Olen joka aamu kaurapuuro lautasellisen syönyt.

Voisiko siinä olla perää ettei kauraakaan niin paljon pitäisi syödä? Asiaa on syytä pohtia.

Siitä lähtien kun vatsani kieltäytyi kestämästä venhäpullaa tai muutakaan vehnäjuttua kuten makaroonia jne, olen aamu kaurapuuron syönyt ja muuten gluteenitonta sapuskaa. Mutta kovasti laittaa harkitsemaan kokeilua olla ilman kaurapuuroakin.


 

 

Gluteenia kutsutaan hiljaiseksi tappajaksi, sillä se voi aiheuttaa kroonista vahinkoa eri puolella kehoa.

Joskus potilas ei ole edes tietoinen piilevästä vaarasta. Joten on parempi, että tarkistat onko kehollasi gluteeni-intoleranssi.

.... 

Gluteeni nostaa suoliston tulehdustilaa. Gluteeni-intoleranssin oireita ovat muun muassa keskittymisvaikeudet, masennus, ahdistus, univaikeudet ja heikotus. Osa ihmisistä tuntee olonsa ärtyneeksi ja heillä on todellisia vaikeuksia keskittyä töihin ja muihin askareisiin.

Gluteeni-allergiasta kärsivät henkilöt voivat kokea päänsärkyä 30-60 minuuttia ruokailun jälkeen. ... Lähde: https://www.herkkusuut.com/karsitko-gluteeni-intoleranssista-tassa-8-yleista-merkkia-jotka-voivat-viitata-siihen/?fbclid=IwAR0xF0iUZH_uP6we6TwkosE83O0MPAmLLdmkecAQtb4s2P_ya14oxO4tFQ4

 

Vatsa ei pysty pysty käsittelemään viljojen proteiineja kunnolla. Kaikilla viljoja syövillä on tulehdusta ohutsuolessaan, niillä joilla tulehdusta on enemmän, syntynyttä ongelmaa kutsutaan keliakiaksi. Suomessa keliakiaa esiintyy n. 2 %:lla väestöstä.
 
Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko. 
Kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Kaikkein herkimmät eivät siedä edes luontaisesti gluteenittomia viljoja esim. kauraa. 
 
Kaura on gluteeni pitoisiin  viljoihin verrattuna fytiinihappo pommi. Fytiinihappo estää mineraalien imeytymisen (rauta, sinkki ja magnesium). 
Kaurassa on aveniinia, joka sekoittaa suoliston ja vastustuskyvyn. Kauran kuitu ei myöskään joillain sovi IBS-oireiselle kuulemani mukaan lainkaan. 
Monipuolinen ruokavalio voidaan koostaa muista kasvikunnan tuotteista, joissa on huomattavasti enemmän ravintoaineita kuin viljassa. 
Kokojyväviljatuotteista ei ole käytännössä mitään hyötyä pitoisuuksien kannalta.
 
Linolihappo jota on runsaasti

Punaisessa lihassa on linolihappoa, ja sen on arveltu olevan kytköksissä haavaiseen paksusuolitulehdukseen.
Mutta esim rypsiöljyssä on niin huimasti enemmän

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?foodType=ANY&portionUnit=G&po...

Rasvaisessa naudanlihassa on Finelin mukaan linolihappoa 250 mg per 100g, auringonkukkaöljyssä 62 280 mg ja rypsiöljyssä 22 080 mg.

 

 
 
Kannattaa lukaista
 
Ja tietoa kauran fytiinihaposta
 
Fineli
.
 

Entäs jos syö vain eläinperäisiä ruokia?

Yle uutiset

– En syö ollenkaan vihanneksia, hedelmiä enkä varsinkaan leipää, pastaa tai riisiä, en perunoita tai juureksia muutenkaan. En juo teetä, en kahvia enkä alkoholia, Lyytinen luettelee.

Hiilihydraatteja hänen ruokavaliossaan on nolla.

Kyse on carnivore-ruokavaliosta, joka tiukimmillaan sallii vain tiettyjen eläinperäisten tuotteiden ja suolan syömisen. Juomana on joko tavallinen vesi tai mineraalivesi.

Maaret Lyytinen, 32, on ravintoterapeutti, joka syö vain eläinkunnan tuotteita: ”Olen saanut helpotusta lähes kaikkiin vaivoihini”

 

Molekyyligastronomiaa

 
Aika näyttää, onko kokkaustieteellä suomalaisille mitään annettavaa. Yliopistolla ja tutkimusmaailmassa yritämme ymmärtää MGa uutena tieteenalana, jatkamme hyvin alkanutta yhteistyötä kokkien ja tutkijoiden kanssa ja sovellamme MGa myös opetuksessa. Hyvän alun jälkeen aiomme jatkaa tiedekokkauskurssejamme . 
...Vehnä ei ilmaantunut tyhjästä viljelykasviksi, vaan Einkorn-vehnän villiä muotoa oli kerätty ja käytetty ravinnoksi kauan ennen viljelykulttuurin alkua.  Viljelyn evoluutio keräilystä viljelyyn ja siitä edelleen siementen valinnan kautta jalostukseen on kestänyt kymmeniä tuhansia vuosia. Pelkästään villin einkorn-siementen käytön kehitys keräilystä viljelyyn arvioidaan olevan noin 1200 vuotta. ...
 
n