin tavoitelämpötilaksi noin 250°C, jotta pinta ruskistuu. Reilun puolen tunnin kuluttua laske uunin lämpötila 175°C Anna ruoan olla uunissa noin 2-3 tuntia per lihakilo, pidä kuitenkin huoli siitä, ettei ruoka pääse kuivumaan liiaksi. Päällimmäiset lihapalat saavat 'kuivua' hieman. Kannen kanssa vahtiminen jää melko olemattomaksi, ja noin 2-3 kg:n paistiin ei tarvitse lisätä vettä luultavasti kertaakaan. Kun ruoka on valmista, on syötäessä muistettava kaivaa aina pystysuunnassa paloja, eikä syödä kerroksittain. Vanhan tavan mukaan köyhät talot voivat jatkaa Karjalanpaistia vihanneksin, jos ei ole varaa lihaan. Normaalisti vihannekset kuuluvat lisukkeisiin, eikä niillä kannata pilata tämän erinomaisen liharuoan mainiota makua.

.

Karjanpaisti

Lihatiedotus ry:n paras perinteinen resepti.

Ainekset

  • Noin 1 kg (luullista) porsaan ja naudan etuselkää, lapaa, rintaa tai kylkeä
  • 2 porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • pala lanttua … … … MTVUutiset/makuja